Flatulență. Acest termen medical se referă la bolboroseală abdominală, însotiță de eliminarea, într-un mod mai mult sau mai puțin controlat, unui amestec de gaze (flatus) din intestin.
Flatulența este un proces normal al corpului și se produce atunci când gazele se acumulează în interiorul sistemului digestiv. Gazele se colectează în două moduri: prin înghițirea aerului atunci când consumăm alimente solide sau lichide determinând colectarea de oxigen și nitrogen în tractul digestiv; prin digerarea alimentelor conducând la acumularea gaze digestive precum hidrogen, metan și dioxid de carbon. Această acumulare de gaze este eliminată prin anus. Majoritatea persoanelor elimină gaze de aproximativ 10 ori pe zi.
Dacă în mod constant acest proces se produce mai des de atât, pot fi exista mai multe cauze pentru aceasta. E natural să înghiți aer atunci când mănânci sau când bei. În cazul în care înghiți în mod frecvent mai mult aer decât cantitatea obișnuită, există riscul să te confrunți cu flatulență excesivă. Motivele pentru care înghiți mai mult aer pot fi: mestecatul gumei, fumatul, consumul de băuturi carbogazoase, mâncatul pe fugă.
Alimentația poate de asemenea conduce la flatulență excesivă. Unele alimente nu pot fi absorbite de corpul nostru. Aceasta înseamnă că trec din intestine în colon fără a fi complet digerate. Colonul conține o cantitate mare de bacterii care descompun alimentele, în urma acestui proces fiind eliminate gaze. Acumularea de gaze conduce la flatulență. O dietă bazată preponderent pe fasole, varză, broccoli, linte, prune, mere sau stafide poate conduce la flatulență în exces, dar și la meteorism (balonare), deoarece aceste alimente sunt mai greu de digerat și conduc la mirosul neplăcut al gazelor din intestine. Alimente bogate în fructoză sau sorbitol, cum ar fi sucurile de fructe, pot de asemenea fi responsabile pentru aceasta ca urmare a modului în care sunt procesate zaharurile în tractul digestiv.