HomepageSeparatorSfaturi Practice

Primul ajutor în caz de șoc anafilactic

de Libertatea pentru femei,

Primul ajutor în caz de șoc anafilactic (anafilaxia). Șocul anafilactic este o urgență medicală, deoarece poate fi mortal. De aceea, dacă vă aflați lângă o persoană care face șoc anafilactic este bine să știi ce este de făcut pentru a salva viața persoanei respective.

Ce este șocul anafilactic (anafilaxia)

Anafilaxia este o reacție alergică severă care survine brusc și poate cauza moartea, de aceea trebuie să știm să recunoaștem simptomele. De asemenea, trebuie să știm să acordăm primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Anafilaxia este cel mai grav tip de reacție alergică. Aceasta are loc la scurt timp după ce persoana afectată a fost expusă la alergenul declanșator și poate fi mortală. Anafilaxia este indusă de eliberarea de proteine din anumite tipuri de leucocite. Aceste proteine sunt substanțe care pot declanșa sau agrava o reacție alergică. Eliberarea acestora poate fi indusă fie de o reacție a sistemului imunitar, fie de o altă cauză fără legătură cu sistemul imunitar. Anafilaxia este diagnosticată pe baza simptomelor și semnelor prezentate de pacient. Ca tratament primar, se prescriu injecții cu epinefrină (adrenalin), uneori în combinație cu alte medicamente. Starea unei persoane care, fiind sensibilizată în urma introducerii unui alergen în organism, este susceptibilă să reacționeze violent la introducerea ulterioară a unei noi doze, chiar minime, din acest alergen.

Aproximativ 0,05–2% din populația mondială suferă de anafilaxie la un moment dat de-a lungul vieții.

Cuprins

Simptomele șocului anafilactic

Factori care declanșează șocul anafilactic

 • medicamente
 • produse alimentare ca: alunele, peștele sau crustaceele
 • înțepăturile de insecte, în special de albine, viespi, ploșnițe
 • uneori nu se cunosc factorii declanșatori

Primul ajutor în caz de șoc anafilactic (anafilaxie)

Primul ajutor în caz de șoc anafilactic trebuie acordat foarte rapid, de la primele simptome și cuprinde următoarele manevre:

 • sună la numărul de urgență 112
 • întreabă pacientul dacă are injecția sau autoinjectorul cu adrenalină. Epinefrina (adrenalina) este tratamentul primar al anafilaxiei.
 • dacă pacientul are adrenalina, întreabă-l dacă îl poți ajuta să o injecteze. Adrenalina se injectează în mușchiul coapsei anterolaterale. Injecția poate fi repetată la fie care 5 sau 15 minute dacă pacientul nu răspunde bine la tratament.
 • pacientul trebuie să stea culcat pe spate
 • dacă vomită sau are sângerări bucale, întoarce persoana pe o parte, pentru a evita sufocarea
 • desfă nasturii hainelor și acoperă pacientul cu o pătură, dacă se poate
 • IMPORTANT: nu-i da nimic să bea!
 • dacă nu respiră și nu se mișcă, începe manevrele de resuscitare: 100 de apăsări pe piept pe minut, până la sosirea ambulanței

Dacă ești alături de cineva care are simptome de șoc anafilactic, nu aștepta ca starea lui să se îmbunătățească de la sine. Acordă-i imediat ajutor cu medicația și chemarea ambulanței. În cazuri severe, șocul anafilactic netratat poate duce la moartea pacientului în 30 de minute. O pastilă de antihistaminic nu este suficientă pentru tratarea șocului anafilactic. Aceste medicamente ajută la îndepărtarea simptomelor de alergie, dar nu vor funcționa în cazul unei reacții severe.

Dacă ai avut orice tip de reacție alergică la factorii de mai sus, comunică-i asta medicului tău de familie și întreabă-l dacă trebuie să porți cu tine în permanență o injecție cu adrenalină.

Testele de alergie

Testele de alergie pot ajuta la determinarea cauzei anafilaxiei unui pacient. De asemenea, orice persoană își poate face testele pentru a afla dacă are sau nu vreo alergie. Există teste de alergie efectuate pe piele (cum ar fi testele cu plasturi) pentru anumite mâncăruri și veninuri. Testele sanguine pentru anticorpi specifici pot fi utile pentru a confirma alergiile la lapte, ouă, arahide, nuci și pește. Testele efectuate pe piele pot confirma alergia la penicilină, dar nu există teste efectuate pe piele pentru alte medicamente. Formele de anafilaxie neimună pot fi diagnosticate numai prin a analiza istoricul pacientului sau prin a expune pacientul la un alergen care ar fi putut cauza în trecut o astfel de reacție. Nu există teste efectuate de piele sau teste sanguine pentru anafilaxie neimună.

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk