Sindromul Eisenmenger reprezintă o complicație produsă de un defect congenital (înnăscut) cardiac. Cea mai des întâlnită cauză o constituie un defect al inimii care conduce la apariția unei găuri între două camere ale inimii. Aceasta conduce la o circulație anormală a sângelui la nivel pulmonar. Fluxul de sânge revine înapoi în plâmâni în loc să fie direcționat către restul corpului.
Aceasta conduce la îngustarea și rigidizarea vaselor de sânge de la nivel pulmonar. Sindromul Eisenmenger se produce când presiunea crescută a sângelui din plămâni conduce la fluxul inversat de sânge prin gaura (șunt) de la nivelul inimii. Sângele este pompat în corp, însă fără a putea să furnizeze suficient oxigen către organe și țesuturi deoarece are un conținut deficitar în oxigen. De aceea, această afecțiune poate conduce la deces. Este important tratamentul său și e necesară monitorizarea atentă pentru a preveni riscurile.
Cuprins
- 1 Sindromul Eisenmenger. Simptome
- 2 Sindromul Eisenmenger. Cauze
- 3 Sindromul Eisenmenger. Factori de risc
- 4 La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?
- 5 Pregătirea pentru consultație
- 6 Stabilirea diagnosticului pentru sindromul Eisenmenger
- 7 Tratament pentru sindromul Eisenmenger
- 8 Tratament clasic pentru sindromul Eisenmenger
- 9 Tratament naturist pentru sindromul Eisenmenger
- 10 Lifestyle și prevenție
Sindromul Eisenmenger. Simptome
O formă mai puțin severă a acestei anomalii e posibil să nu cauzeze simptome până la vârsta matură. Atunci când sunt prezente, simptomele pot fi: