HomepageSeparatorSfaturi Practice

Despicătura vălului palatin

de Libertatea pentru femei,

Despicătura vălului palatin reprezintă o malformație genetică și se manifestă prin faptul că, în timpul sarcinii, cavitatea bucală, respectiv vălul palatin, nu se dezvoltă în mod adecvat. Despicătura vălului palatin poate apărea individual sau împreună cu alte malformații. Împreună cu buza de iepure (despicătură la nivelul buzei superioare) formează ceea ce se numesc „malformații orofaciale”. 

Această malformație survine între a șasea și a noua săptămână de sarcină. O dată cu dezvoltarea fătului în timpul sarcinii, țesuturile corporale și celulele speciale de la nivelul capului se dezvoltă dinspre părțile laterale spre centrul feței și se alipesc unele de altele pentru a alcătui fața. Acest proces conduce la formarea buzelor și a cavității orale. Despicătura vălului palatin se produce dacă țesutul care alcătuiește partea superioară a cavității bucale nu se alipește complet înainte de naștere. În acest mod, apare o despicătură la nivelul vălului palatin, fie și în partea din față și în cea din spate, iar în altele doar o parte a vălului palatin este despicată.

Copiii cu buză de iepure care prezintă sau nu și despicătura vălului palatin au probleme de hrănire și de vorbire și pot suferi de infecții otice (la nivelul urechilor). Pot avea și probleme de auz și cu dantura.

Cuprins

Despicătura vălului palatin. Simptome

 • despicătură la nivelul vălului palatin. Aceasta conduce la dificultăți de hrănire și de vorbire.

Despicătura vălului palatin. Cauze

 • cauza exactă nu este cunoscută, dar se presupune că ar fi vorba de factori ereditari sau de o combinație de factori genetici și de mediu, de exemplu alimentația mamei sau administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii (de exemplu, antiepileptice)

Despicătura vălului palatin. Factori de risc

 • fumatul
 • alimentație dezechilibrată în timpul sarcinii
 • anumite medicamente administrate în timpul sarcinii
 • diabet

Primul gest:

 • nu este cazul, deoarece acest defect congenital este sesizat la naștere sau înainte de aceasta, de către medic

Cum se stabilește diagnosticul?

 • ecografie
 • uneori, diagnosticul se pune în momentul nașterii pe baza observării buzei de iepure, dacă aceste două malformații congenitale apar împreună

Tratament convențional pentru despicătura vălului palatin

 • intervenție chirurgicală pentru a reface vălul palatin. Intervenția pentru despicătura vălului palatin ar trebui să se realizeze în primele 18 luni de la naștere. Adesea, va fi nevoie de intervenții suplimentare ulterioare. Operațiile chirurgicale pot îmbunătăți și respirația, auzul, dezvoltarea limbajului și a vorbirii. E posibil să fie nevoie în cazul copiilor cu malformații orofaciale și de un aparat dentar sau de tratament ortodontic sau de logopedie.

Tratament naturist pentru despicătura vălului palatin

Fiind vorba de o malformație congenitală, administrarea unui tratament naturist este inutilă.

Lifestyle și prevenție pentru gravidă:

 • alimentație echilibrată în timpul sarcinii
 • evitarea consumului de alcool și fumatului în timpul sarcinii
 • administrarea cu precauție și numai cu acordul medicului a medicamentelor în timpul sarcinii

Foto: pixabay.com