Vertij Termenul medical de depresie se referă la o stare de tristețe, amărăciune intensă, pentru lungi perioade de time (săptămâni, luni sau chiar ani), aparent fără motiv. Depresia reprezintă mai mult decât o stare de spirit proastă – este o tulburare psihică și are efecte atât pe plan fizic, cât și mental.
Depresia afectează stima de sine a unei persoane și face dificilă îndeplinirea sarcinilor cotidiene. Este însă important de știut că există numeroase tratamente, psihologi și ONG-uri care ajută oamenii să lupte împotriva depresiei. Chiar și depresia majoră este o afecțiune care poate fi tratată și vindecată.
Deși nu se știe exact ce cauzează depresia, mai mulți factori sunt adesea legați de declanșarea acesteia. De obicei, depresia survine ca urmare a unei combinații de evenimente recente și alți factori care acționează pe termen mai lung. Dificultățile continue, cum ar fi șomajul, o relație abuzivă, izolarea sau singurătatea, stresul prelungit de la muncă sunt mai probabil să cauzeze depresia decât factorii de stres recenți. Însă evenimente recente (ca de exemplu pierderea locului de muncă) sau o combinație de evenimente pot declanșa depresia în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut ca urmare a evenimentelor anterioare negative pe care le-au trăit sau a unor factori personali.
Factorii personali pot fi: ereditatea (depresia poate fi un factor ereditar), personalitatea (persoanele cu un respect de sine scăzut, perfecționiste, negativiste prezintă un risc crescut de depresie), boli grave sau cronice, abuzul de alcool sau consumul de droguri.