Vitamina A sau retinolul este o vitamină solubilă în grăsimi, care joacă un rol important în asigurarea sănătății ochilor și a dezvoltării osoase.

Deficitul este cea mai frecventă cauză de orbire în rândul copiilor. Poate împiedica orbirea și ochii uscați, asigurând în același timp o viziune clară.

Surse importante de vitamina A (retinol)

Ulei de ficat de cod, smântână, gălbenuș de ou, ficat de vită, brânză Cheddar, lapte fortificat și produse din unt sunt surse bogate de vitamina A.

Legume și fructe galbene sau portocalii (care conțin pigment carotenul) sunt surse bune.

Asigurați-vă că mai includeți produse alimentare, cum ar fi cartofi dulci, morcovi, broccoli, spanac, mango, dovleac, tomate, fulgi de ovăz, caise, piersici, mazăre, papaya și varza în dieta de zi cu zi pentru a asigura o aprovizionare regulată de vitamina A.

Sucul de rodie la copii – 11 beneficii pe care le are pentru sănătate

Simptomele deficitului de vitamina A

Principalele simptome de deficiență a vitaminei A includ keratinizarea pielii, orbire de noapte, o senzație de arsură sau mâncărime la nivelul ochilor, inflamație a pleoapelor, xeroftalmie (uscarea conjunctivei), păr fără strălucire, mătreața.

Mai sunt unghii fragile, tulburări sexuale și modificări precanceroase în țesuturile organismului. O deficiență a acestei vitamine poate duce, de asemenea, la oboseală, insomnie și depresie.

13 beneficii importante ale vitaminei A sau retinol

Vitamina A este esențială pentru un organism sănătos și are multe proprietăți benefice.

1. Întărește imunitatea

Vitamina A îmbunătățește imunitatea organismului împotriva infecțiilor prin creșterea răspunsurilor limfocitice împotriva antigenilor care cauzează boala.

Menține membranele mucoase umezite pentru a asigura o imunitate mai bună și, de asemenea, sporește activitatea celulelor albe din sânge.

Acesta nu numai că împiedică microbii să intre în corpul vostru, ci ajută la combaterea infecțiilor odată ce germenii câștigă intrarea în organism, asigurând astfel o protecție dublă a miezului.

2. Îmbunătățește viziunea

Vitamina A poate ajuta la îmbunătățirea vederii. Permite ochilor să se adapteze la schimbările de lumină, să îi mențină umezi și să îmbunătățească vizibilitatea pe timp de noapte.

Poate preveni multe boli cum ar fi ochii uscați și orbirea nocturnă prin creșterea adaptabilității ochiului uman atât la lumină puternică, cât și la întuneric.

Retinolul poate asigura o retină sănătoasă.

De asemenea, poate reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerare maculară, care este asociat în mod obișnuit cu îmbătrânirea.

Este, de asemenea, considerat a fi benefic pentru persoanele care suferă de glaucom.

Ce să mănânci seara ca să adormi mai ușor și să ai un somn odihnitor

3. Îngrijirea pielii

Vitamina A vă ajută să vă mențineți corpul fără radicali liberi și toxine, care vă pot afecta pielea.

Ajută la menținerea pielii moale și suple prin asigurarea reținerii umidității, prevenind astfel uscăciunea, keratinizarea și condițiile de piele, cum ar fi psoriazisul.

4. Îmbunătățește sănătatea oaselor

Această vitamină esențială întărește oasele și dinții. Vitamina A ajută la formarea dentinei, un strat de material dur chiar sub suprafața dinților, mărind astfel rezistența acesteia.

5. Previne pietrele urinare

Vitamina A previne formarea de calculi urinari datorită formării fosfatului de calciu. De asemenea, ajută la menținerea mucoasei tractului urinar în formă, reducând astfel șansele recurente de pietre.

6. Promovează creșterea musculară

Prin menținerea oaselor sănătoase și păstrarea formei lor, vitamina A joacă un rol esențial în asigurarea creșterii musculare corespunzătoare la copii și adolescenți în creștere, prevenind astfel șansele de a dezvolta distrofie musculara.

7. Reduce riscul de acnee

Vitamina A ajută la reducerea producției de sebum, reducând astfel riscul de acnee.

De asemenea, consolidează țesutul de protecție al pielii, mărind astfel sănătatea și vitalitatea globală a suprafeței pielii.

Este, de asemenea, esențială pentru menținerea corespunzătoare a țesuturilor și membranelor mucoase ale pielii.

Ea elimină toxinele din corpul dumneavoastră și curăță sistemul prin proprietățile sale antioxidante.

8. Împiedică cancerul

Vitamina A este, de asemenea, un puternic antioxidant care poate preveni anumite forme de cancer.

9. Repară țesuturile

Vitamina A joacă un rol important în înlocuirea țesuturilor vechi și uzate cu cele noi, precum și în menținerea puternică a oaselor și dinților.

10. Încetineste îmbătrânirea

Vitamina A este cunoscută pentru proprietățile sale de eliminare a ridurilor, care pot reduce punctele de vârstă și liniile fine.

Poate încetini procesul de îmbătrânire prin îmbunătățirea sănătății generale a pielii.

Alimente esențiale pentru femei

11. Tratează rujeola

Deficiența de vitamina A poate provoca rujeolă la copii. Aportul de alimente bogate în această vitamină ajută la ameliorarea febrei și a diareei provocate de rujeola.

12. Reduce nivelurile de colesterol

Reduce nivelul de colesterol din sânge, protejându-vă astfel împotriva riscurilor grave de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

13. Protejează sistemul reproductiv

Această vitamină este cunoscută pentru susținerea sănătății sistemului reproducător.

Vitamina A este necesară numai în cantitate redusă. Cantitatea excesivă va fi expulzată de organism.

Supradozajul poate avea simptome dăunătoare, cum ar fi vederea încețoșată și greața. Simptomele severe pot include întârzierea creșterii, splină și ficat mărit, printre altele.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto