Dieta pretinde că poți slăbi până la 4,5 kilograme în doar trei zile, prin restricționarea calorică. Astfel, prin acest plan, în prima zi trebuie să mănânci alimente în valoare de 1400 de calorii, în a doua zi – 1200 de calorii, iar în a treia zi, consumi doar 1100 de calorii. Acest plan nu include orice alimente, ci doar pe cele compatibile din punct de vedere chimic, care funcționează cel mai bine împreuna pentru a pierde rapid în greutate. Aceste trei zile nu trebuie depășite într-o săptămâna, avertizează specialiștii.

”Dieta militară este un plan cu număr scăzut de calorii: 1 400 de calorii în prima zi, 1 200 de calorii în ziua a doua și aproximativ 1100 de calorii în ziua a treia, provenite din alimente procesate diverse,  insuficiente pentru o alimentație zilnică completă. Alimentele recomandate sunt bogate în calorii, cu conținut scăzut de nutrienți (hot-dog-urile și înghețata de vanilie, cerealele, carnea procesată) și nu au cantități clar definite.

Lichidele sunt restricționate, apa și ceaiurile din plante sunt singurele băuturi acceptate. Poti să bei cafea în prima zi, dar zahărul, cremele și îndulcitorii artificiali sunt interziși. Alcoolul este interzis, mai ales vinul și berea care conțin multe calorii”, explica nutrițio nistul DigestMed Maria Martac, care expune și planul alimentar al dietei militare:

dieta militara

Dieta militară. Meniu pe zile

Ziua 1

Mic dejun: 1/2 grapefruit, o felie de pâine cu două linguri de unt de arahide, o de cafea

Prânz: o felie de pâine, 1/2 cutie de ton și o de cafea

Cina: orice carne (de mărimea unui pachet de cărți), o ceașcă de fasole verde, un măr mic, 1/2 banană și o ceașcă de înghețată

Ziua 2

Mic dejun: un ou gătit, o felie de pâine, 1/2 banană

Prânz: o cană de brânză de vaci, un ou fiert tare, cinci biscuiți sărați

Cina: doi hot dog (fără chiflă), o cană de broccoli, 1/2 cană de morcovi, 1/2 banană, o ceașcă de înghețată

Ziua 3

Mic dejun: o felie de brânză cheddar, un măr mic, cinci biscuiți sărați

Prânz: un ou, o felie de pâine

Cina: o cană de ton, 1/2 banană, o cană de înghețată.”

dieta militara

Dieta nu este tocmai agreata de specialisti, care susțin ca nu oferă o paletă completă zilnică de nutrienți prin lipsa de cantități suficiente de cerale integrale, de legume, lactate și de proteine. Limitarea zilnică a cantitătii de legume și de fructe duce la carența de fibre, de antioxidanți și de vitamine – A și C, de potasiu și de fitonutrienții de care ai nevoie. Devreme ce dieta prevede consumul scăzut de lactate, aportul de vitamina D va fi scăzut, iar cel de calciu, de asemenea.

În concluzie, dieta e prea săracă în carbohidrați și în calorii pentru a putea oferi organismului suficienta mâncare și nutrienți ca acesta să rămână sănătos. E suficientă pentru a supraviețui, dar nivelul de energie va fi scăzut, iar starea emoționala va avea de suferit, mai avertizează specialiștii.

Dieta militară. Opinia nutriționistului

Maria Martac, Nutriționist DigestMed

maria martac nutritionist digestmed
Maria Martac, Nutriționist

„Dieta militară este o dietă de trei zile care promite o scădere în greutate de 10 kilograme consumând o gamă aleatorie de alimente, inclusiv înghețată, pâine prăjită și hot dog.

În ciuda omonimului său, dieta militară nu are de fapt nicio origine militară legitimă, a început ca un zvon că planul de alimentație a fost implementat pentru a ajuta soldații să fie rapid în formă.

Dacă slăbim?

Da, poți pierde în greutate cu dieta militară dacă te obișnuiești să mănânci 1000 de calorii pe zi (la fel ca orice dietă care limitează aportul caloric), cu toate acestea, este probabil să vă întoarceți la vechile obiceiuri alimentare și să vă îngrășați imediat după ce renunțați la ea, ceea ce poate crea un cerc vicios.

Putem spune că dieta militară este o altă dietă accidentală pe termen scurt. Inițial, pierdem apa prin deshidratare, apoi pierdem masa musculara prin înfometare și, în final, trec cele 3 zile și revenim la vechile obiceiuri alimentare în urma cărora ne vom îngrășa la loc, poate chiar mai mult”.

Foto: Unsplash