Dieta ORNISH a fost concepută de medicul și cercetătorul american american Dean Ornish și se bazează pe consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, de proveniență lacto-ovo-vegetariană.
Așadar, în această dietă sunt permise în orice cantitate legumele, fructele, cerealele integrale. Uleiurile vegetale, semințele, nucile, produsele din soia, ouăle (doar albușurile) sunt permise în cantități reduse.
Grăsimile sănătoase trebuie să compună 10% din totalul caloric dintr-o zi și să provină din surse naturale – leguminoase și cereale.
Cel mult trei porții mici de nuci și de semințe sunt permise zilnic, iar băuturile cu cofeină, carbohidrații rafinați, alcoolul și alimentele procesate ar trebui să fie limitate.
Pe lângă alimentația prevăzută de ORNISH, sunt recomandate câte 30 de minute de exerciții fizice moderate zilnic.
Dieta ORINSH. Beneficii pentru sănătate
- Ajută la pierderea în greutate
Dieta ORNISH pune accent pe consumul de ingrediente bogate în nutrienți – fructe, legume, proteine din vegetale, opțiuni excelente pentru un regim de slăbire. Studiile au arătat că Dieta ORNISH este mai eficientă decât alte programe populare de slăbit, precum Atkins, Weight Watchers și Zone Diet.
- Ajută la prevenția anumitor boli
Studiile au arătat că respectarea unei diete precum ORNISH poate preveni apariția bolilor cronice datorită consumului de alimente de proveniență vegetală, iar un regim vegan este legat de scăderea riscului apariției cancerului de stomac, a celui colorectal, de prostată sau de sân. Dieta ORNISH reduce nivelul de colesterol rău (LDL), de trigliceride și de inflamații.
- Este flexibilă și ușor de urmat
Spre deosebire de alte diete care presupun o urmărire mai atentă a alimentației și numărarea caloriilor, dieta ORNISH necesită minimum de efort.
Alimente permise în dieta ORNISH
Fructe: mere, banane, portocale, kiwi, fructe de pădure, grepfrut, rodie, pepene, pere, caise
Legume: broccoli, conopidă, kale, varză, ardei gras, usturoi, ceapă, spanac, dovlecel
Leguminoase: fasole, năut, linte
Cereale integrale: quinoa, amaranth, orez brun, ovăz, hrișcă, orz
Surse de proteine vegetale: tempeh, tofu, albușuri de ou
Condimente: cumin, turmeric, coriandru, pătrunjel, scorțișoara, nucșoară
Alimente de consumat în cantitate limitată
Nuci și semințe (cel mult trei porții mici pe zi): nuci, migdale, caju, nuci pecan, semințe de dovleac, chia, semințe de in.
Alimente ambalate: biscuiți din cereale integrale, burgeri vegetali, cereale integrale pentru micul-dejun
Băuturi cu cofeină: o ceașcă de cafea sau două cești de ceai negru pe zi
Lactate (maximum două porții pe zi): iaurt sau lapte degresat
Grăsimi: ulei de măsline, avocado, ulei de cocos, unt, ulei de rapiță, măsline
Carbohidrați rafinați (maximum două porții pe zi): paste din făină albă, biscuiți, pâine albă, clătite, orez alb, miere, sirop de agave, zahăr brun, zahăr rafinat
Alcool (maximum o doză pe zi): vin, bere, lichior
Alimente procesate: alimente cu conținut mare de grăsimi, patiserie, fast food, chipsuri, covrigei
Alimente interzise
Carne: vită, miel, capră, pui, curcan, gâscă, rață, gălbenuș de ou
Fructe de mare și pește: somon, macrou, anșoa, sardine, creveți, homar
Exemplu de meniu din dieta ORNISH
Ziua 1
Mic dejun: tofu, roșii, ceapă, usturoi, ardei gras
Prânz: orez brun cu fasole neagră și broccoli la abur
Cină: tocană de legume și linte, varză de Bruxelles rumenită la cuptor
Ziua 2
Mic dejun: omletă de albuș de ou, legume
Prânz: ardei gras umplut cu fasole, bulgur, roșii, ceapă, kale și spanac
Cină: curry de năut, couscous, salată asortată
Ziua 3
Mic dejun: ovăz cu căpșune, afine și scorțișoară
Prânz: taieței de dovlecel cu pesto și chifteluțe de fasole
Cină: tempeh cu quinoa și legume la grătar (n.r. tempeh este o mâncare indoneziană făcută din boabe de soia fermentate)
Opinia specialistului. Dieta poate cauza unele deficiențe nutriționale
“Dieta ORNISH presupune schimbarea stilului de viață și respectarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase și promite îmbunătățirea sănătății în cazul anumitor boli cronice.
Pentru că limitează aportul de anumiți macronutrienți (carnea și peștele nu sunt incluse în dietă, iar nucile, semințele și uleiurile vegetale sunt permise în cantități extrem de mici) poate cauza unele deficiențe nutriționale.
Fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și alimentele din soia sunt componente cheie ale dietei Ornish. Albușurile sunt permise și două porții de produse lactate fără grăsimi (laptele și iaurtul).

Grăsimile sănătoase ar trebui să reprezinte aproximativ 10% din aportul zilnic total de calorii și, în cea mai mare parte, provin din grăsimile naturale din alimentele integrale, cum ar fi cerealele integrale și leguminoasele.
Băuturile cu cofeină, carbohidrații rafinați, zahărul, alcoolul și alimentele ambalate cu conținut scăzut de grăsimi ar trebui limitate.
Pe lângă modificarea dietei, se recomandă să faceți zilnic cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate pentru a optimiza rezultatele.
Dieta Ornish implică consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante, și limitarea produselor de origine animală, carbohidrați rafinați, alimente bogate în grăsimi și ingrediente procesate”, explică, pentru Libertatea pentru Femei, Maria Martac, biolog, profesor, consultant în nutriție DigestMed.
Citește și: Crina Abrudan a împlinit 45 de ani: „Kilogramele sunt tot 53”. Dieta care i-a schimbat corpul în 6 luni
Citește și: Dieta Sandei Ladoși este atipică: „Cred că în două luni și jumătate am slăbit 15 kg”