HomepageSeparatorSfaturi Practice

Infecția cu Clostridium perfringens

Infecția cu Clostridium perfringens este o afecțiune cauzată de contaminarea cu o bacterie care poate ajunge în corp prin consumul de carne de vită, sosuri și alimente deshidratate sau semipreparate. Contaminarea se produce adesea când alimentele sunt preparate în cantități mari și ținute la cald un timp îndelungat înainte de a fi servite. 

De aceea, pot surveni focare de infecție în instituții precum spitale, cantine școlare, închisori, cămine de bătrâni etc. sau la evenimente precum nunți șamd.

Această bacterie se găsește deseori în carnea crudă și produce după contaminare în intestine o toxină care cauzează diverse simptome la om.

Infecția cu Clostridium perfringens. Simptome

Simptomele pot fi:

  • diaree (la 6-24 de ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8-12 ore)
  • dureri abdominale

De obicei, persoanele contaminate nu manifestă febră, vomismente sau greață.

Infecția cu Clostridium perfringens. Cauze

  • infecția cu bacteria Clostridium perfringens care ajunge în corp prin ingerarea de carne crudă sau alte alimente (mâncare semipreparată, deshidratată etc.) contaminate cu această bacterie

Infecția cu Clostridium perfringens. Factori de risc

  • riscul este mai crescut la persoanele mai vârstnice sau la copii

Tratament pentru infecția cu Clostridium perfringens

Primul gest

  • prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim

La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?

Prezintă-te la medic în cazul în care manifești vreunul dintre simptomele enumerate mai sus sau suspectezi că suferi de această afecțiune.

Pregătirea pentru consultație

Ce ai de făcut în vederea consultației inițiale:

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu alimentare
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare
  • nu uita să menționezi orice incident recent survenit în viața ta

Pentru infecția cu Clostridium perfringens sunt câteva întrebări  de bază pe care trebuie să i le pui medicului:

  • Ce analize se pot face?
  • Ce variante de tratament există?
  • Ce riscuri există?
  • Infecția este contagioasă?
  • Mai am și alte probleme de sănătate. Cum le pot gestiona pe toate?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți va pune mai multe întrebări și ar trebui să fii pregătit să răspunzi într-un timp cât mai scurt. Iată ce ar putea să te întrebe:

  • Ce simptome aveți?
  • Când au apărut simptomele?
  • Cât de grave sunt simptomele?
  • Ce pare să agraveze simptomele?
  • Ce pare să calmeze simptomele?
  • Suferiți de diaree? De cât timp?

Stabilirea diagnosticului pentru infecția cu Clostridium perfringens

  • analize de fecale

Tratament clasic pentru infecția cu Clostridium perfringens

  • hidratare suficientă
  • în cazuri grave, administrarea de fluide și de electroliți pe cale intravenoasă
  • nu se recomandă administrarea de antibiotice

Tratament naturist pentru infecția cu Clostridium perfringens

Atenție: nu urma un tratament naturist decât ca și complementar celui convențional, recomandat de medic. Consultă-te cu medicul înainte de administrarea oricărui supliment alimentar sau remediu naturist pentru această afecțiune.

Ulei de arbore de ceai

Suplimente pentru creșterea imunității:

Ceai verde

Colostru

Curcumină

Ghimbir

Usturoi 

Ginseng

Spirulină

Ciuperci reishi sau mix de ciuperci japoneze pentru creșterea imunității

Lifestyle și modalități de prevenție:

  • prepară termic alimentele și păstrează-le la temperatura corectă (servește carnea gătită fierbinte la maxim 2 ore de la preparare)
  • păstrează resturile de mâncare la frigider
  • dacă alimentele sunt preparate de mai multe zile, chiar dacă nu au un miros sau un aspect anormal, ar trebui aruncate pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire

Sursa foto: Pixabay