HomepageSeparatorSfaturi Practice

Disfagie (durere de gât la înghițire)

Termenul de disfagie sau de durere de gât la înghițire se referă la dificultatea care apare la deglutiție (înghițire) ca urmare a inflamării amigdalelor. 

Disfagia poate apărea la orice vârstă, dar este mai uzuală la persoanele mai în vârstă. Cauzele pot fi variate, iar tratamentul depinde de identificarea acestora.

Tipuri de disfagie

  • disfagie esofagiană: se referă la senzația că mâncarea a rămas la baza gâtului sau în piept după înghițire; se poate datora unor tumori, bolii de reflux gastroesofagian etc.
  • disfagie orofaringiană: dificultatea de a muta mâncarea din gură în gât și esofag ca urmare a slăbirii mușchilor gâtului ca urmare a unor tulburări neurologice sau cancer

Disfagie (durere de gât la înghițire). Simptome

  • durere la înghiţire datorată inflamării acute sau cronice a amigadelelor palatine însoţită de febră, rinosinuzită, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare

Disfagie (durere de gât la înghițire). Cauze

  • infecţie cu streptococ/stafilococ
  • infecţie virală
  • gripă
  • semn de debut al bolilor infecto-contagioase

Tratament pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

Primul gest

  • cataplasme calde cu alcool, în zona gâtului

Tratament clasic pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

  • antibiotice
  • antivirale
  • antialgice
  • antitermice
  • tratament chirurgical

Tratament naturist pentru disfagie (durere de gât la înghițire)

  • acupunctură
  • reflexoterapie

Tratament homeopat

  • Calcarea phosphorica
  • Tuya

Dietoterapie

  • alimentaţie bogată în coacăze, zmeură, fragi, afine, smochine, ţelină, varză, lămâi, portocale, gutui, ceapă, praz, usturoi

Suc de lămâi

  • gargară de 3-4 ori pe zi

Suc de gutui

  • gargară de 3-4 ori pe zi

Iarbă neagră

  • decoct din 1 lingură de plantă la 500 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă întreaga cantitate fracţionat, pe parcursul unei zile

Gălbenele

  • infuzie din 3 linguri de flori la 300 ml de apă clocotită, se infuzează 5-7 minute, se consumă 2-3 căni pe zi
  • tinctură: se consumă 30 de picături, de 2 ori pe zi

Pătlagină

  • tinctură: se poate obţine din 5 g de frunze în 100 ml de alcool de 45 grade, se macerează 8 ore; se poate face gargară cu 40 de picături de tinctură puse în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi

Salcie

  • decoct: 4 linguri de coajă la 200 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi sau se face gargară de 3 ori pe zi, cu câte o cană.

Contactează imediat doctorul dacă ai regulat dificultăți la înghițire sau dacă simptome precum pierderea în greutate, regurgitare sau vomismente însoțesc disfagia.

Foto: Pixabay