Strănut. Strănutul, care este caracterizat prin expulzarea convulsivă a aerului din plămâni prin gură și nas, de obicei, cauzate de particule străine care irită mucoasa nazală, ajută la menținerea corpului sănătos, fiind o parte importantă a sistemului imunitar.
Strănutul protejează corpul prin eliminarea virușilor și bacteriilor din nas, fiind un act reflex. Când ceva îți intră în nas sau acesta simte un corp străin se declanșează centrul strănutului din creier, situat în trunchiul cerebral inferior. Semnalele sunt trimise rapid aproape de gât, ochii și gură. Apoi, mușchii pieptului se contractă puternic, iar mușchii gâtului se relaxeze rapid. Drept urmare, aerul, împreună cu saliva și mucusul ce conține particule străine sau iritante, sunt forțate să iasă din gură și nas, având loc strănutul, curățând astfel cavitatea nazala.
Acesta are loc în cinci etape: plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă, ochii se închid datorită unui reflex, glota se blochează pentru moment, diafragma se îngustează, iar presiunea interioară a corpului crește brusc și, în final, coardele vocale scot un sunet specific însoțit de o expirare bruscă, puternică și explozivă.
Strănutul este rapid, eliminind aerul, saliva și corpul străin cu o viteză de mnim 160 kilometri. Totodată, un strănut elimină în aer în jur de 100.000 de germeni, de aceea este recomandat ca persoanele bolnave să strănute în batistă.