HomepageSeparatorSfaturi Practice

Dureri abdominale în epigastru (capul pieptului)

Termenul de dureri abdominale în epigastru sau dureri de epigastru (epigastrice) se referă la durerile resimțite în partea centrală a abdomenului superior, între coaste și buric (capul pieptului). Durerea poate fi ușoară sau severă. E posibil ca durerea să radieze și spre alte părți ale corpului.   

Dureri abdominale în epigastru. Simptome

  • durere cu senzaţie de arsură sau foame dureroasă
  • poate fi însoţită de greţuri, vărsături, arsuri în capul pieptului

Dureri abdominale în epigastru. Cauze

  • afecţiuni esofagiene
  • boală ulceroasă
  • tulburări hepatobiliare

Tratament pentru dureri abdominale în epigastru

Primul gest

  • repaus la pat
  • evitarea efortului fizic şi psihic
  • regim alimentar strict: ceai cu rol antiacid, antispastic, antivomitiv, antiinflamator, antimicrobian

Tratament clasic pentru dureri abdominale în epigastru

  • antispastice
  • antivomitive

Tratament naturist pentru dureri abdominale în epigastru

  • acupunctură
  • balneoterapie

Tratament homeopat

  • Anacardium
  • Robinia pseudoacaccia

Dietoterapie

  • repaus alimentar absolut 24 de ore

Clisme

  • dimineaţa şi seara, cu ceai de muşeţel infuzie (1 lingură la 500 ml de apă fiartă, se infuzează 8 minute, se răceşte până la 38 grade C, se foloseşte pentru clismă)

Realimentare cu:

  • suc de morcovi – 100 ml zilnic
  • lapte acru, uşor încălzit – câte 150 ml la micul dejun şi cină
  • pudră de urzică şi măr ras – la 200 g măr se pune 1 linguriţă de urzică
  • 200 g de morcov crud ras şi 1 linguriţă de pudră de urzică treptat
  • în funcţie de toleranţa fiecăruia, se introduc şi celelalte alimente, interzicându-se, pentru 4-6 luni, pâinea integrală de secară şi ceapa

Tratament complex

  • timp de 4-6 luni se foloseşte zilnic următorul amestec:
  • în 1 L de apă caldă se lasă la macerat, de seara până dimineaţa, 3 linguri de seminţe de in şi 6 linguri de tărâţe de grâu; dimineaţa se fierbe totul 20 de minute; în acelaşi timp se spală şi să taie mărunt 2 cartofi cu coaja roşie şi se fierb în 1 L de apă timp de 20 de minute;
  • cele 2 decocturi se strecoară, se amestecă şi se lasă la răcit; apoi amestecul obţinut se poate amesteca, din nou, cu 500 ml de suc de morcov (nu este obligatoriu); acest decoct se consumă pe parcursul a 12 ore (de dimineaţa până seara).

Deși aceste dureri abdominale pot părea nesemnificative la prima vedere, durerea epigastrică poate fi semnul unei probleme grave de sănătate, cum ar fi un infarct sau un cancer,  de aceea este important un consult medical de specialitate. Sfatul nostru e să nu ignorați niciodată orice formă de dureri abdominale, mai ales atunci când par să devină acute sau să se cronicizeze!

Foto: Pixabay