Spina bifida reprezintă o malformație congenitală care afectează măduva spinării și care este de obicei vizibilă la naștere. Reprezintă un defect de tub neural (o malformație cauzată de dezvoltarea inadecvată a tubului neural). Malformația se poate dezvolta în orice parte a măduvei spinării dacă tubul neural nu s-a închis complet. Când tubul neural nu se închide complet, oasele care protejează măduva nu se formează și nu se aranjează adecvat. Acest lucru conduce adesea la lezarea măduvei spinării și a nervilor.
Spina bifida poate conduce la dizabilități fizice și cognitive care poate varia ca gravitate în funcție de dimensiunea și localizarea malformației, gradul de afectare al măduvei spinării și al nervilor.
Cuprins
Spina bifida. Simptome
Există mai multe tipuri de spina bifida care conduc la diverse simptome:
- mielomeningocel: cea mai gravă formă de spina bifida în cazul căreia o parte din măduva spinării și din nervi sunt lăsate descoperite (sunt într-un „sac” format dintr-o membrană foarte fină care se poate rupe plină cu lichid cefalorahidian). Poate conduce la dizabilități grave precum paralizia membrelor inferioare, incontinență urinară etc. Prognosticul este rezervat.
- meningocel: un alt tip de spina bifida. Se formează și în acest caz un „săculeț” cu fluid cefalorahidian, dar fără să existe și măduvă în el și adesea fără afectarea nervilor. Poate conduce la dizabilități minore.
- spina bifida occulta: forma cea mai puțin severă. Există un mic orificiu la nivelul măduvei spinării, dar nu se formează niciun „sac”. Măduva spinării și nervii sunt de obicei în stare normală. De obicei, nu conduce la dizabilități.