Infecția cu E. coli (Infecția Escherichia coli)

Infecția cu E. coli (Infecția Escherichia coli)

Infecția cu E. coli (Escherichia coli) este o afecțiune cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestine, fiind de obicei nepericuloasă. Există câteva tulpini de asemenea bacterii care pot însă cauza crampe abdominale severe, diaree sanguinolentă și vomismente. 

Contaminarea cu bacteria E. coli se poate face prin apă sau alimente. Mai ales legumele crude sau carnea de vită insuficient procesată termic sunt responsabile pentru această infecție.

Infecția cu E. coli. Simptome

Simptomele infecției cu Escherichia coli încep să se manifeste de obicei la trei sau patru zile de la expunerea la bacteria respectivă. Printre simptomele uzuale se numără:

  • diaree: formele pot varia de la diaree ușoară, apoasă la diaree severă și sanguinolentă
  • crampe abdominale
  • dureri abdominale
  • greață și vomismente

Infecția cu E. coli. Cauze

  • alimente contaminate: carne de vită, lapte nepasteurizat, legume proaspete, cum ar fi spanacul sau salata
  • apă potabilă contaminată
  • prin contact direct cu o persoană contaminată

Infecția cu E. coli. Factori de risc

Infecția cu E. coli poate afecta orice persoană care este expusă la bacterii. Dar unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte astfel de infecții decât altele. Factorii de risc includ:

  • vârstă -copiii mici și adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu boli cauzate de E. coli și pot dezvolta complicații mai grave la această infecție
  • un sistem imunitar slăbit – oamenii care au un sistem imunitar slabit – cum ar fi cei bolnavi cu virusul HIV sau  care urmează un tratament  pentru tratarea cancerului sau a preveni respingerea transplantului de organe – sunt mai predipuși să se îmbolnăvească de la bacteria  E. coli.
  • consumul anumitor tipuri de produse alimentare -alimente mai riscante includ hamburgerul gătit insuficient; lapte nepasteurizat, suc de mere sau cidru și brânzeturi moi din lapte crud.
  • perioada anului -cu toate că nu este clar de ce, majoritatea infecțiilor cu E. coli au loc din iunie până în septembrie
  • nivelul scăzut de acid gastric scăzut –acidul gastric oferă o anumită protecție împotriva E. coli. În cazul în care luați medicamente pentru a reduce nivelul de acid gastric, cum ar fi esomeprazol (Nexium), pantoprazol (Protonix), lansoprazol (Prevacid) și omeprazol (Prilosec), ar putea crește riscul unei infecții cu E. coli.

Tratament pentru infecția cu E. coli

Primul gest

  • evită administrarea de antidiareice și antibiotice, deoarece primele pot întârzia eliminarea toxinelor din organism, iar cele din urmă pot conduce la complicații în cazul infecției cu E. coli

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

Dacă prezinți vreun simptom din cele enumerate mai sus, prezintă-te la medicul de familie pentru o consultație.

Ce poți să faci?

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu dacă nu ai voie să consumi anumite alimente
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • nu uita să menționezi vreo schimbare majoră apărută recent în viața ta sau un factor de stres
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare

La ce întrebări să te aștepți de la medic:

  • Când au apărut simptomele?
  • Cât de des ai diaree?
  • Ai vomitat? Cât de des?
  • Ai făcut temperatură? Cât de mare?
  • AI văzut cumva dacă diareea sau voma ta conțin mucus sau sânge?
  • Ai avut cumva si crampe abdominale?
  • Ai călătorit recent în alte țări?
  • Suferă și altcineva de la tine din casă de aceleași simptome?

Tratament clasic pentru infecția cu E. coli

  • odihnă
  • fluide pentru a preveni deshidratarea

Tratament naturist pentru infecția cu E. coli

Dietă:

  • bea lichide, cum ar fi apă, zeamă de la supă, sucuri de fructe

Recuperarea la adulții aflați într-o stare fizică bună se face de obicei într-o săptămână, dar copiii și persoanele în vârstă prezintă un risc mai ridicat de a suferi de sindrom hemolitic uremic, o afecțiune a rinichilor potențial letală ca urmare a infecției cu E. coli.

Lifestyle și prevenție

  • nu consuma lapte nepasteurizat
  • spală cu grijă legumele și fructele proaspete
  • gătește carnea la temperaturi ridicate și suficient timp pentru a fi pătrunsă
  • evită cafeaua și alcoolul
  • începe prin a consuma alimente cu un conținut scăzut de fibre: pâine prăjită, ouă, orez
  • evită consumul de lactate, grăsimi, condimente picante

Foto: Pixabay

 

 

Loading...
Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații