HomepageSeparatorSfaturi Practice

Metode de contracepție

Vrei să te ferești de o sarcină nedorită, dar nu știi ce să alegi dintre multiplele metode de contracepție? Află mai multe detalii despre fiecare dintre ele.

Problema contracepției este una foarte importantă, mai ales în rândul cuplurilor tinere care nu sunt pregătite pentru a avea un copil. Potrivit cifrelor oficiale, aproape un milion de femei rămân însărcinate anual, dintre care aproape 700 de mii avortează, iar 35 de mii sunt minore. Asta în ciuda faptului că pe piața există numeroase metode de contracepție, accesibile oricui. Este important de știut că majoritatea femeilor pot rămâne însărcinate încă de la prima menstruație. De aceea, trebuie să fie bine informate și să analizeze cu atenție toate variantele de mai jos.

Metode de contracepție, de la pilula contraceptivă, la vasectomie

Pilula contraceptivă

Aceasta este o tabletă care conține atât estrogen, cât și progesteron, hormoni asemănători celor produși de organismul femeii, care blochează eliberarea lunară a ovulului și pătrunderea spermatozoizilor în uter. O folie de anticoncepționale are 21 sau 28 de pastile, câte una pentru fiecare zi, care ar trebui luate la aceeași oră. ”Această metodă este una dintre cele mai eficiente, având o rată de eșec de 1%, dacă sunt utilizate corect. Unele studii relevă faptul că pilulele contraceptive protejează împotriva cancerului de ovare sau de uter, tumorilor necanceroase de sân și chisturilor ovariene. Atenție însă, nu elimină riscul contractării bolilor cu transmitere sexuală”, ne-a explicat Dr. Chadi Muheidli (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie.

img_4368

Steriletul

Acesta este un dispozitiv care se introduce de către medic în uter, în timpul menstruației, cu scopul de a preveni ovulul fecundat să ajungă în uter. Steriletul este, după pilula contraceptivă, a doua cea mai sigură metodă de contracepție. Dispozitivul intrauterin are o eficacitate care acoperă o perioadă de aproximativ 10 ani.

Diafragma

Este o membrană de cauciuc care împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Diafragma se păstrează în vagin cel puțin șase ore după contactul sexual pentru că spermicidele de pe suprafața acesteia să aibă timp să poată distruge spermatozoizii. Această metodă are eficientă de până la 95% și nu este una permanentă.

Contraceptivele injectabile

Injecțiile conțin progesteron care împiedică eliberarea lunară a ovulului și astfel realizează o contracepție hormonală prelungită. Prima injecție se administrează de către medic în primele zile ale menstruației, iar următoarele, la un interval de 8-12 săptămâni. Metoda are o eficientă de 99% și este complet reversibilă. Ca efecte secundare pot apărea creșterea în greutate, menstruațiile neregulate, demineralizarea osoasă sau o formă de osteoporoză.

Prezervativul

Este singura metodă care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, însă este pe lista metodelor cu risc mare de accident în ceea ce privește siguranța contraceptivă. Potrivit studiilor, 15 din 100 de femei care folosesc prezervativul rămân însărcinate. Aveți grijă însă, prezervativele nu sunt recomandate în cazul persoanelor alergice la poliuretan sau latex și nu se folosesc lubrifianți pe bază de ulei care pot degrada latexul.

Plasturii contraceptivi

Se pot amplasa pe umeri, fese sau abdomen și au o perioadă de valabilitate de o săptămână. Aceștia nu sunt recomandați dacă ai probleme cu coagularea sângelui, întrucât eliberează cu 60% mai mult estrogen decât pilulele contraceptive.
Pilula de a doua zi. Această metodă este una de urgență și este eficientă doar dacă pilula este luată nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Pilula se eliberează fără prescripție medicală, doar la persoanele peste 18 ani.

Contracepția permanentă

Vasectomia sau legătura chirurgicală a trompelor uterine oferă o protecție permanentă împotriva unei sarcini nedorite. Sunt însă metode de sterilizare ireversibile, cerute în general de cei care au deja copii și sunt siguri că nu mai doresc altă sarcină. Aceste metode sunt sigure, fără nici o reacție adversă și sunt din ce în ce mai dorite.

”Înainte de a alege metoda de contracepție, cel mai bine este să mergeți la o ședința de planning sau să stați de vorba cu un medic ginecolog care să vă îndrume spre cea mai bună soluție”, ne-a mai spus Dr. Chadi Muheidli (foto).

Cum alegi dintre numeroasele metode de contracepție

Anticoncepționalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metodă contraceptivă inofensivă, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reușesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale, deoarece, în prezența anumitor afecțiuni și factori de risc pot duce la efecte adverse severe. Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit si endometru, făcând implantarea puțin probabilă și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine.

Care sunt riscurile pilulelor contraceptive

Este important să se cunoască numeroasele efecte secundare care au fost și sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greața, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, modificări ale greutății corporale. Utilizatoarele au menționat și alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului. Contraceptivele orale pot, însă, determina si efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză. Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepționale față de cele ce nu folosesc anticoncepționale.

Nu folosi pilule anticoncepționale dacă:

 • ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente.
 • ai probleme hepatice.
 • experimentezi anumite tipuri de migrena.
 • ai peste 35 de ani.
 • ești fumătoare.
 • ai avut cancer de sân.
 • ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal.
 • alăptezi.
 • ai indicele de masă corporală ridicat.
 • ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge.
 • ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante.