HomepageSeparatorSfaturi Practice

Otrăvire, toxiinfecţie (oboseală însoţită de diaree şi febră)

de Libertatea pentru femei,

Otrăvire – este rănirea sau chiar decesul provocat din cauza înghițirii, inhalarii, atingerii sau injectarii unor substanțe chimice, veninuri sau gaze.

Multe substanțe, cum ar fi drogurile și monoxidul de carbon, sunt otrăvitoare numai în concentrații sau doze mai mari. Altele, cum ar fi detergenții, sunt periculoase doar dacă sunt ingerate. Copiii sunt deosebit de sensibili chiar și la cantități mici de anumite medicamente și substanțe chimice.

Otrăvirea este diferită de toxiinfecţie care reprezintă infecția digestiva contractată prin ingerarea unor alimente contaminate cu diferite bacterii și cu toxinele lor, precum salmonella.

Otrăvire sau toxiinfecţie. Simptome

  • în urma pătrunderii unei substanţe toxice în organism, apar următoarele simptome:
  • dureri abdominale
  • febră
  • diaree
  • oboseală
Cuprins

Otrăvire sau toxiinfecţie. Cauze

  • bacterii: Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfringens, Yersinia, Stafilococ
  • ciuperci
  • detergenţi
  • anumite medicamente
  • insecticide şi pesticide

Otrăvire sau toxiinfecţie. Factori de risc

  • oameni în vârstă- pe măsură ce avansezi în vârstă sistemul imunitar nu mai reacționează așa repede  în momentul în care apare un organism infecțios așa cum se întâmpla în tinere
  • femei însărcinate – în timpul sarcinii, schimbările de metabolism pot crește riscul de intoxinfecție, iar reacția poate fi mult mai severă
  • bebelușii și copiii mici pentru că sistemul lor imunitar nu e dezvoltat complet
  • oamenii cu boli cronice-precum diabet, boli de ficat, SIDA sau care au făcut recent chimioterapie sau radioterapie pentru cancer

Tratament pentru otrăvire sau toxiinfecţie

Primul gest

  • te adresezi medicului de urgenţă

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

Dacă prezinți vreunul dintre simptomele enumerate mai sus, mergi urgent la medic.

Ce poți face?

  • notează-ți simptomele pe care le ai, chiar și pe cele care ți se pare că nu au nici o legătură cu consultația la care mergi
  • notează-ți informațiile legate de eventualele afecțiuni de care suferă membrii familiei, care pot conta în evaluarea unor potențiale riscuri
  • fă o listă cu medicamentele pe care le iei, chiar dacă sunt vitaminte, suplimente eliberate fără rețetă
  • fii pregătit să povestești care sunt obiceiurile tale alimentare și regimul de viață
  • notează-ți întrebări pe care să i le adresezi medicului

Ce întrebări poți să pui medicului?

  • Care este cel mai probabil cauza simptomelor mele?
  • Ce alte cauze pot avea simptomele mele?
  • Ce analize trebuie să fac?
  • Care este cel mai bun tratament pentru mine? Sunt și alte alternative?
  • Cum îmi pot ameliora simptomele?
  • Boala mea este temporară sau cronică?
  • Ar trebui să merg la un specialist?
  • Mai am și alte boli, cum pot să le gestionez mai bine?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți va pune mai multe întrebări și ar trebui să fii pregătit să răspunzi într-un timp cât mai scurt. Iată ce ar putea să te întrebe:

  • Când au început simptomele?
  • Cineva din familia ta mai are simptome similare? Dacă da, ați mâncat aceleași lucruri?
  • Ați călătorit recent în vreo țară în care apa sau mâncarea nu este sigură?
  • Ai făcut febră?
  • Ai fost tratat cu antibiotic în zilele sau săptămânii dinainte  să-și apară simptomele?
  • Simptomele sunt continue sau ocazionale?
  • Ce ai mâncat în ultimele zile?

Tratament clasic pentru otrăvire sau toxiinfecţie

  • antidiareice
  • antivomitive
  • analgezice
  • dietă
  • antiparazitare
  • antibiotice
  • hidratare
  • antidotul substanţei ingerate

Tratament naturist pentru otrăvire sau toxiinfecţie

Sunt ecomandate doar în perioada imediat următoare tratamentului clasic, pentru înlăturarea sechelelor rămase.

  • acupunctură
  • masaj terapeutic şi de relaxare
  • aplicaţii de lumină polarizată

Tratament homeopat

  • Arnica
  • Nux vomica

Cura cu apă de argilă

  • în 200 ml de apă se pune 1 linguriţă de pulbere de argilă; se amestecă, se lasă la macerat 6-8 ore (de seara până dimineaţa), se bea, neamestecată, toată cantitatea de apă limpede, iar argila rămasă (mâlul) se aruncă; cura durează 21 de zile, cu 21 de zile pauză şi se poate relua de 7-8 ori pe an

Lumânărică

  • suc: se obţine din rădăcină, prin mărunţirea acesteia într-un mixer sau storcător; se consumă câte 50 de ml o dată pe zi, pe stomacul gol, timp de 3-4 zile

Vin

  • într-un recipient se pun 30 g de rădăcină şi 60 ml de alcool de 70 grade; se lasă la macerat 24 de ore, se adaugă 500 ml de vin alb şi se mai lasă la macerat încă 10 zile; se beau, de 2 ori pe zi, câte 20 de ml (1 lingură), cu 30 de minute înainte de masă, până la terminarea cantităţii

Lifestyle și prevenție

  • pentru a preveni deshidratarea din cauza diareei și a vomei bea multe lichide
  • poți să mănânci fulgi de gheață, iar în cazul copiilor administrați-le soțuții de rehidratare
  • spală-te pe mâini cât mai des pentru a nu contamina cu bacterii mâncarea pe care o prepari sau să nu o duci la gură. Este indicat să te speli pe mâini, de fiecare dată când mergi la toaletă, după ce schimbi scutece, după ce strângi fecalale animalului tău de companie, după ce atingi o reptilă sau o pasăre
  • pune carnea crudă sau fructele de mare separat de alte alimente în frigider
  • încearcă să dai pe tocătoare diferite carnea și legumele
  • nu punea niciodată mâncarea lângă o farfurie nespălată în care a fost carne crudă
  • prepară mâncarea la o temperatură recomandată
  • dacă nu ești sigur că o mâncare pe care vrei să o consumi este proaspătă,  gătită cum trebuie sau păstrată în condiții optime, atunci arunc-o. Mâncarea lăsată mai mult timp la temperatura camerei poate conține bacterii și toxine ce nu pot fi distruse prin gătit. NU gusta din mâncarea de care nu ești sigur, chiar dacă miroase și arată bine, nu este sigur să o consumi

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk