HomepageSeparatorSfaturi Practice

Primul ajutor în caz de vânătaie la ochi

de Libertatea pentru femei,

Vânătaia la ochi este cauzată de o sângerare sub piele, în jurul ochiului. Cele mai multe accidente produc o vânătaie la ochi, dar fără ca aceasta să fie neapărat și gravă. Iată ce presupune primul ajutor în caz de vânătaie la ochi.

În unele cazuri vânătaia la ochi poate fi semnul unei leziuni serioase, cum ar fi fractura unui os în vecinătatea ochiului. Poate fi vorba despre o fractură de craniu în cazul în care vezi dublu, ai vânătăi în jurul ambilor ochi (ochi de raton) sau sângerări din nas.

Primul ajutor în caz de vânătaie la ochi

  • Aplică o compresă rece pe ochiul afectat: pune cu grijă o punguță sau un săculeț textil cu gheață. Ai grijă să nu apeși pe ochi. Compresa se pune cât mai rapid posibil, pentru a reduce umflătura și se repetă procedeul de mai multe ori e zi, timp de o zi sau două.
  • Atenție la sângerări! Dacă vezi vase de sânge sparte la ochi, mergi urgent la un oftalmolog.
  • Mergi urgent la medic dacă ai probleme cu vederea, dureri mari, vânătăi la ambii ochi, sângerări oculare sau nazale.
  • Aplică o compresă caldă după câteva zile. După ce umflătura trece, aplică și comprse calde timp de o zi sau două.
Cuprins

Primul ajutor pentru ochi roșu

Ochi roșu sau roșeață ochiului se produce atunci când vasele din ochi devin umflate sau iritate. Înroșirea ochiului poate indica prezența mai multor probleme de sănătate diferite. În timp ce unele dintre aceste probleme sunt benigne, altele sunt grave și necesită îngrijire medicală de urgență, înroșirea ochiului fiind un motiv de îngrijorare. Cele mai grave probleme ale ochilor se întâmplă atunci când aveți roșeață însoțită de dureri sau modificări ale vederii. Inflamarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului poate fi determinată de diferiți iritanți, precum aerul uscat, expunerea la soare, praf, reacții alergice, răceli, bacterii sau virusuri sau din cauza tușitului.

Primul gest

  • soluţii dezinfectante şi decongestionante
  • te adresezi medicului, în vederea stabilirii cauzei şi a tratamentului adecvat

Cauzele mai grave care provoacă roșeață a ochiului sunt infecțiile. Infecții pot apărea în diferite zone ale ochiului si produc de obicei simptome suplimentare, cum ar fi durere sau modificări ale vederii. Dacă persistă mai mult de două zile adresaţi-vă medicului.