HomepageSeparatorSfaturi Practice

Infecția cu salmonella (salmoneloză)

de Libertatea pentru femei,

Infecția cu salmonella, cunoscută și sub denumirea de salmoneloză, este o boală bacteriană frecventă ce afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăiește, de obicei, în intestinele umane și animale și se elimină și se transmite prin fecale. Oamenii devin infectați cu această bacterie cel mai frecevent prin consumul de apă și alimentele contaminate.

De obicei, persoanele infectate cu salmonella nu au simptome, însă altele pot prezenta simptome precum diareea, febra, crampe abdominale într-un interval de la opt până la 72 de ore. Cei mai mulți oameni, care nu au și alte probleme medicale, se pot recupera în câteva zile fără tratament specific.

În unele cazuri, diareea asociată cu infecția cu Salmonella poate fi atât de gravă, încât să provoace o deshidratare severă ce necesite o atenție medicală promptă și chiar spitalizare. Complicații ce pun viața în pericol se pot dezvolta și dacă infecția se extinde dincolo de intestine. Riscul de a dobândi infecția cu salmonella crește în cazul în care călătoriți în țări cu salubrizare precară.

Infecția cu Salmonella este, de obicei, cauzată de consumul de carne crudă sau gătită insuficient, carne de pasăre, ouă sau produse din ouă. Perioada de incubație este de la câteva ore până la două zile. Cele mai multe infecții cu Salmonella pot fi clasificate ca gastroenterita. Simptomele infecției cu salmonella durează, în general, între patru și sapte zile, deși poate dura câteva luni pentru ca intestinele să revină la normal.

Cuprins

Infecție cu salmonella. Simptome

  • dureri (crampe) abdominale
  • dureri de cap
  • diaree
  • febră
  • frisoane
  • sânge în scaun
  • greață și vărsături
  • febră tifoidă -câteva tipuri de bacterii Salmonella pot duce la febra tifoidă, o boală uneori mortală, care este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare

Infecția cu salmonella. Cauze

Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Cei mai mulți oameni sunt infectați cu salmonella după consumul de alimente care au fost contaminate de fecale, printre care

  • carne crudă, carne de pasăre și fructe de mare. Fecalele pot atinge carnea crudă și cea a păsărilor de curte în timpul procesului de tranșare. Fructele de mare pot fi contaminate dacă sunt luate din apă contaminată.
  • ouă crude -deși coaja unui ou poate părea a fi o barieră perfectă pentru a ține contaminarea la depărtare, unele găini infectate produc ouă care conțin salmonella înainte chiar să se formeze coaja. ouă crude sunt folosite, de exemplu, pentru maioneză sau diferite sosuri
  • fructe și legume- unele produse proaspete, în special cele importate, pot fi hidratate în câmp sau spălate cu apă contaminată cu Salmonella, în timpul transportului. Contaminarea, de asemenea, poate avea loc în bucătărie, atunci când sucurile din carnea crudă și din cea a păsărilor de curte intră în contact cu alimente netratate termic, cum ar fi salatele
  • condimente- focare de salmonella au fost găsite și în condimente contaminate

Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregătite de către oameni care nu-și spală mâinile bine după folosirea toaletei sau schimbarea unui scutec. De asemenea, infecția poate să apară dacă atingi ceva care este contaminat, inclusiv animale de companie, în special păsări și reptile, iar apoi bagi degetele în gură.

Diagnosticare

  • infecția cu Salmonella poate fi detectată prin testarea unei probe de scaun.  În cazul în care medicul suspectează că aveți o infecție cu Salmonella în fluxul sanguin,poate sugera testarea unei probe de sânge pentru bacterii

Infecția cu salmonella. Factori de risc

  • factorii care pot crește riscul de îmbolnăvire cu infecție cu  salmonella includ activitățile care te pot aduce în contact cu bacteria salmonella și probleme de sănătate care își pot slăbi rezistența în fața infecțiilor, în general
  • călătoriile în stărinătate
  • dacă ai în casă o pasăre sau o reptilă
  • suferi de boli de stomac sau de intestine
  • aciditatea scăzută a stomacului
  • folosirea recentă a antibioticelor
  • probleme cu sistemul imunitar

Tratament pentru infecția cu salmonella

Primul gest

  • repaus alimentar 24 de ore
  • ceai antidiareic
  • dietă
  • mergi la doctor

Cum te pregătești pentru vizita la doctor?

Dacă prezinți vreun simptom din cele enumerate mai sus, prezintă-te la medicul de familie pentru o consultație.

Ce poți să faci?

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu dacă nu ai voie să consumi anumite alimente
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • nu uita să menționezi vreo schimbare majoră apărută recent în viața ta sau un factor de stres
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare
  • notează pe o foaie întrebările pe care vrei să i le pui medicului

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți poate pune mai multe întrebări, precum:

  • Când au început simptomele?
  • Cât de des vomiți sau ai diaree?
  • Voma sau scaunul conțin mucus sau sânge?
  • Ai avut febră?
  • Ai călătorit recent în vreo țară?

Tratament clasic pentru infecția cu salmonella

  • antibiotice
  • antidiareice
  • electroliți

Tratament naturist pentru infecția cu salmonella

Mentă

  • infuzie din 2 lingură de frunze mărunţite în 250 ml de apă clocotită; se acoperă 15 minute, se consumă 3 căni pe zi

Urzică

  • infuzie din 1 lingură de frunze mărunţite în 250 ml de apă clocotită; se acoperă 15 minute, se consumă 3 căni pe zi

Amestec de plante

  • coada-racului – 4 linguri, pătlagină frunze – 2 linguri, cimbru de cultură – 1 lingură, obligeană rădăcină – 1 lingură. Din acest amestec se prepară un decoct cu 2 linguriţe de plante la 250 ml de apă ce începe să fiarbă; se fierbe 10 minute. Se beau 2 căni pe zi

 

Lifestyle și prevenție

  • pentru a preveni deshidratarea din cauza diareei și a vomei bea multe lichide și poți să mănânci fulgi de gheață, iar în cazul copiilor administrați-le soțuții de rehidratare
  • spală-te pe mâini cât mai despentru a nu contamina cu bacteria salmonella mâncarea pe care o prepari sau să nu o duci la gură. Este indicat să te speli pe mâini, de fiecare dată când mergi la toaletă, după ce schimbi scutece, după ce strângi fecalale animalului tău de companie, după ce atingi o reptilă sua o pasăre
  • pune carnea crudă sau fructele de mare separat de alte alimente în frigider
  • încearcă să dai pe tocătoare diferite carnea și legumele
  • nu punea niciodată mâncarea lângă o farfurie nespălată în care a fost carne crudă
  • nu consuma ouă crude

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk