Limbă încărcată (saburală)

limbă încărcată

Limbă încărcată (saburală) – o limbă încărcată sau albă apare atunci când suprafața acesteia  este colonizată de bacterii sau ciuperci si celulele moarte devin prinse între mici noduli (papile) pe limbă.

O limbă sănătoasă are culoarea roz și este acoperită cu noduli mici, numite papile, însă uneori devine acoperită de un strat alb, acesta fiind o problemă comună ce poate cauza o respirație urât mirositoare sau un gust amar în gură.

Limba devine albă atunci când resturile alimentare, bacteriile și celulele moarte se depun între papilele inflamate. Aceasta inflamatie se poate produce din cauza deshidratării, gurii uscate, consumului excesiv de alcool, febrei si fumatului. Alimentele foarte acide sau care conțin zahăr în cantități mari,  igiena orală precară  și alimentație poate cauza, de asemenea, încărcarea limbii.

Limbă încărcată (saburală) nu este o boală și este temporară, iar uneori dacă persistă și devină dureroasă poate indica o infecție sau un simptom al unei boli, fapt pentru care ar trebui să mergeți la medic pentru a stabili cauza.

 Limbă încărcată (saburală). Simptome

  • limba este acoperită de un strat albicios

Limbă încărcată (saburală). Cauze

  • constipaţie
  • boli digestive
  • dischinezie biliară
  • insuficienţă renală cronică
  • exces alimentar
  • consum excesiv de alcool
  • ciuperci

Tratament pentru limbă încărcată

Primul gest

  • gargară cu bicarbonat
  • curăţarea limbii, folosind o spatulă din lemn

Tratament clasic pentru limbă încărcată

  • alcalinizante locale (medicamente care modifică pH-ul salivei, din acid în alcalin-bazic)
  • antimicotice
  • tratamentul bolii de bază

Tratament naturist pentru limbă încărcată

  • acupunctură
  • reflexoterapie

Tratament homeopat

  • Borac
  • Kali bicromicum

Levănţică

  • tinctură: în 200 ml de apă caldă se adaugă 20 de picături de tinctură; se face gargară de 2-3 ori pe zi, până când se curăţă limba

Afine

  • decoct: din 1 lingură de fructe la 250 ml apă; se fierbe 5 minute, se lăsă în repaus 5 minute, se consumă 2 căni pe zi, se poate face şi gargară, de 2-3 ori pe zi

Amestec de plante

  • decoct din trifoi roşu, păpădie şi brusture în părţi egale; se pun 2 linguri din acest amestec la 250 ml de apă, se lasă la fiert 20 de minute şi se răceşte; se înghite câte 1 lingură la interval de 1 oră – 1 oră şi jumătate; cu această soluţie se poate face şi gargară, de 2-3 ori pe zi

Amestec de plante

  • infuzie din săpunariţă şi drăgaică în părţi egale; se pune 1 lingură din amestecul de plante la 250 ml de apă, se infuzează 10 minute, se consumă cu înghiţituri mici pe parcursul zilei; cu acest amestec se poate face şi gargară, de 2-3 ori pe zi
Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații