Foliculita. Simptome
- iritații cu puncte mici roșii sau cu cap alb care se dezvoltă în jurul foliculilor firelor de păr;
- bășici pline cu puroi care se sparg și apoi fac coajă
- piele roșie și inflamată
- senzație de mâncărime și arsură
- durere
- inflamație a zonei afectate
Programați-vă la medic dacă tipul de foliculită de care suferiți se extinde pe o suprafață mare a corpului sau dacă simptomele afecțiunii nu dispar după câteva zile. S-ar putea să aveți nevoie de un antibiotic sau de medicamentație antifungică pentru a ajuta la controlul problemei.
Tipuri de foliculită
Foliculita poate fi de două superficială și profundă.
Forme superficiale de foliculită:
- foliculita bacteriană. Acest tip des întâlnit este marcat de bășici pline cu puroi, albe, care provoacă mâncărimi. Când foliculita bacteriană afectează zona bărbii unui bărbat, i se mai spune ‘mâncărimea bărbierului’. Se întâmplă atunci când foliculii firului de păr sunt infectați cu o bacterie – de cele mai multe ori este vorba despre Stafilococul auriu. Stafilococul trăiește în piele tot timpul, dar provoacă probleme doar atunci când pătrund în corp printr-o tăietură sau o altfel de rană.
- foliculita de ‘jacuzzi’ (pseudomonas folliculitis). Acest tip este cauzat de bacteria pseudomonas. Poți fi expus la această bacterie în multe locuri, inclusiv în jacuzzi și piscine încălzite în care clorul și nivelurile de pH nu sunt bine reglementate. Poți dezvolta o iritație roșie, de formă rotundă, și bășici care te mânâncă o perioadă de 1-4 zile după ce ai fost expus la acea apă. Aceste bășici se pot transforma ulterior în mici pustule pline cu puroi.Iritația este probabil să fie mai gravă în zonele în care costumul de baie a ținut apa contaminată pe piele sau acolo unde pielea – precum spatele coapselor – a venit în contact direct cu suprafața contaminată
- mâncărimea bărbii (pseudofolliculitis barbae). Este o inflamație cauzată de creșterea sub piele a firelor de păr. Îi afectează mai ales pe bărbații de culoare care se bărbieresc și se observă cel mai des pe față și gât. De asemenea, persoanele care se epilează cu ceară pot dezvolta acest tip de mâncărime în zona abdomenului. Poate lăsa în urmă cicatrici de culoare închisă, ieșite în relief (keloiduri).
- pityrosporum folliculitis. Acest tip este foarte des întâlnit în rândul adolescenților și bărbaților adulți. E cauzată de infecția cu Candida și produce în mod cronic pustule roșii, care provoacă mâncărime, pe spate și piept și uneori pe gât, umeri, partea superioară a brațelor și față.
Forme de foliculite profunde
Foliculitele profunde – acele tipuri de foliculite în care întregul folicul al firului de păr este implicat, apare în forme variate:
- sycosis barbae. Acest tip afectează bărbații care abia au început să se bărbierească. La început, pustule mici apar pe buza superioară, bărbie și falcă. Devine din ce în ce mai vizibile în zilele și săptămânile următoare, pe măsură ce bărbieritul continuă. Forma severă de sycosis barbae provoacă cicatrici.
- foliculita gram negativ. Acest tip se dezvoltă uneori în urma unui tratament îndelungat cu antibiotice pentru acnee. Antibioticele alterează echilibrul firesc al bacteriilor în nas. Asta duce la creșterea necontrolată a unor organisme denumite bacterii gram negativ. La majoritatea oamenilor, această situație nu provoacă probleme, iar numărul bacteriilor din nas se reîntoarce la normal odată ce tratamentul cu antibiotice este oprit. Există însă și câțiva oameni la care bacteria gram negativ se răspândește pe pielea din jurul gurii și a nasului. Poate provoca, din nou, acnee severă.
- furuncul și carbuncul. Acestea apar atunci când foliculii firelor de păr devin foarte infectate cu o bacterie Stafilococ. Un furuncul apare brusc ca o umflătură dureroasă roz sau roșie. Pielea care înconjoară acea zonă poate fi roșie și umflată. Umflătură se umple apoi cu puroi și crește și mai mult în dimensiuni și devine și mai dureroasă. În final, se sparge. Furunculele mici se vindecă, de obicei, fără să lase cicatrici. Un furuncul mare poate lăsa însă urme permanente. Un carbuncul este un ‘ciorchine’ de furuncule. Apare, de obicei, pe ceafă, pe umeri, pe spate sau pe coapse. Un carbuncul cauzează o infecție și mai severă decât un singur furuncul. În consecință, se dezvoltă și se vindecă mai încet și este mai probabil să lase o cicatrice decât un furuncul.
- foliculita eozinofilică. Acest tip afectează mai ales persoane infectate cu HIV și bolnave de SIDA. Simptomele includ mâncărime intensă și apariția repetată a unor bășici, pline cu puroi, inflamate, pe scalp, față, gât și partea superioară a pieptului. Bășicile se răspândesc, de obicei, și lasă în urma lor, după vindecare, piele de culoare mai întunecată decât în cazul pielii normale (hiperpigmentare). Cauza exactă a foliculitei eozinofilice nu este cunoscută. Dar poate implica același tip de infecție cu candida, ca în cazul pityrosporum folliculitis.
Foliculita. Cauze
Foliculita este cauzată de infecția foliculilor firelor de păr, cel mai des cu bacteria Stafilococ auriu. Foliculita poate fi, de asemenea, cauzată de viruși, fungi și chiar și de o inflamația a firelor de păr crescute sub piele. Afecțiunea este clasificată ca fiind ori superficială, ori profundă, în funcție de cât de mult din foliculul firului de păr implică. Foliculita profundă este, de obicei, mai severă.
Foliculii sunt mai denși pe scalp, și pot fi întâlniți oriunde pe corp, cu excepția palmelor, tălpii, buzelor, membranelor mucoase. Foliculii alterați sunt mai predispuși riscului de a se infecta. Cele mai des întâlnite cauze de alterare a foliculilor firelor de păr sunt:
- fricțiunea de la bărbierit sau îmbrăcămintea strâmtă
- căldura și transpirația
- anumite probleme ale pielii, precum dermatita sau acneea
- răni ale pielii, zgârieturi sau răni chirurgicale
- purtarea de plasturi sau bandă adezivă pe piele
Foliculita. Factori de risc
Oricine poate dezvolta foliculită. Dar anumiți factori vă pot face mai predispuși la această afecțiune:
- anumite afecțiuni medicale anterioare care vă reduc rezistența la infecții, precum diabetul, leucemia cronică și HIV/SIDA
- acneea sau dermatita
- răni din trecut ale pielii, precum zgârieturi, răni, cicatrici ale unor operații
- medicamente, precum creme cu steroizi sau tratament pe termen lung cu antibiotice
- greutatea peste limitele normale
- purtarea constantă de haine care mențin căldură și transpirație
- baia în jacuzzi și piscine care nu sunt îngrijite corespunzător
- bărbieritul
Foliculita. Complicații
Posibilele complicații ale foliculitei includ:
- infecții recurente sau care se răspândesc
- zone mari de piele infectată, care provoacă mâncărimi
- furuncule sub piele (Furunculoză)
- daune permanente ale pielii, precum cicatrici și pete
- distrugerea foliculilor firelor de păr și pierderea permanentă a părului
Tratament pentru foliculită
Primul gest
- evitați hainele strâmte si pe cele care păstrează umezeala
- curățați pielea afectată. Spălați ușor pielea infectată de două ori pe zi cu un săpun antibacterian. Folosiți un prosop curat de fiecare dată și nu împărțiți prosopul cu altcineva. Folosiți apă fierbinte pentru a spăla aceste obiecte. Și spălați hainele care au atins zona afectată
- protejați pielea. Dacă este posibil, evitați bărbieritul. Dacă trebuie să vă bărbieriți, folosiți un aparat electric. Când terminați, clătiți pielea cu apă călduță și aplicați o loțiune hidratantă
- aplicați diverse geluri, creme și unguente care luptă împotriva infecțiilor și pot fi eliberate fără prescripție medicală
- mergi la medic
Cum te pregătești pentru vizita la medic?
Dacă simți vreun simptom al foliculitei mergi la medicul dermatolog. Pentru a profita cât mai mult de timpul consultației, ar fi bine să te pregătești înainte să mergi la doctor.
Ce poți face?
- întocmește o listă cu toate simptomele pe care le ai, chiar și pe cele care nu au legătura cu afecțiunea pielii
- notează informații personale, cum ar fi dacă ai trecut printr-un stres major recent sau dacă ai trecut prin schimbări majore în viața ta
- fă o listă cu toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le iei
Pentru foliculită sunt câteva întrebări de bază pe care ar trebui să i le pui medicului:
- Ce alte cauze posibile pot exista pentru simptomele pe care le am?
- Am nevoie să fac și alte analize?
- Care este cel mai bun tratament pentru afecțiunea mea?
- La ce efecte adverse mă pot aștepta de la tratament?
- Există vreun tratament de medicină alternativă?
La ce te aștepți de la medic?
Medicul îți poate pune o serie de întrebări. Printre acestea se pot număraurmătoarele:
- De cât timp ți s-a infectat pielea?
- Ai suferit în trecut de vreun tip de dermatită?
- Ești expus la căldura și umiditatea la locul de muncă sau din cauza vreunui hobby?
- Ai stat într-o cadă cu hidromasaj sau într-o piscină încălzită cu o zi sau două înainte să apară erupția pe piele?
- Simptomele sunt continue sau ocazionale?
- Te mănâncă pielea? E dureroasă la atingere?
Tratament clasic pentru foliculită
Tratamentele adminstrate pentru foliculită depind de tipul și de severitatea afecțiunii, de măsurile de auto-îngrijire care s-au încercat deja și de preferințele persoanei în cauză pentru tratament. Chiar dacă tratamentul ajută, infecția se poate întoarce.
- unguente sau pastile pentru a controla infecția. Pentru formele blânde ale infecției, medicul vă poate recomanda un unguent antibiotic. Antibioticele orale nu sunt utilizate, în mod normal, pentru foliculită. Dar pentru formele severe sau recurente ale acestei infecții, medicul vă poate prescrie și acest tip de tratament.
- unguente, șampoane sau pastile pentru a lupta cu infecțiile fungice. Antifungicele sunt pentru infecții cauzate de Candida și nu de bacterii, ca în cazul pityrosporum folliculitis. Antibioticele nu ajută în tratarea acestui tip.
- unguente sau pastile pentru a reduce inflamațiile. Dacă aveți o formă ușoară de foliculită eozinofilică, medicul vă poate sugera sau încercați o cremă cu steroizi. Dacă afecțiunea este severă, doctorul vă poate prescrie corticosteroizi orali. Asemenea medicamente pot avea efecte secundare importante și ar trebui folosite pe o perioadă cât mai scurtă.
- dacă aveți HIV/SIDA, veți observa ameliorarea simptomelor foliculitei eozinofilice după terapia antiretrovirală.
- Operații minore. Dacă ai un furuncul mare sau un carbuncul, medicul poate decide să va facă o scurtă incizie pentru a scoate puroiul. Asta vă poate scăpa de durere, poate duce la o recuperare rapidă și vă poate scăpa de cicatrici
- Terapie fotodinamică. Această tehnică ajută oamenii cu foliculită care nu s-au vindecat cu alte tratamente. Este folosită o combinație de lumină vizibilă în spectru roșu sau albastru aplicată pe o piele tratată cu o substanță fotosensibilizantă. Studiile arată că șase persoane din șapte și-au ameliorat simptomele de foliculită după această terapie.
- Îndepărtarea părului cu laser. Dacă alte tratamente dau greș, terapia laser poate scăpa persoana afectată de infecție. Această metodă este scumpă și necesită și alte tratamente. Reduce în mod permanent densitatea părului în zona tratată. Alte posibile efecte pot fi pielea decolorată și cicatricile.
Tratament naturist pentru foliculită
Cazurile ușoare de foliculită răspunde bine și la tratamentul în casă. Următoarele abordări de auto-îngrijire poate ajuta la ușurarea disconfortului, pot grăbi vindecarea și pot preveni răspândirea infecției.
Compresii cu apă caldă
- aplicați o cârpă sau o compresie caldă, umedă pe zona afectată. Repetați această activitate de mai multe ori pe zi pentru a elibera disconfortul. Umeziți compresia cu apă cu sare (1 linguriță de sare în 2 cupe de apă)
Ovăz
- pentru a scăpa de mâncărimi, încercați o loțiune pe bază de ovăz sau cu cremă cu hidrocortizon
Lifestyle și prevenție
Puteți încearca să preveniți foliculita, ținând cont de următoarele sfaturi:
- evitați hainele strâmte. Ajută la reducerea fricțiunii între piele și îmbrăcăminte
- uscați mănușile de cauciuc între utilizări. Dacă purtați mănuși de cauciuc în mod regulat, după fiecare utilizare întoarceți-le invers, clătiți cu săpun și apă, și lăsați-le să se usuce cum trebuie.
- folosiți doar jacuzzi și piscine curate. Iar dacă le aveți în propria locuință, spălați-le în mod regulat și adăugați clor atât cât este recomandat.
- evitați bărbieritul, pe cât posibil. Pentru bărbații care se irită des, barba poate fi o soluție bună, dacă nu au neapărat nevoie să fie bărbieriți.
- bărbieriți-vă cu grijă. Folosiți un aparat electric sau un aparat de unică folosință nou de fiecare dată când vă bărbieriți. Încercați să:
-spălați pielea cu apă călduță și o loțiune blândă pentru față înainte de ras
-ștergeți-vă cu un prosop, printr-o mișcare circulară, ușoară
-aplicați crema de ras lubrifiantă sau gelul cu 5-10 minute înainte de bărbierit pentru a înmuia părul
-aplicați loțiunea după ras, după ce ați terminat bărbieritul
În general, bărbații care prezintă iritații după ras au fost sfătuiți să se bărbierească în direcția creșterii firului de păr. Dar un studiu a descoperit că bărbații care s-au descoperit invers au observat imediat o îmbunătățire din acest punct de vedere. Experimentați pentru a vedea cum vi se potrivește cel mai bine. Puteți lua în considerare chiar produse de îndepărtare a părului (depilatoare).
Foto: Shutterstock