Disfagie (durere de gât la înghițire)

Disfagie (durere de gât la înghițire)

Termenul de disfagie sau de durere de gât la înghițire se referă la dificultatea care apare la deglutiție (înghițire) ca urmare a inflamării amigdalelor. 

Disfagia poate apărea la orice vârstă, dar este mai uzuală la persoanele mai în vârstă. Cauzele pot fi variate, iar tratamentul depinde de identificarea acestora.

Tipuri de disfagie

  • disfagie esofagiană: se referă la senzația că mâncarea a rămas la baza gâtului sau în piept după înghițire; se poate datora unor tumori, bolii de reflux gastroesofagian etc.
  • disfagie orofaringiană: dificultatea de a muta mâncarea din gură în gât și esofag ca urmare a slăbirii mușchilor gâtului ca urmare a unor tulburări neurologice sau cancer

Disfagie (durere de gât la înghițire). Simptome

  • durere la înghiţire datorată inflamării acute sau cronice a amigadelelor palatine însoţită de febră, rinosinuzită, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare

Disfagie (durere de gât la înghițire). Cauze

  • infecţie cu streptococ/stafilococ
  • infecţie virală
  • gripă
  • semn de debut al bolilor infecto-contagioase

Tratament pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

Primul gest

  • cataplasme calde cu alcool, în zona gâtului

Tratament clasic pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

  • antibiotice
  • antivirale
  • antialgice
  • antitermice
  • tratament chirurgical

Tratament naturist pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

  • acupunctură
  • reflexoterapie

Tratament homeopat

  • Calcarea phosphorica
  • Tuya

Dietoterapie

  • alimentaţie bogată în coacăze, zmeură, fragi, afine, smochine, ţelină, varză, lămâi, portocale, gutui, ceapă, praz, usturoi

Suc de lămâi

  • gargară de 3-4 ori pe zi

Suc de gutui

  • gargară de 3-4 ori pe zi

Iarbă neagră

  • decoct din 1 lingură de plantă la 500 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă întreaga cantitate fracţionat, pe parcursul unei zile

Gălbenele

  • infuzie din 3 linguri de flori la 300 ml de apă clocotită, se infuzează 5-7 minute, se consumă 2-3 căni pe zi
  • tinctură: se consumă 30 de picături, de 2 ori pe zi

Pătlagină

  • tinctură: se poate obţine din 5 g de frunze în 100 ml de alcool de 45 grade, se macerează 8 ore; se poate face gargară cu 40 de picături de tinctură puse în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi

Salcie

  • decoct: 4 linguri de coajă la 200 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi sau se face gargară de 3 ori pe zi, cu câte o cană.

Contactează imediat doctorul dacă ai regulat dificultăți la înghițire sau dacă simptome precum pierderea în greutate, regurgitare sau vomismente însoțesc disfagia.

Foto: Pixabay

Loading...
Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații