Despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureș, știe o lume întreagă, chiar dincolo de granițele țării noastre. A fost inclus in multe articole din presa internațională, precum și în numeroase topuri privind destinații de vizitat.

Cimitirul cu cruci multicolore, picturi naive, poezii satirice și epitafuri pe cruci

Cimitirul Vesel se află in Maramureș, aproape de granița României cu Ucraina. Aici găsim pe cruci diverse scene din viața persoanelor decedate. Unele conțin si versuri cu nuanțe umoristice.
Cel care a venit cu ideea de a înveseli locul a fost Stan Ioan Pătraș care s-a lăsat inspirat de daci, cei care priveau moartea ca pe un eveniment vesel, spre deosebire de însemnătatea acesteia în cultura populară unde ne este prezentată ca fiind ceva trist.

Mulți dintre voi cunosc locul devenit un monument in aer liber din imagini, povești, alții poate chiar au călătorit ore întregi pentru a face o vizită în acest loc uimitor.

Iată câteva lucruri interesante despre Cimitirul Vesel

1. Fondatorul Stan Ioan Pătraș a lățit partea verticală a crucii, tocmai pentru a avea loc de epitaf.

2. Primul epitaf din Cimitirul Vesel datează din anul 1935. Până în prezent s-au adunat circa 800 de cruci decorate, fapt ce a atras o sumedenie de turiști.

Localnicii fac economii să-și comande cruci unicat

Cimitirul Vesel de la Sapanta, Maramures

3. Localnicii economisesc bani de-a lungul vieții pentru a-și cumpăra cruci de lemn sculptate și pictate în stilul cimitirului din Săpânța care vor spune povestea vieții lor.

4. Stan Ioan Pătraș a fost un artist popular, sculptor, poet și pictor și a lucrat la operele sale de artă peste 50 de ani.

5. Munca și tradiția lui Stan Ioan Pătraș este dusă mai departe de către ucenicul sau Dumitru Pop Tincu.

6. Iubitorii de modă au transpus lucrările artistului popular Pătraș în creațiile lor, acestea fiind bine primite de publicul iubitor de frumos.

7. Într-un clasament al monumentelor funerare din lume, Cimitirul Vesel de la Săpânța este pe locul doi, după Valea Regilor din Egipt. Cimitirul românesc este pe primul loc în același top din Europa.

Totul este realizat manual

8.  Fiecare cruce are o poezie scurtă, câteva rime simple, între 7 şi 17 versuri si conține numele celui decedat.

9. Totul este realizat manual. După ce lemnul de stejar ia forma crucii se aplică culoarea cunoscută ca albastru de Săpânța, iar mai apoi sunt trecute elementele de decor, rime, scene din viața decedatului și motivele morții. O cruce poate costa între 1.500 de lei si 2.500 de lei, în funcție de complexitatea lucrării.

10. Fiind deja un important punct turistic, Cimitirul Vesel de la Săpânța are program de vizitare (zilnic între 10.00 si 18.00), dar și o taxă de intrare modică (2 lei cei mici, 4 lei adulti, foto – 4 lei, video – 10 lei).

Sursă Foto: 123rf.com

Save

Save