HomepageSeparatorSfaturi Practice

Diabet zaharat. Diabet tip 1. Diabet tip 2

de Libertatea pentru femei,

Diabet zaharat – este o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea peste normal a concentrației de glucoză din sânge (hiperglicemie), și se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul folosește zahărul din sânge.

Glucoza este vitală pentru sănătate, fiind o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, principala sursă de combustibil pentru creier.

Dacă suferiți de diabet zaharat înseamnă că aveți prea multă glucoză în sânge, iar acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate.
Diabetul este de două feluri: diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) și diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent). Diabetul mai poate fi și reversibil atunci când pacientul suferă de prediabet – când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabetul – și când e diagnosticat cu diabet gestațional, care are loc în timpul sarcinii, dar poate dispărea după  naștere.

Cuprins

Diabetul de tip 1 juvenil sau insulino-dependent poate apărea la orice vârstă, însă acesta se dezvoltă mai mult în timpul copilăriei sau al adolescenței. Diabetul zaharat de tip 2, care este cel mai frecvent tip, se poate dezvolta, de asemenea, la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele trecute de 40 de ani.

Simptomele de diabet variază în funcție de cât de mult este ridicat nivelul de zahăr din sânge. Unii oameni, în special cei cu prediabet sau diabet de tip 2, nu au inițial simptome, în timp ce la diabetul zaharat de tip 1, simptomele apar foarte repede și pot să fie mai severe.
Dacă observați orice posibile simptome de diabet zaharat la copilul dumneavoastră, adresați-vă imediat medicului. Cu cât boala este diagnosticată mai repede, cu atât și tratamentul se aplică mai repede.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu diabet zaharat, medicul trebuie să vă țină sub obervație ca să se asigure că nivelul de zahar din sânge se stabilizează.

Diabet tip 1 și diabet tip 2. Simptome

  • sete
  • urinare frecventă
  • senzație de foame continuă
  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • prezența de cetone în urină (cetonele sunt un produs al descompunerii musculare și a grăsimii care are loc atunci când nu există suficientă insulină)
  • oboseală
  • iritabilitate
  • vedere neclară
  • răni care se vindecă greu

Diabet zaharat. Diagnosticare

Diagnosticul diabetului zaharat  se bazează pe determinare glicemiei din sângele venos, de preferință dimineața pe nemâncate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate în zile diferite pun diagnosticul de diabet.

Totodată, acesta se mai poate pune și în cazul în care se determină ocazional o glicemie de peste 200mg/dl, fiind însoțită de simptome specifice diabetului. Glicemia ocazională este glicemia determinată în orice moment al zilei, fără a tține cont de momentul ultimei mese.

Glicemia

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru), măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100. Nivelul glicemiei poate fi măsurat cu un glucometru digital, care se găsește în farmacii sau în magazinele cu produse medicale și îți măsoară glicemia în 5 secunde.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, indicând diabetul. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzație de slăbiciune, dificultăți de respirație, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

Insulina. Cum funcționează

Pentru a înțelege diabetul, trebuie mai întâi să înțelegi cum este prelucrată glucoza în corpul tău.
Insulina este un hormon care provine dintr-o glandă situată în spatele și dedesubtul stomacului- pancreas. Acesta secretă insulina în sânge și insulina circulă ca să permită zahărului să intre în celule. Insulină scade cantitatea de zahăr din sânge.Dacă nivelul zahărului din sânge scade, la fel se întâmplă și cu secreția de insulină din pancreas.

Rolul glucozei

Glucoza (zahărul) este o sursă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi, iar aceasta provine din două surse majore: mâncarea și ficatul. Zahărul este absorbit în fluxul sanguin, unde acesta intră în celule cu ajutorul insulinei. Ficatul produce și își face depozituri de glucoză. Când nivelurile de glucoză scad, cum ar fi atunci când nu ați mâncat o perioadă mai lungă de timp, ficatul descompune glicogenul (depozitul) în glucoză pentru a menține nivelul de gzahăr la un nivel normal.

Diabet zaharat de tip 1. Cauze

Cauza exactă a diabetului zaharat de tip 1 este necunoscută. Ceea ce este cunoscut este faptul că sistemul imunitar – care în mod normal luptă împotriva bacteriilor daunătoare sau împotriva virușilor – distruge din greșeală celulele producătoare de insulina ( insulita ) în pancreas . Genetica poate juca un rol în acest proces , precum și expunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi virușii, care pot declanșa boala.

În diabetul zaharat de tip 1, nu există insulina care are rolul de a lăsa glucoza în celule, iar astfel zahărul se acumuleaza în fluxul sanguin și poate provoca complicații amenințătoare de viață.

Diabet zaharat de tip 2. Cauze

În prediabet – ceea ce poate duce la diabet de tip 2 – și în diabetul zaharat de tip 2, celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, iar pancreasul nu este în măsură să facă suficientă insulină pentru a depăși această rezistență. În loc să ducă zahărul în celule, unde este nevoie de energie, acesta se acumulează în sânge.

Studiile au arătat că i se crede ca factorii genetici( este ereditar) și stilul de viațp joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Excesul de greutate (obezitatea) este este puternic legat de dezvoltarea diabetului de tip 2, cât și o alimentanție bogată în grăsimi și dulciuri și lipsa efortului fizic (sedentarismul). Totuși, oamenii de știință spun că această formă de diabet poate fi declanșată și din cauza stresului.

Diabet gestațional. Cauze

În timpul sarcinii, placenta produce hormoni pentru a susține sarcina. Acești hormoni fac celulele mai rezistente la insulină. În mod normal, pancreasul răspunde prin producerea unei cantități mai mare de insulină în încercarea de a depăși această rezistență, însă pancreasul de multe ori nu reușește să facă față. Atunci când se întâmplă acest lucru, prea puțină glucoză ajunge în celule și foarte multă rămâne în sânge, ceea ce duce la diabet gestațional.

Diabet. Complicații

Cu cât nivelul glucozei din sânge este mai ridicat, cu atât mai repede apar complicațiile ale acestei boli.

  • complicații ale cordului și vaselor (ateroscleroză, hipertensiunea arterială, cardiopatie  ischemică, arteriopatia)
  • complicații la nivelul nervilor (neuropatia diabetică)
  • complicații la nivelul rinichilor (nefropatia diabetică)
  • complicații la nivelul ochilor (retinopatie diabetică)
  • complicații la nivelul gingiilor,dinților, organelor genitale și a altor organe
  • piciorul diabetic

Tratament pentru diabet zaharat de tip 1

  • administrarea injecțiilor cu insulină
  • contorizarea carbohidraților
  • monitorizarea frecventă a zahărului din sânge
  • o dietă cu alimente sănătoase
  • exerciții fizice și menținerea unei greutăți normale

Scopul principal al unui tratament este de a menține nivelul zahărului din sânge cât mai aproape de normal posibil pentru a întârzia sau preveni complicațiile. Deși există excepții, în general, obiectivul este de a menține nivelul de zahăr din sânge în timpul zilei, înainte de mese între 70 și 130 mg/ dl și la două ore după masă să nu fie mai mare de  180 mg / dl (10 mmol / L).

Tratament pentru diabet zaharat de tip 2

Dieta ca remediu

  • un bolnav de diabet trebuiă să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fibre și în alimente fără grăsimi. Aceasta trebuie să includă fructe, legume, cereale și carne slabă. Mai mult, din stilul de viața al unui bolnav de diabet nu trebuie să lipsească activitatea fizică.

Insulină

  • unii oameni care au diabet tip 2 și nu își pot stabiliza glicemia la un nivel normal, cu ajutorul dietei și exercițiilor fizice, iar aceasta nu funcționează nici cu ajutorul medicamentelor specifice în aceste cazuri, atunci acesta va fi nevoit să urmeze un tratament cu insulină. Decizia privind ce medicamente sunt cele mai bune în această situație depinde de foarte mulți factori, inclusiv de nivelul zahărului din sânge și orice altă problemă de sănătate pe care o ai.  Injecțiile cu insulină se realizează cu ajutorul unui ac fin și o seringă sau un injector. Acesta este un dispozitiv care arată ca un stilou cu cernală, cu excepția faptului că are cartușul plin cu insulină.

Pompă de insulină

  • este un dispozitiv de mărimea unui telefon mobil purtat pe partea exterioară a corpului. Un tub conectează un rezervor de insulină cu un cateter care este introdus sub pielea de pe abdomen. Acest tip de pompă poate fi purtată într-o varietate de moduri, cum ar fi pe talie, în buzunar, sau cu centuri de pompe special realizate în acest sens.Aceasta este programată să distribuie automat cantități specifice de insulină cu acțiune rapidă. Această doză constantă de insulină este cunoscută sub numele de rată bazală.

Tratamentele alternative nu vindecă diabetul

Dacă decideți să încercați și o terapie alternativă, nu întrerupeți totuși medicamentele pe care doctorul dumneavoastră vi le-a prescris. Când urmați astfel de tratamente alternative trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră ca să vă asigurați că nu vă vor cauza reacții adverse sau nu interacționează cu medicamentele pe care le luați.

Nici un tratament alternativ sau convențional nu poate trata diabetul. De aceea, este extrem de important ca oamenii care urmează tratament cu insulină pentru tipul de diabet de care suferă să nu oprească medicația fără acordul medicului.

Tratament pentru diabetul gestațional

  • dietă
  • exerciții fizice
  • monitorizarea glicemiei

Dacă dieta și exercițiile fizice nu reușesc să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge, se pot administra injecții cu insulina. Între 10 -20% dintre femeile cu diabet gestațional au nevoie de insulina pentru a-și coborî glicemia. Unii medici recomandă medicamente orale pentru stabilizarea glicemiei, în timp ce alții preferă să recomande insulina pentru că sunt de părere că mai trebuie făcute studii care să demonstreze că medicamentele sunt la fel de sigure ca insulina pentru a controla diabetul gestațional.

Foto:  Pixabay

sdk