Urină tulbure (albuminurie). Urina tulbure sau albuminurie este o afecțiune patologică în care în urină există un exces de proteine (albumina). Albumina este un tip de proteină din plasmă găsită în urină, însă aceasta se găsește în cantitate mai mare la pacienții cu boală renală.
Afecțiunea mai este cunoscută și sub denumirea de „microalbuminurie”, când în urină se găsește un nivel ușor mai ridicat de proteine și sub denumirea de „proteinurie” sau „macroalbuminurie”, când testele indică mai mult de 300mg de albumină în urină pe zi.
Persistența urinei tulbure (albuminuriei) indică faptul că rinichii nu mai funcționează cum trebuie și din cauza aceasta albumina ajunge în urină. Așadar, două teste pozitive pentru albumină în urină pe parcursul mai multor săptămâni, indică albuminurie persistentă, acesta fiind un prim semn al bolii renale diabetice. Alte cauze ale albuminuriei sunt tensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă, sindrom metabolic sau leziuni renale de sindrom nefrotic. Chiar și fără aceste boli, având în urină valori mai mari de albumină decât cele normale, arată că exisă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.