Hipertensiunea arterială secundară este o afecțiune în cazul căreia sângele exercită o presiune exagerat de ridicată asupra pereților arteriali, cauzată de o altă afecțiune. De exemplu, poate fi determinată de o boală renală, cardiovasculară, endocrină. Uneori, poate de asemenea apărea în timpul sarcinii.
Hipertensiunea arterială primară nu are o cauză bine determinată, fiind corelată cu factori genetici, dietă, obezitate și un stil de viață nesănătos. Presiunea sângelui este determinată de cantitatea de sânge pe care îl pompează inima și gradul de rezistență opus de artere față de fluxul de sânge. Cu cât inima pompează mai mult sânge și cu cât arterele sunt mai îngustate, cu atât presiunea sângelui este mai ridicată.
O persoană poate suferi de hipertensiune timp de ani la rând fără a prezenta vreun simptom. Chiar și în absența simptomelor, se produce în acest timp deteriorarea vaselor de sânge și a inimii. Hipertensiunea arterială care nu este controlată prin medicație poate conduce la probleme grave de sănătate, cum ar fi infarctul sau atacul vascular. Tratamentul adecvat în acest caz necesită tratarea și a cauzei care a condus la apariția sa.
Cuprins
- 1 Hipertensiunea arterială secundară. Simptome
- 2 Hipertensiunea arterială secundară. Cauze
- 3 Hipertensiunea arterială secundară. Factori de risc
- 4 Tratament pentru hipertensiunea arterială secundară
- 5 Cum să te pregătești pentru vizita la medic?
- 6 Stabilirea diagnosticului
- 7 Tratament clasic pentru hipertensiunea arterială secundară
- 8 Tratament naturist pentru hipertensiunea arterială secundară
- 9 Lifestyle și prevenție
Hipertensiunea arterială secundară. Simptome
- tensiune arterială mai mare de 140/90 mm Hg (în cazul adulților)