HomepageSeparatorSfaturi Practice

Fractură

de Libertatea pentru femei,

Fractură – este termenul medical folosit pentru un os rupt, o afecțiune în care continuitatea  osului este întreruptă.

Fracturile sunt comune, o persoana are în medie cam două fracturi pe parcursul unei vieți. Ele apar atunci când forța fizică exercitată asupra osului este mai puternic decât osul in sine.

Cu toate acestea, o fractura poate fi, de asemenea, rezultatul unor afecțiuni medicale care duc la slăbirea oaselor, de exemplu osteoporoza, unele tipuri de cancer sau osteogenesis imperfecta. O fractură cauzată de o afecțiune este cunoscută ca o fractură patologică.

Cuprins

Riscul depinde, în mare parte, de vârsta persoanei afectate. Fracturile sunt foarte frecvente în copilărie, iar acestea sunt,  în general, mai puțin complicate decât fracturile la adulți. Totodată, pe măsura ce oamenii înaintează în vârstă, oasele devin mai fragile si aceștia devin mult mai predispuși de a suferi fracturi la căderi, care, în mod normal, nu ar avea loc atunci când ar fi fost tineri.

Tipuri de fracturi

Fractura de stres

Fractura de stres se manifestă prin mici crăpături la nivelul osului cauzate de o forță repetitivă, adesea ca urmare a suprasolicitării sau a fragilizării oaselor cauzate de o afecțiune precum osteoporoza. Alergatul pe distanțe lungi, săritul în mod repetat, căratul de greutăți pot conduce în timp la o fractură de stres. Oasele cele mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul membrelor inferioare. Sportivii sunt cei mai susceptibili la asemenea fracturi, dar și oamenii care încep practicarea exercițiilor fizice la un nivel prea intens pentru capacitățile lor fizice din acel moment.

Fractura de șold

Fractura de șold reprezintă o afecțiune gravă ce poate conduce la complicații, unele letale. Riscul crește o dată cu înaintarea în vârstă. Persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de fractură de șold, deoarece oasele tind să se fragilizeze o dată cu vârsta (un procent ridicat suferă de osteoporoză). Îngreunarea posibilității de deplasare crescând de asemenea, și riscul dezechilibrării și căderii este mai mare. Fractura de șold necesită în general intervenție chirurgicală pentru ca oasele să se refacă. În plus, este nevoie de mai multe luni de fizioterapie după intervenție pentru recuperarea motilității.

Fractura piciorului

Fractura piciorului se referă la ruperea sau crăparea unuia dintre oasele piciorului. Cauza o reprezintă de obicei o căzătură, un accident de mașină sau o accidentare la sport. Tratamentul depinde de localizarea și de gravitatea traumatismului. O fractură gravă poate necesita intervenție chirurgicală și implanturi la nivelul osului fracturat pentru a menține alinierea corectă a oaselor până când se vindecă piciorul. Fracturi mai puțin grave pot fi tratate prin imobilizarea în gips sau cu o atelă. Este important să te prezinți la medic la timp pentru a se interveni cât mai rapid.

Fractura brațului și antebrațului

Fractura brațului și antebrațului poate afecta unul dintre următoarele oase – ulna, radius și humerus. Una dintre cele mai uzuale cauze ale fracturii brațului sau antebrațului o reprezintă o cădere. Tratamentul depinde de gravitatea traumatismului. Poate fi nevoie doar de gheață, presiune locală și imobilizarea brațului. E posibil să fie necesară realinierea oaselor de către medic. Dacă traumatismul este grav, poate fi nevoie și de implantarea de sârme, șuruburi etc. pentru a menține oasele aliniate în mod optim până la vindecare.

Fractura costală

Fractura costală poate apărea la o coastă sau mai multe. Cauza cea mai uzuală o reprezintă un traumatism la nivelul pieptului care poate surveni în cazul unui accident de mașină, o cădere sau o lovitură în timpul sporturilor de contact. Adesea, e vorba doar de crăparea unei coaste. Deși dureroase, coastele crăpate nu sunt la fel de periculoase ca cele care s-au rupt. Un capăt ascuțit al unui os rupt poate afecta o arteră sau venă sau organe interne, cum ar fi plămânii. De obicei, coastele rupte se vindecă singure în 1-2 luni. Este important ca durerea să fie ținută sub control pentru ca respirația să nu fie superficială și să se evite complicațiile pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Fractura nazală

Fractura nazală reprezintă o fractură a unui os de la nivelul nasului – adesea fiind vorba despre piramida nazală. Cauzele cele mai uzuale le reprezintă sporturile de contact, bătăile, accidentele care conduc la traumatisme faciale. Fractura nazală produce durere, tumefierea (mărirea în volum a nasului), echimoze (vânătăi) în jurul nasului și sub ochi. Pot apărea modificarea formei nasului și dificultăți respiratorii. Tratamentul poate necesita doar rearanjarea oaselor de la nivelul nasului, nefiind necesară operația chirurgicală.

Simptomele fracturii

  • ruptura unui os sau a unui cartilaj dur
  • durere violentă
  • membrul fracturat se umflă şi nu poate fi folosit

Cauzele fracturii

  • traumatisme
  • boli genetice
  • osteoporoză
  • accidente
  • tumori osoase

Tratament pentru fractură

Primul gest

  • imobilizarea membrului fracturat
  • analgezice pentru calmarea durerii (deşi, uneori, numai imobilizarea poate să producă acest efect)
  • te prezinţi, de urgenţă, la medicul chirurg

Tratament clasic  pentru fractură

  • reducerea manuală sau chirurgicală a fracturii (prin mişcări de tracţiune şi rotire se aşază segmentele de os)
  • material gipsat

Tratament naturist pentru fractură

  • acupunctură
  • electroacupunctură
  • auriculoacupunctură
  • acupunctură cu venin de albine
  • aplicaţii de lumină polarizată

Tratament homeopat

  • Arnica
  • Rhus toxicodendron
  • Rhuta

Câlţi de cânepă

  • cataplasme: câlţii de cânepă se stropesc cu alcool de 80 de grade şi se aplică pe zona fracturii; acest remediu reduce intensitatea durerii şi relaxează musculatura

Propolis, miere şi arnică

  • cataplasmă: se amestecă tinctură de propolis 20 g, miere de albine – 1 lingură şi pudră de arnică – 1 linguriţă, până când se omogenizează toate produsele; pasta astfel obţinută se aplică pe zona fracturii, pentru a reduce intensitatea durerii

Amestec de plante

  • decoct din scoarţă de salcie – 1 linguriţă, arnică – 1 linguriţă, scoarţă de castan – 1 linguriţă, fructe de ienupăr – 1 lingură, flori de sunătoare – 1 lingură: se pun în 500 ml de apă care fierbe şi se lasă la fiert 30 de minute
  • administrare: soluţia obţinută după strecurare se împarte în 3 şi se consumă câte o doză după fiecare masă, timp de 3-4 zile, pentru a ajuta la calmarea durerilor şi la vindecarea fracturii

Coada-calului

  • infuzie din 1 lingură de plantă la 500 ml de apă clocotită, se infuzează 7-8 minute, se strecoară şi se bea fracţionat, pe parcursul întregii zile, astfel încât întreaga cantitate să se consume în 3 săptămâni

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk