Anurie, uneori numită anuresis, sau lipsa urinării reprezintă incapacitatea rinichilor de a produce urină. Mai exact, este definită ca eliminarea a mai puțin de 100 de mililitri de urină într-o zi. Anurie este, adesea, cauzată de cedarea funcției rinichilor și este mai mult simptomul unor afecțiuni decât o boală în sine. De asemenea, anuria poate să apară din cauza unor obstrucții severe cum ar fi pietre la rinichi sau tumori, de exemplu aceasta poate să apară cu boală renală în stadiu terminal.
Insuficiența renală poate fi provocată din multiple cauze, printre care administrarea unor medicamente sau din cauza toxinelor, de diabet sau de tensiunea arterială crescută. Nivelul de calciu ridicat din sânge sau acidul uric, pot contribui la riscul de formare a pietrei. La bărbați, de exemplu, prostata mărită este o cauza comună a anuriei obstructive.
Anurie acută se produce , în cazul în care scăderea producției de urină se produce rapid, fiind, de obicei, un semn de obstrucție sau insuficiență renală acută. insuficiență renală acută poate fi cauzată de factori care nu au legătură cu rinichii, cum ar fi insuficiență cardiacă, otrăvire cu mercur, infecție și alte afecțiuni care fac ca rinichiul să fie lipsit de fluxul sanguin.
Anuria este adesea asociată cu alte simptome de insuficiență renala, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, greață și vărsături. Acestea sunt în mare parte rezultatul acumulării de toxine în sânge, care ar fi eliminate, în mod normal, de către rinichi sănătoși.