Infecția cu salmonella, cunoscută și sub denumirea de salmoneloză, este o boală bacteriană frecventă ce afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăiește, de obicei, în intestinele umane și animale și se elimină și se transmite prin fecale. Oamenii devin infectați cu această bacterie cel mai frecevent prin consumul de apă și alimentele contaminate.
De obicei, persoanele infectate cu salmonella nu au simptome, însă altele pot prezenta simptome precum diareea, febra, crampe abdominale într-un interval de la opt până la 72 de ore. Cei mai mulți oameni, care nu au și alte probleme medicale, se pot recupera în câteva zile fără tratament specific.
În unele cazuri, diareea asociată cu infecția cu Salmonella poate fi atât de gravă, încât să provoace o deshidratare severă ce necesite o atenție medicală promptă și chiar spitalizare. Complicații ce pun viața în pericol se pot dezvolta și dacă infecția se extinde dincolo de intestine. Riscul de a dobândi infecția cu salmonella crește în cazul în care călătoriți în țări cu salubrizare precară.
Infecția cu Salmonella este, de obicei, cauzată de consumul de carne crudă sau gătită insuficient, carne de pasăre, ouă sau produse din ouă. Perioada de incubație este de la câteva ore până la două zile. Cele mai multe infecții cu Salmonella pot fi clasificate ca gastroenterita. Simptomele infecției cu salmonella durează, în general, între patru și sapte zile, deși poate dura câteva luni pentru ca intestinele să revină la normal.