Zahărul trebuie scos din alimentație. Nutriționiștii sunt de părere că atunci când vom reuși să scăpăm de zahăr ne vom putea considera mult mai sănătoși. Aceștia ne oferă și alternative – poți înlocui de exemplu zahărul cu sirop de agave sau cu alt tip de îndulcitori naturali, având mai puține calorii. Știm despre aceste variante că nu produc efecte nocive pentru sănătate.

 

Zahărul ne îngrașă

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că zahărul îngrașă. Acesta are foarte multe calorii, astfel că orice ai mânca dulce preparat pe bază de zahăr te va putea predispune obezității. Potrivit medicilor, zahărul contribuie la stimularea secreției de insulină, astfel că organismului îi va fi foame și mai apoi va avea nevoie de ceva dulce. Acest lucru îi determină pe cei ce iubesc gustul dulce să consume din nou o bombă calorică. Și cum nimeni nu este dispus să renunțe la gustul dulce, atunci nutriționiștii ne recomandă variantele mai sănătoase. Alegerea unor îndulcitori bio, precum xylitol sau sirop de arțar este mult mai sănătoasă pentru organism și nici nu determină acumularea unui strat mai mare de grăsime pe abdomen.

 

Zahărul accelerează îmbătrânirea

Nimeni nu dorește să îmbătrânească, dar mai ales femeile. Cu cât vom consuma mai mult zahăr cu atât ridurile își vor face apariția mai repede decât ne-am aștepta. De aceea, este bine ca ori de câte ori alegi să consumi o prăjitură sau un suc ce conține zahăr să te gândești la efectele pe care acesta le-ar avea pentru pielea ta. Cu siguranță nu îți va place, astfel că poți opta pentru îndulcitori, fiind mult mai siguri și neavând astfel de efecte adverse atunci când sunt consumați.

 

Probleme cardiovasculare și oboseală

Atunci când consumi zahăr dai dovadă de multă energie, însă dacă nu mai ai lângă tine nimic dulce s-ar putea să te simți extrem de obosită. Și acest lucru se întâmplă pentru că zahărului îi place să se joace cu creierul tău. De aceea, este bine să limitezi astfel de pofte de dulce, cât se poate de mult, la un moment dat ajungând să creeze dependență. De asemenea, se cunoaște că printr-un consum crescut de zahăr și permanent poți ajunge să te îmbolnăvești de anumite afecțiuni cardiovasculare. Este bine să cunoști că un consum ridicat de zahăr ar putea determina și apariția unor insomnii.

 

Dinți mai sănătoși

Un consum crescut de zahăr poate influența apariția unor anumite probleme dentare. Așa se întâmplă că pot apărea carii dentare, producând efecte nedorite. Cei mai predispuși unor astfel de probleme sunt copiii care consumă mult zahăr. Iubesc la nebunie gustul dulce, astfel că părinții trebuie să știe cum anume să aleagă produse mai sănătoase, la fel de bune. Fructele, dar și anumiți îndulcitori naturali îi vor ajuta pe copii să se bucure în continuare de gustul dulce, savurând prăjituri făcute acasă, cu aceeași plăcere.

 

Ficat mai sănătos

Dacă vei consuma zahăr în exces vei acumula multă glucoză și fructoză, iar acest lucru va determina acumularea de toxine la nivelul ficatului. Așadar, pentru a nu-ți îmbolnăvi ficatul este bine să renunți la zahăr și chiar să urmezi anumite diete cu scopul de a-ți detoxifia organismul, ajutându-l în acest fel să funcționeze corect.

Hrănirea celulelor canceroase, dar și predispunerea la diabet sunt alte afecțiuni grave ce trebuie să te determine să spui „stop” consumului de zahăr.