Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant

Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant este un tip de tulburare de alimentație care se manifestă prin evitarea anumitor alimente care prezintă unele caracteristici, cum ar fi o anumită culoare etc. Imagine cu farfurie cu o roșie care poate fi un aliment evitat sau, dimpotrivă, unul dintre puținele pe care persoana cu această tulburare să le consume

Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant este un tip de tulburare de alimentație care se manifestă prin evitarea anumitor alimente care prezintă unele caracteristici, cum ar fi o anumită culoare etc. Tulburările de alimentație reprezintă afecțiuni grave corelate cu obiceiuri alimentare persistente care afectează negativ sănătatea, emoțiile și abilitatea de a funcționa în zone importante ale vieții.

Cele mai uzuale tulburări de alimentație sunt anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea mâncatului compulsiv. În majoritatea cazurilor, persoana ajunge să se gândească obsesiv propriul corp, respectiv la greutatea corporală, aspectul corporal și alimentația, ceea ce conduce la comportamente alimentare periculoase. Acestea pot afecta semnificativ abilitatea corpului de a primi nutrienții de care are nevoie.

Aceste tulburări pot afecta sistemul digestiv, cardiac, pot conduce la fragilizarea oaselor, degradarea dinților și alte afecțiuni. Cu tratament, se poate reveni la o alimentație normală și pot fi prevenite complicațiile grave cauzate de tulburările alimentare.

 

Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant. Simptome

  • necesarul caloric minim nu este atins, deoarece diverse alimente sunt evitate în funcție de anumite caracteristici cum ar fi culoarea, textura, gustul, mirosul sau teama de unele consecințe, cum teama de a te îneca cu un anumit aliment. Comportamentul evitant nu se datorează temerii de a lua în greutate.
  • se poate ajunge la o pierdere semnificativă în greutate ca urmare a deficiențelor nutriționale care pot conduce la probleme de sănătate

Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant. Cauze

  • cauzele sunt necunoscute, dar sunt corelate cu:
    • factori genetici
    • factori biologici, de exemplu modificări ale cantităților anumitor substanțe chimice de la nivelul creierului
    • factori psihologici: respect de sine scăzut, perfecționism, comportament impulsiv etc.

Tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant. Factori de risc

  • istoricul familial
  • alte tulburări psihice: depresie, comportament obsesiv-compulsiv, anxietate
  • stresul

La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?

Prezintă-te la medic dacă manifești vreunul dintre simptomele enumerate mai sus.

Pregătirea pentru consultație

Ce ai de făcut în vederea consultației inițiale:

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu alimentare
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare
  • nu uita să menționezi orice modificare a stilului de viață

Pentru tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant sunt câteva întrebări  de bază pe care trebuie să i le pui medicului tău:

  • De ce analize e nevoie?
  • Ce variante de tratament am?
  • Mai am și alte probleme de sănătate. Cum să le gestionez pe toate?
  • Ce efecte secundare are tratamentul?
  • Ce efect va avea tratamentul asupra greutății mele corporale?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți va pune mai multe întrebări și ar trebui să fii pregătit să răspunzi într-un timp cât mai scurt. Iată ce ar putea să te întrebe:

  • Ce simptome aveți?
  • Evitați unele alimente? De ce?
  • Ați slăbit?
  • Alte persoane și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu greutatea dumneavoastră?

Stabilirea diagnosticului pentru tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant

  • examinare fizică
  • evaluare psihologică

Tratament pentru tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant

Primul gest

  • prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim

Tratament clasic pentru tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant

  • psihoterapie
  • medicație: antidepresive, anxiolitice

Tratament naturist pentru tulburarea de alimentație cu aport restrictiv / evitant

  • acupunctură
  • reflexoterapie și masaj
  • meloterapie

Tratament homeopat

  • Arnica: tratează lipsa poftei de a mânca lapte și carne
  • Ignatia: combate dorința de a consuma alimente indigeste
  • Ipeca: ajută la păstrarea apetitului pentru dulciuri
  • Sepia: pentru bolnavii depresivi netratați

Amestec de plante

  • în părți egale: anghinare, țintaură, tarhon, măghiran; se face infuzie cu 1 lingură din amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară, se beau 3 căni pe zi

Sunătoare

  • câte 1 tabletă pe zi, înaintea meselor.

Atenție: cea mai eficientă metodă de tratament rămâne psihoterapia. Nu apelați la metode naturiste decât cu acordul psihoterapeutului și al psihiatrului.

Foto: Pixabay 

Loading...
Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații