HomepageSeparatorSfaturi Practice

Intoleranța la gluten

de Libertatea pentru femei,

Intoleranța la gluten este o boală autoimună cauzată de consumul de cereale, ale cărei simptome apar la oamenii care au ingerat alimente ce conțint gluten – adică proteina din grâu, secară și orz.

Cercetătorii numesc intoleranța la gluten drept sensibilitate la gluten non-celiacă. Reacția celor afectați deaceastă boală nu este aceeași ca în cazul celor care suferă de boala celiacă, deși simptomele sunt similare.

Boala celiacă îi atacă pe oamenii care sunt predispuși genetic la această problemă, pe când intoleranța la gluten nu este atât de bine înțeleasă încă. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi, declanșate de glutenul din alimentație. Asta li se întâmplă doar oamenilor care au o vulnerabilitate genetică. Oamenii de știință au identificat anumite gene care se pot afla la originea bolii celiace.

Cuprins

Simptomele intoleranței la gluten

Cele mai comune simptome ale intoleranței la gluten sunt, atunci când dieta conține grâu:

  • balonarea
  • durere de burtă
  • diaree
  • stare de rău, inclusiv oboseală

Iată și alte simptome pe care cei afectați de intoleranța la gluten le pot experimenta. Sunt mai puțin întâlnite decât simptomele de mai sus:

  • durere de stomac (localizată mai specific decât în cazul durerii de burtă)
  • anxietate
  • durere de cap
  • amețeli
  • confuzie
  • amorțeală
  • dureri de articulații sau de mușchi

Este însă important să vedeți un medic în cazul acestor simptome, ca să fiți siguri că semnele vin de la această afecțiune și nu de la o alta.

Intoleranța la gluten și alergia la cerealele pe bază de grâu. Care e diferența?

Alergia la cerealele pe bază de grâu este cea mai serioasă afecțiune legată de consumul acestor alimente. Este similară cu alte alergii, are simptome grave și poate fi o amenințare severă.

Simptomele intoleranței la gluten nu sunt periculoase, în timp ce simptomele alergiei la cerealele pe bază de grâu pot pune viața pacientului în pericol de moarte.

Iată simptomele alergiei la cerealele pe bază de grâu:

  • amețeli și vomă
  • diaree
  • balonare
  • iritarea gurii și a gâtului
  • urticarie 
  • nas înfundat
  • ochi iritați
  • dificultăți în respirație – oamenii care experimentează această stare trebuie să sune imediat la Ambulanță

Dacă suspectați că sunteți alergic la cerealele pe bază de grâu, trebuie să primiți imediat ajutor medical de urgență. Reacțiile alergice severe vă pot pune în pericol de moarte. Voma, diaree și inflamațiile care vă restricționează respirația sunt toate simptome foarte grave, atunci când sunt cauzate de o alergie. Mergeți la o cameră de gardă sau chemați o Ambulanță dacă resimțiți astfel de simptome.

Intoleranța la gluten. Cauze

  • ereditate
  • îngurgitarea alimentelor ce conțin gluten

Ce este glutenul?

Glutenul este numele proteinelor care oferă cerealelor pe bază de grâu calitatea unică de a putea fi coapte. Coca din cereale are, grație glutenului, abilitatea de a absorbi apa, de a rămâne omogenă, vâscoasă și elastică.

Glutenul se întâlnește, mai ales, în grâu, dar și în alte cereale precum secara sau orzul. Glutenul poate fi depistat în produse de panificație, în paste și condimente.

Dacă în cazul bolii celiace este foarte clar că glutenul este factorul care declanșează afecțiunea, în cazul intoleranței la gluten nu a fost încă depistată o adevărată cauză. Oamenii de știință iau în calcul faptul că altceva din cereale, în afara glutenului, o declanșează.

Există chiar și o dezbatere. Experții se întreabă dacă sensibilitatea la gluten non-celiacă ar trebui redenumită în senzitivitate la grâu/cereale non-celiacă. Poate că intoleranța la cereale pe bază de grâu ar fi un nume mai potrivit pentru această afecțiune decât intoleranță la gluten.

 

Diagnosticarea intoleranței la gluten

Medicii diagnostichează intoleranța la gluten prin eliminare, la început. Ei exclud alte afecțiuni grave, pe baza investigației simptomelor. Medicii fac un istoric al pacientului, pentru a putea depista ceva ce ar putea semnala o intoleranța la gluten.

Medicii vă vor întreba și despre simptome dintr-o gamă mai largă de afecțiuni. Întrebările au rolul de a exclude, de asemenea, alte potențiale probleme. Parte din diagnosticare este de a exclude chiar boala celiacă. Medicii care văd simptome ce ar putea părea de intoleranță la gluten trebuie întotdeauna să verifice și simptomele pentru boala celiacă.

Testul pe care medicii îl fac pentru a depista boala celiacă se face prin:

 

  • analize de sânge pentru anumiți anticorpi
  •  realizarea unei biopsii pentru a confirma boala celiacă și a o diferenția de intoleranța la gluten

Testele de diagnosticare se fac întotdeauna după ce persoana a mâncat o masă bogată în gluten. Altminteri, nu ar apărea reacțiile.

Dacă nu există anticorpi, problema nu pare să fie boala celiacă. Biopsia oferă un răspuns mai clar. Biopsia implică luarea unei mici mostre din membrana intestinului. La laborator se va verifica această probă din intestin, pentru a se găsi posibile leziuni. În cazul intoleranței la gluten, nu se vor găsi leziuni ale intestinului.

Când simptomele se potrivesc și alte afecțiuni au fost eliminate, atunci pacientul va fi diagnosticat cu intoleranță la gluten.

 

Tratamentul pentru intoleranța la gluten

Primul gest

  • evită sau redu alimentelele care conțin gluten
  • mergi la medic

Tratament clasic pentru intoleranța la gluten

Viața cu intoleranță la gluten este similară cu cea cu boală celiacă. Este nevoie de o dietă fără gluten, acesta este tratamentul. Pentru boala celiacă, dieta fără gluten este mai importantă și este urmată strict. În cazul intoleranței la gluten, cel mai bun sfat este să evitați alimentele care conțin cereale și gluten. Va fi o misiune dificilă pentru că foarte multe mâncăruri se bazează pe cereale.

Mâncărurile comune care trebuie evitate pentru că au cereale și gluten sunt produsele de panificație, paste, biscuiți, snacks-uri, etc.

Pe cei afectați de intoleranță i-ar ajuta și ținerea unui jurnal în care să noteze mesele zilnice și simptomele experimentate după fiecare masă.

Foto: Shuterstock

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk