- cefalee (durere surdă de cap)
- stare de slăbiciune
- amețeală
- dificultăți respiratorii
- greață
- vomismente
- vedere încețoșată
- confuzie mentală
- pierderea cunoștinței
Intoxicația cu monoxid de carbon este deosebit de periculoasă în special pentru persoanele care nu sunt conștiente sau sunt într-o stare de conștiență alterată, fie că sunt adormite sau sub influența alcoolului. Aceste persoane pot suferi daune cerebrale ireversibile sau pot chiar deceda, deoarece nu pot reacționa adecvat.
Intoxicația cu monoxid de carbon. Cauze
- inhalarea de gaze sau de fum ca urmare a procesului de combustie (de obicei arderea se produce într-un spațiu închis). Dacă în aer există o cantitate prea mare de monoxid de carbon și acesta este inhalat, organismul înlocuiește oxigenul din globulele roșii ale sângelui cu monoxid de carbon. Aceasta împiedică oxigenul să ajungă la țesuturile și organele care au nevoie de el.
Intoxicația cu monoxid de carbon. Factori de risc
Intoxicația cu monoxid de carbon este în special periculoasă pentru:
- persoanele în vârstă: creierul acestora poate fi mai ușor afectat
- copii: aceștia inspiră aer mai des decât adulții, ceea ce crește riscul de intoxicație
- făt în cazul gravidelor: sângele fătului preia mai mult monoxid de carbon decât celulele de sânge ale adultului
Ce trebuie să faci în caz de intoxicație cu monoxid de carbon?
Dacă tu sau altcineva din preajma ta manifestă vreunul sau mai multe dintre simptomele de intoxicație cu monoxid de carbon menționate mai sus, ieși imediat la aer sau scoate persoana respectivă la aer și sună imediat la Salvare.
Furnizează toate informațiile necesare personalului de pe ambulanță imediat cum ajunge, respectiv:
- surse posibile de expunere la monoxidul de carbon
- simptomele observate și când au apărut: confuzie mentală, tulburări de memorie, pierderea cunoștinței
- orice altă afecțiune medicală cu care persoana în cauză a fost diagnosticată
- sarcină – dacă e cazul
- dacă persoana afectată fumează sau nu
Stabilirea diagnosticului pentru intoxicația cu monoxid de carbon
Tratamentul trebuie început imediat în cazul unei suspiciuni de intoxicație cu monoxid de carbon. Pentru a confirma diagnosticul, se poate efectua o analiză de sânge care detectează prezența monoxidului de carbon în sânge.
Tratament pentru intoxicația cu monoxid de carbon
Primul gest:
- ieși imediat afară la aer și sună la 112 în cazul în care sesizezi că manifești simptomele unei intoxicații cu monoxid de carbon sau dacă o altă persoană a fost intoxicată. Principalele simptome sunt: dureri de cap, amețeală, greață, dificultăți respiratorii, slăbiciune, confuzie mentală.
- primul ajutor în caz de intoxicație cu monoxid de carbon constă în scoaterea la aer curat. Persoana afectată trebuie întinsă pe spate, cu capul așezat puțin mai jos decât restul corpului. Aceasta necesită stimulare cardio-respiratorie. Aceasta se face apăsând puternic cu ambele mâini pe cutia toracică la baza inimii, o dată pe secundă. La fiecare patru secunde se face respirație gură la gură, ținându-i nasul cu nările lipite pentru a nu se elimina aerul pe nări. Această manevră se continuă până la sosirea medicului și administrarea oxigenului cu ajutorul unui balon portabil de oxigen.
Tratament clasic pentru intoxicația cu monoxid de carbon
- oxigenoterapia: administrarea oxigenului pur 100% cu ajutorul unei măști plasate peste nas și gură. Aceasta ajută la oxigenarea organelor și țesuturilor. Dacă respirația fiziologică nu se poate efectua în cazul unei intoxicații severe, se realizează respirația artificială cu ajutorul unui aparat.
- terapia cu oxigen hiperbaric: persoana este plasată într-o cameră hiperbarică în care presiunea aerului este de 2-3 ori mai ridicată decât cea normală, ceea ce grăbește înlocuirea monoxidului de carbon din sânge cu oxigen. Această terapie poate fi recomandată gravidelor, deoarece fătul poate fi mult mai ușor afectat de intoxicația cu monoxid de carbon decât o persoană adultă.
Tratament naturist pentru intoxicația cu monoxid de carbon
Această afecțiune necesită intervenția medicală de urgență și se tratează doar prin metodele convenționale menționate mai sus.
Foto: Pixabay