HomepageSeparatorSfaturi Practice

Listerioză ( Listeria)

Listerioză  este o afecțiune care constă în infecția cu bacteria Listeria monocytogene care poate fi foarte periculoasă pentru femeile gravide și pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Infecția cu listeria se produce de obicei prin consumul de mezeluri impropriu procesate și produse din lapte nepasteurizat.

Listeria este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător în produse vegetale și în sol, cât și în fecalele animalelor. Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Persoanele sănătoase sunt rareori afectate de această infecție, dar ea poate fi fatală pentru făt sau pentru noul-născut. Și persoanele care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de complicații care le pot pune viața în pericol. Tratamentul efectuat la timp cu antibiotice poate preveni complicațiile acestei infecții.

Listerioză. Simptome

Simptomele se pot manifesta la câteva zile de la contractarea bacteriei sau chiar la două luni de la momentul respectiv. Acestea constau în:

  • febră;
  • dureri musculare;
  • diaree;
  • greață.

Dacă boala ajunge la nivelul sistemului nervos, simptomele pot fi:

Simptome la nou-născut:

  • lipsa apetitului;
  • iritabilitate;
  • febră;
  • vomismente.

Listerioză. Factori de risc

  • sarcină;
  • vârsta de peste 65 de ani;
  • SIDA;
  • chimioterapie;
  • diabet;
  • afecțiuni renale;
  • medicamente antireumatice.

 

Listerioză. Cauze

  •  contaminarea cu bacteria Listeria monocytogene în urma consumului de legume crude, carne infestată, lapte nepasteurizat, mezeluri;
  • noul-născut poate contracta boala prin intermediul placentei de la mamă.

Tratament pentru listerioză

Primul gest

  • prezintă-te de urgență la medic pentru stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

Dacă ați mâncat alimente care au fost rechemate din cauza contaminării cu bacteria Listeria sau dacă prezentați simptome ale infecției cu listeria mergeți urgent la un medic.

Ce poți face?

Înainte de a merge la consultație, întocmește o listă pe care trebuie să treci răspunsurile la următoare întrebări:

  • Ce  simptome aveți și când au început?
  • Ești însărcinată? În ce lună?
  • Ai fost tratat pentru alte afecțiuni medicale?
  • Ce medicamente si suplimente iei?
  • S-ar putea dori, de asemenea, să vă faceți un jurnal alimentar, în care să enumerați toate alimentele pe care le-ați mâncat în fiecare zi, mai ales din ziua în care au debutat simptomele

La ce vă puteți aștepta de la medicul dumneavoastră?

Pentru a vă pune mai ușor un diagnostic, medicul dumneavoastră vă poate întreba dacă ați consumat recent:

  • brânzeturi moi, cum ar fi Brie, Camembert, feta,
  • lapte crud sau brânzeturi fabricate din lapte crud (nepasteurizat)
  • carne prelucrată, cum ar fi hot dog sau mezeluri
  • orice alimente care au fost infectate cu bacterii și rechemate de producător

Tratament clasic pentru listerioză

  • antibiotice

Tratament naturist pentru listerioză

Usturoi

Cărbune medicinal activat

Silimarină

Trifoi roșu

Goldenseal (Hydrastis canadensis):

  • puternic antibiotic natural, 500 mg pe zi

Această bacterie supraviețuiește chiar și în alimentele congelate. De aceea, se recomandă consumul cu prudență al alimentelor cu risc de contaminare mai ales în cazul gravidelor, persoanelor în vârstă sau cu alte afecțiuni.

Lifestyle și prevenție

  • spală-te des pe mâini;
  • spală cu atenție legumele crude;
  • asigură-te că, atunci când gătești carne, aceasta este bine pătrunsă

Foto: Pixabay