HomepageSeparatorSfaturi Practice

Primul ajutor în caz de mușcătură de animal

de Libertatea pentru femei,

O mușcătură de animal este o rană, de obicei, cu lacerații, cauzată de dinții unui animal domestic sau sălbatic. O mușcătură de animal duce, de obicei, la gaură în piele, dar include, de asemenea, contuzia de la presiunea excesivă a mușcăturii asupra țesutului. Uneori, contuziile pot avea loc fără ca pielea să fie afectată, așa că trebuie să știm cum se acordă primul ajutor în caz de mușcătură de animal.

Riscurile mușcăturii de animal

Mușcăturile de animale conduc adesea la infecții grave, fracturi, și chiar la deces, pentru că acestea sunt de la bun început plăgi contaminate prin introducerea în organism odată cu saliva animalului, a unor germeni ce pot genera boli infecțioase grave (turbare – rabie, febra zgârieturii, spirochetoza ictero-hemoragică, febra mușcăturii de șobolan, hepatita B, tetanosul, etc).

Primul ajutor în caz de mușcătură de animal, în funcție de caz

Pentru răni minore

Cuprins

Dacă este vorba despre o zgârietură, fără sângerări, și nu există risc de turbare, trateaz-o ca o pe o rană minoră: spală rana foarte bine, cu apă și săpun, aplică o crem cu antibiotic pentru a preveni infecția și acoperă cu un bandaj steril.

Pentru răni adânci

Dacă mușcătura de animal este mai gravă, cu sângerare, ține apăsat cu un bandaj curat pentru a opri sângerarea și mergi de urgență la medic. Ai putea avea nevoie de antirabic.

Pentru infecție

Dacă observi semne de infecție (umflătură, roșeață, durere, supurare), mergi de urgență la medic.

Dacă ești suspect de rabie

Dacă animalul care te-a mușcat are rabie, nu a fost vaccinat sau este un animal sălbatic, mergi de urgență la medic.

Medicii recomandă și injecția antitetanos o dată la fiecare 10 ani. Dacă ai făcut un antitetanos acum mai mult de 5 ani și te mușcă un animal, iar rana este adâncă, s-ar putea ca medicul să îți recomande o nouă injectare.

Animalele domestice provoacă cele mai multe mușcături, iar acest lucru este valabil mai mult în cazul câinilor, decât al pisicilor. Pisicile, schimb pot cauza infecții mai serioase, deoarece dinții lor pot pătrund mai mult în piele, creând puncte foarte mici care pot fi foarte greu curățate. Mușcăturile animalelor domestice care nu au fost vaccinate pot duce la turbare. Liliecii, ratonii, sconcșii și vulpile pot transmite turbarea, mai probabil decât câinii și pisicile. Iepurii, veverițele și alte rozătoare prezintă cel mai mic risc, din acest punct de vedere.

Primul ajutor în caz de mușcătură de animal. Mergi la medic dacă:

  • Rana este adâncă, dar nu îți poți da seama cât de serioasă este.
  • Pielea este zgâriată rău și sângerează abundent (între timp ține apăsat cu un bandaj curat pentru a opri sângerarea)
  • Observi umflături, roșeață, durere sau supurare – acestea sunt semne de infecție.
  • Ai îndoieli în privința riscului de a lua rabie. Dacă te-a mușcat o pisică sau un câine, încearcă afli dacă animalul este vaccinat. Dacă este vorba despre un animal sălbatic, întreabă medicul dacă este posibil să fie un necuvântător cu risc mare de a transmite rabie.
  • Liliecii sunt purtători de rabie. Unii oamenii au fost infectați fără semne vizibile. Dacă, de exemplu, se întâmplă să te trezești cu un liliac în dormitor, ar fi bine să faci un antirabic, chiar dacă nu știi dacă ai fost sau nu mușcat.
  • Ultima injecție a fost acum mai bine de cinci ani și ai o mușcătură urâtă. S-ar putea să ai nevoie de încă una.

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk