HomepageSeparatorSfaturi Practice

Dermatită seboreică

de Libertatea pentru femei,

Dermatită seboreică – este o afectiune frecventă a pielii care afectează în principal scalpul și afectează preponderent persoanele de sex masculin. Aspectul estetic reprezintă, probabil, cea mai importantă preocupare a pacientului, leziunile cele mai frecvente în dermatita seboreică aflându-se la nivelul feţei și scalpului. 

Acesta provoaca pete scumoase, înroșirea pielii și mătreață. Dermatita seboreica poate afecta, de asemenea, zone uleioase ale corpului, cum ar fi fața, partea superioara a pieptului și a spatelui.

Dermatita seboreică nu afectează starea generală de sănătate, dar poate fi inconfortabilă și poate provoca jenă. Nu este contagioasă și nu este un semn de igienă personală precară.

Cuprins

Dermatita seboreică se prezintă sub forma unor leziuni eritematoase, bine delimitate, acoperite cu scuame grase de culoare alb-gălbui. Zonele bogate în glande sebacee reprezintă localizarea obișnuită a bolii: scalp, faţă, conduct auditiv și torace.

Dermatita seboreică este, de obicei , o boală care persistă pe termen lung, ce afectează cu precădere adulţii, dar este întâlnită şi la nou-născuţi. Forma generalizată a bolii apare la aproximativ 3-5% din populație.

Este posibil să aveți nevoie de multe tratamente repetate înainte ca simptomele să dispară și totodată, poate să reapară. Ați putea fi capabil de a gestiona izbucnirea dermatitei prin recunoașterea simptomelor dermatitei seboreică și folosind o combinație de măsuri de auto-îngrijire și medicamente. Dermatita seboreică este, de asemenea, numită și mătreața, eczema seboreică și psoriazisul seboreic.

Dermatită seboreică. Simptome


Dermatita seboreică a sugarului apare în mod caracteristic la nivelul scalpului. Este reprezentată de cruste difuze, groase; acestea pot să apără și la nivelul plicii cotului sau în plicile inghinale. În pielea capului apar depozite scuamoase cu caracter grăsos, aşa numitele „cruste de lapte”. Dermatita seboreică a sugarului apare în primele 3 luni de viață şi are o evoluție favorabilă. În general, este urmată de vindecarea spontană a leziunilor.

Dermatita seboreică a scalpului poate îmbrăca o formă minoră și o formă tipică. Forma minoră se manifestă prin simpla descuamare a epiteliului de suprafaţă sau prin apariţia de depozite grăsoase situate la nivelul rădăcinii firelor de păr. Poate fi însoțită de o mâncărime intensă a pielii. Este cea mai frecventă formă de prezentare, fiind cunoscută popular sub denumirea de “mătreață”. Mătreaţa se întâlnește la 15-20% din populație. Forma tipică apare difuz la nivelul scalpului. Se formează plăcile caracteristice dermatitei seboreice, care aderă la firele de păr. Uneori, la nivelul zonei de inserţie a părului, se formează o “coroană seboreică”. Extinderea leziunilor în pliul retroauricular este frecventă și poate fi însoțită de o fisură la baza pliului.

Dermatita seboreică a feţei apare pe un teren seboreic, ocupă zona medială a sprâncenelor și aria intersprancenoasă, obrajii, șanțurile nazogeniene și bărbia, precum și marginea liberă a pleoapelor.Uneori interesează întreagă regiune periorală sau zona din jurul urechilor.

Dermatita seboreică a toracelui: locul de electie este reprezentat de regiunea interscapularą și zona presternală. Se prezintă clinic sub formă de plăci eritemato-scuamoase grase.

Simptome generale:

 • mătreață pe scalp, păr, sprâncene, barbă sau mustață
 • petice de piele grasă acoperite cu cruste de culoare albă sau galbenă pe scalp, urechi, față, piept, axile, scrot sau alte părți ale corpului
 • piele roșie
 • înroșirea sau apariția unor cruste pe pleoape(blefarita)
 • mâncărime sau usturime

 

Dermatită seboreică. Cauze


Medicii nu știu încă ce determină cu exactitate dermatita seboreică, dar poate fi legată de:

 • o infecție cu o ciupercă,  numită Malassezia,  care se află pe suprafața pielii și se înmulțește în exces în zonele bogate în sebum
 • un răspuns inflamator legat de psoriazis
 • schimbarea anotimpurile , cu episoade care tind să fie mai severe primăvara devreme și iarna

Toate simptomele dermatitei seboreice sunt legate de prezența unui microb care se dezvoltă în mod natural pe scalpul tău, denumit malassezia globosa.

Malassezia descompune uleiurile de la nivelul scalpului tău, formând o substanță iritantă: acidul oleic. Jumătate din populația globului este sensibilă la acest compus și, pentru majoritatea, acest lucru duce la apariția mătreții; în cazul altora, rezultatul este o afecțiune mai gravă, dermatita seboreică.

 

Dermatită seboreică. Factori de risc


Cauza exactă a scuamelor seboreice nu este clar identificată. Se pare, totuși, că următoarele condiții reprezintă factori de risc în apariția dermatitei seboreice:

 • Prezenţa unei cantități mari de sebum în anumite regiune – cunoscută ca “piele grasă”. Astfel, seboreea devine un factor predispozant, aflat sub permanenta influenţă hormonală.
 • Transmiterea dermatitei seboreice este ereditară. Transmiterea de la o generaţie la următoarea nu este, însă, şi obligatorie.
 • În general, dermatita seboreică apare în copilărie și la adolescenți și se ameliorează la vârsta adultă, acest fapt fiind pus tot pe seama influenţelor hormonale.
 • Terenul seboreic este sensibil la agenți externi precum Malassezia furfur/Pityrosporum ovale. Aceasta este o ciupercă prezentă în mod natural pe piele și este implicată în întreținerea dermatitei seboreice prin mecanism imunologic și proinflamator. Totuşi, se pare că
 • dermatita seboreică se asociază cu un nivel obişnuit al ciupercii la nivelul tegumentului, dar cu un răspunsul imun anormal.
 • Dermatita seboreică este asociată cu prezenţa unor afecțiuni neurologice. Ca de exemplu: boala Parkinson, epilepsia, sindromul Down, sindroame extrapiramidale.
 • Simptomele dermatitei seboreice se amplifică după stresul psihic sau emoțional, la modificări de temperatură și în situații de umiditate crescută.
 • O serie de medicamente pot induce sau agrava această afecțiune, printr-un mecanism încă necunoscut. Exemple: clorpromazina, cimetidina, etionamida, preparate pe bază de aur, haloperidol, metildopa, fenotiazine, psoralen.
 • Factori alimentari precum deficitul de zinc, regimul hipercaloric şi alcoolismul cronic reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice.
 • Scăderea funcției sistemului imunitar influențează apariția acestei boli. Astfel, dermatita seboreică și efectele ei pot fi observate la pacienții cu transplant de organe și persoanele cu HIV / SIDA, pancreatită alcoolică și unele tipuri de cancer
 • Totodată, obezitatea, insuficiența cardiacă congestivă și pancreatita pot favoriza apariția dermatitei seboreice.

Alți factori ce cresc riscul de a dezvolta dermatita seboreică, inclusiv:

 • un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele observate la pacienții cu transplant de organe și persoanele cu HIV / SIDA, pancreatită alcoolică și unele tipuri de cancer
 • insuficiență cardiacă congestivă
 • zgârierea sau altfel deteriorarea pielii de pe față

 

Evoluția dermatitei seboreice


Dermatita seboreică este o afecțiune recidivantă cronică – perioadele în care leziunile dispar se alternează cu intensificări ale simptomatologiei.

Dermatita seboreicã se agravează în timpul sezonului rece și este ameliorată vara, prin expunerea regulată la soare.

Se poate complica cu blefarita (pleoape roșii cu scuame fine) și cu infecții secundare la nivelul zonelor afectate.

Severitatea simptomelor poate varia, tabloul clinic prezentând fluctuaţii de la un pacient la altul. Pruritul însoțește dermatita seboreică, dar este de intensitate scăzută.

 

Diagnosticul dermatitei seboreice


Diagnosticul de dermatită seboreică se stabilește cel mai frecvent pe baza anamnezei și examenului fizic. Nu există teste reprezentative care să stabilească diagnosticul.

Deoarece Malassezia furfur este o ciupercă comensală (se găsește în mod obișnuit pe piele), identificarea sa la examenul microscopic al raclajului de pe tegument nu are valoare diagnostică.

În cazuri rare este necesară biopsia cutanată, care confirmă diagnosticul și exclude alte afecțiuni care se manifestă clinic asemănător.

În cazul copiilor, responsabilitatea observării semnelor este a părinților, urmând a se prezenta cu cei mici la medic.

Diagnosticul diferențial

Afecțiunile care se prezintă clinic într-un mod asemănător cu dermatita seboreică sunt următoarele:

 • psoriazis
 • dermatită alergică
 • dermatită iritativă
 • otomicoză – când leziunile sunt localizate la nivelul urechilor
 • dermatită atopică – mai ales în cazul dermatitei seboreice a nou-născutului
 • pitiriazis rozat
 • pediculoza capului
 • erupție postmedicamentoasă
 • infecţii la nivelul tegumentului

Alte afecțiuni cutanate care au asemănări cu dermatita seboreică:

Candidiasis – o infecție fungică care se dezvoltă în cea mai mare parte pe membranele mucoase, cum ar fi gură. Este însoțită de o erupție cutanat care se găsește cel mai frecvent in pliurile pielii

Impetigo – o infecție cutanată comună care se caracterizeză prin pete roșii, apoi se dezvoltă ulterior într-un blister care are o scurgere galbenă care provoacă mâncărimi și este dureroasă

Lupus eritematos sistemic – o boală autoimună care dezvoltă erupții care sunt sensubile la soare numit Malar, cunoscută și sub numele de „erupție cutanată fluture”

Dermatită de contact – provocată de o alergie, care este un lanț de reacție chimică care eliberează histamina care provoacă inflamații și roșeată la nivelul pielii. De asemenea, poate fi cauzată de o deteriorare a pielii care poate duce la o erupție cutanată.

 

Tratament pentru dermatită seboreică


Primul gest

 • ai grijă la igiena pielii. spală frecvent cu săpun zonele afectate pentru a îndepărta excesul de sebum
 • fă băi de soare, însă evită arsurile solare
 • mergi la medic

 

Cum te pregătești pentru vizita la medic?


Dacă simți vreun simptom al dermatitei serboreice ar trebui să mergi la medic. Dacă mergi la medicul de familie, acesta te va trimite mai mult ca sigur la un doctor specialist pe boli de piele, un dermatolog.

Ce poți face?

Doctorul îți va pune o serie de întrebări și ar fi bine să fii pregătit să răspunzi cât mai repede ca să ai cât mai mult timp la dispoziție ca să ai timp să îl întrebi pe acesta tot ce vrei să știi despre dermatita seboreică. Medicul ar putea să-ți pună următoarele întrebări:

 • Ce simptome ai și când au apărut prima dată?
 • Este prima dată când ai astfel de simptome sau le-ai mai avut și în trecut?
 • Cât de severe sunt simptomele?Sunt la fel tot timpul, devin mai severe, sau sunt câteodată mai ușoare, iar alteori mai severe?
 • Ai încercat vreun tratament acasă, precum crème, geluri de duș sau șampoane?
 • Cât de des ai folosit aceste tratamente?
 • Ce medicamente, suplimente sau vitamine iei în mod regulat?
 • Ai trecut recent printr-o perioadă stresantă sau ai făcut schimbări majore în viața ta?

Ce poți să faci până ajungi la medic

Te-ar ajuta să folosești niște crème care să potolească mâncărimea sau antifungice. Dacă își este afectat și scalpul cere la farmacie un șampon antifungic care își poate ameliora simptomele. Încearcă să nu te scarpini pe zona afectată, pentru că doar își iriți piele și o zgârii, ridicând riscul de infecție.

 

Tratament clasic pentru dermatita seboreică


Dermatita seboreică este o afecțiune cu evoluție cronică, ce necesită tratament prelungit, uneori chiar de ani de zile. Tratamentul dermatitei presupune înlăturarea factorilor predispozanţi amintiţi anterior.

Tratamentul igieno-dietetic însumează condiţii pe care ar trebui să le respecte orice persoană şi constă în:

 • respectarea unui program regulat de somn
 • respectarea unei alimentații echilibrate, cu un conținut corespunzător de zinc si vitamine B
 • reducerea/ evitarea consumului de alcool
 • evitarea umidității excesive
 • expunerea rezonabilă la soare în timpul verii
 • evitarea folosirii cremelor de faţă cu o textură grasă

Tratamentul dermatitei seboreice a nou-născutului are la bază menținerea uscată a pielii și reducerea inflamației. Se vor evita cremele grase. Se poate folosi un săpun alcalin special creat pentru bebeluși. Crustele scuamoase de la nivelul scalpului se îndepărtează delicat cu ulei de mãsline.

Tratamentul recomandat pentru forma minoră a dermatitei seboreice este reprezentat de șampon și/sau cremă cu zinc pirition.

La pacienții cu formă moderată, în care componenta inflamatorie este mai pronunțată, sunt folosiți dermatocorticoizi – hidrocortizon acetat 1% sau triamcinolon acetonid – în combinație cu tratament antifungic topic. Ketoconazolul are o mare afinitate pentru keratină, fiind principalul antifungic cu acţiune asupra ciupercii Malassezia furfur.

În cazurile de dermatită seboreică neresponsivă la tratament, abordarea terapeutică include, pe lângă tratamentul topic menționat, şi tratament antifungic oral cu fluconazol . Sistemic, în aceste situaţii se poate administra şi itraconazol oral, corticoizi, eventual antibiotice. La pacienții cu prurit sever se poate administra desloratadină, complementar tratamentului.

Agenţii keratolitici cu un conţinut ridicat în acid salicilic sunt folosiţi pentru îndepărtarea crustelor grase. Se poate folosi şi ulei de măsline.

Tratamentul complicaţiilor se referă în special la combaterea infecțiilor secundare microbiene și constă în administrarea de topice antibacteriene.

Tratamentul complet pentru dermatita seboreice:

 •  antifungice – utilizate pentru îndepărtarea agentului etiologic al dermatitei seboreice.  Ketoconazolul, care se găsește atât sub formă de șampon, cât și sub formă de cremă sau spumă, poate fi foarte efficient în tratarea dermatitei seboreice
 • antihistaminice
 • corticosteroizi -au proprietati antiinflamatoare fiind recomandați  mai ales atunci când dematita seboreică  este mai severă și asociată cu inflamația. Fluocinolon acetonid, betametazona, desonide sunt câteva exemple de corticosteroizi topici care pot fi folosiți în tratamentul dermatitei seboreice
 • keratolitici –precum  acidul salicilic sau gudronul, ajută la eliminarea scuamelor specifice dermatitei seboreice și se pot găsi sub diverse forme .
 • antimicotic administrată sub formă de pastille. Această variant de tratament  nu este adesea folosită, deoarece poate avea efecte secundare grave, cum ar fi reacții alergice și probleme hepatice
 • cremă sau gel care luptă împotriva bacteriilor. Aplicați metronidazol (Metrolotion, Metrogel) ca o cremă sau un gel sau o dată pe zi, de două ori până când vedeți o îmbunătățire.
 • terapia cu lumină și medicamente. Acest tratament combină administrarea de  psoralen cu terapia cu lumina (fotochimioterapie). După ce utilizați psoralen pe cale orală sau aplicat pe zona  afectatăa, ești expus paoi la razele ultraviolete. Acest tratament nu are rezultate  pentru persoanele cu fir de păr gros

 

Tratament naturist pentru dermatita seboreică


Pe piață există numeroase produse cu substanțe chimice care pot fi folosite pentru a trata dermatita seboreică.

Remediu cu oțet de mere

Oțetul de mere este inclus în remedii naturiste datorită acidului malic din componența sa, care este foarte eficient pentru a combate ciupercile și bacteriile.

Instrucțiuni:

 • Într-un castron, amestecă cantități egale de apă caldă și oțet de mere.
 • Aplică remediul pe regiunea vizată prin mișcări blânde de masaj.
 • Lasă-l să acționeze 15 minute, apoi clătește-te cu apă rece.

Aplică acest tratament cu oțet de mere până când simți că simptomele seboreei sunt ameliorate.

Remediu cu lămâie

Lămâia conține acizi și are proprietăți antiinflamatoare utile pentru a combate ciupercile. Totodată, acest fruct fortifică sistemul imunitar.

Instrucțiuni:

 • Taie o lămâie în jumătate și stoarce-i zeama.
 • Cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, aplică zeama de lămâie pe scalp (sau doar pe regiunea vizată).
 • Oferă-i scalpului tău un masaj ușor și lasă zeama să acționeze 10 minute.
 • Clătește-te bine.

Lămâia poate provoca înțepături în contact cu pielea, dar acest lucru înseamnă că luptă împotriva ciupercii.

 Ulei de arbore de ceai
 • îl poți folosi simplu, masându-ți scalpul cu el  sau să-l adaugi în șampon, uleiul de arbore de ceai având proprietăți antiseptice

Remediu cu miere

Mierea are proprietăți care acționează împotriva ciupercilor, putând revitaliza pH-ul pielii. O poți combina cu albuș de ou sau pur și simplu cu apă.

Ingrediente:

 • 1 cană (250 ml) de apă caldă
 • 2 linguri (50 g) de miere

Instrucțiuni:

 • Într-un castron, toarnă apa caldă, adaugă mierea și amestecă bine.
 • Aplică remediul pe regiunea vizată prin mișcări de masaj și lasă-l să acționeze timp de două ore.
 • Clătește-te cu apă caldă.

Acesta este unul dintre cele mai populare remedii naturiste pentru acneea seboreică. Îl poți folosi o dată la două zile.

Ulei de pește
 • Acest remediu este bogat în acizi grași Omega – 3, care sunt cunoscuți ca având calități antiinflamatorii.
 • Există câteva studii în care se arată că atunci când luîm suplimente de ulei de pește, atunci aceasta determină o reducere a simptomelor cutanate ale multor condiții inflamatorii ale pielii.
 • Mamele care alăptează ar trebui să știe că atunci când iau ulei de pește, atunci crește nivelul de acizi grași Omega – 3 în laptele matern.

Aloe vera

Aloe vera este inclus în tratamente multiple pentru păr și piele. Următorul remediu presupune să profiți de proprietățile antifungice ale acestei plante pentru a trata seboreea în mod natural.

Instrucțiuni:

 • Extrage gelul unei frunze de aloe vera și procesează-l într-un robot de bucătărie pentru a-i facilita aplicarea.
 • Aplică gelul cu mișcări de masaj și lasă-l să acționeze 20 de minute.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, clătește-te cu apă caldă.

Pentru a obține rezultatele dorite, folosește gel de aloe vera cel puțin o dată pe săptămână.

Săpun „soil”

Săpunul „soil” (pământ) se găsește în plafar. Datorită proprietăților sale, acest produs luptă împotriva ciupercilor aflate la baza dermatitei seboreice.

Instrucțiuni:

 • Folosește săpunul pentru a te spăla pe față și scalp.
 • Lasă-l să acționeze pentru 10 minute, apoi clătește-te cu apă caldă.

Spre deosebire de remediul anterior, acesta nu produce înțepături. Folosește săpunul până când deramatita dispare.

Remediu cu zeamă de lămâie și ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietăți minerale utile pentru a curăța tenul. Combinându-l cu lămâie, vei obține un remediu foarte eficient.

Ingrediente:

 • 1 lingură (15 ml) de zeamă de lămâie
 • 5 linguri (75 g) de ulei de cocos

Instrucțiuni:

 • Amestecă bine ambele ingrediente menționate și aplică remediul obținut pe scalp.
 • Masează-ți scalpul și lasă remediul să acționeze 10 minute înainte de a te clăti cu apă caldă.

Pentru a obține rezultatele dorite, aplică acest tratament o dată pe zi, timp de o săptămână.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale se obțin dintr- o paletă diversificată de plante și flori ce au efecte benefice asupra scalpului. Astfel, poți adăuga diferite tipuri de uleiuri esențiale în șampon sau în mască.

Așadar, adaugă câte 10-15 picături de ulei esențial de rozmarin, tămâie, patchouli, busuioc, cimbru, lavandă, eucalipt , mentă, portocală, lemongrass și mentă. Amesteci foarte bine toate ingredientele până ce devin  o pastă mai cremoasă.

A doua variantă, adaugi aceleași uleiuri esențiale peste gelul de aloe vera, ulei de măsline sau ulei de cocos, jojoba, avocado, argan sau migdale.

La o linguriță de ulei vegetal se adaugă 2 picături de ulei esențial. Tot amestecul se păstrează într-o sticluța de culoare închisă și la loc răcoros și întunecat. Masezi scalpul cu aceste uleiuri după care acoperi părul cu un prosop fierbinte și îl lași câteva ore, și mai apoi speli și cureți părul. Pentru clătirea părului poți folosi un amestec din apă și oțet de mere sau suc de lămâie, proporție 1:1.

 

Lifestyle și prevenție


Dermatita seboreică poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de gradul afecțiunii.

În vederea combaterii acestei afecțiuni, se recomandă un stil de viață sănătos alcătuit din fructe și legume, fără alimente bogate în grăsimi. Pe lângă alimentele grase, dulciurile și cantitățile de zahăr trebuie să fie evitate pe cât posbil.

Legumele, fructele și peștele sunt recomandate, varza, fasolea, cartofii, ridichiile, morcovii, salata verde, cireșele, caisele, fragii, strugurii, coacăzele negre, iaurtul și uleiurile presate la rece.

Pentru a ține sub control dermatita seboreică, află mai jos câteva idei și sfaturi practice pe care le poți pune în practică foarte ușor:

 • aplică ulei mineral sau ulei de măsline la nivelul scalpului. Lasă-l în timp de o oră , apoi perie părul și spală-l
 • spală pielea în mod regulat – evită săpunuri dure și folosește o cremă hidratantă
 • aplică o cremă cu corticosteroizi ușoară-în cazul în care nu funcționează, încercați ketoconazol sau creme antifungice
 •  evitați produsele care conțin alcool-acestea pot provoca boala să izbucnească
 • poartă haine de bumbac cu textură fină-cest lucru ajută la menținerea aerului care circulă în jurul pielii și reduce iritația
 • dacă aveți barbă sau mustață, dați-le jos- dermatita seboreica poate să se agraveze sub mustață și barbă
 • evitați să vă scărpinați- scărpinatul poate crește iritarea și riscul de infectare. Aplică crema cu hidrocortizon sau loțiune calmanta pentru a calma temporar mâncărimea
 • curăță cu grijă pleoapele- în cazul în care pleoapele arată semne de roșeață, spălați-le în fiecare seară cu șampon pentru copii și șterge-le ușor cu o dischetă de vată. compresiile calde sau fierbinți, de asemenea, poate ajuta

Chiar dacă în majoritatea cazurilor este suficient topicul local, tratamentul sistemic este necesar în formele generalizate sau rezistente.

Este bine să ţineţi cont de faptul că tratamentul urmat, cu precădere şamponul şi cremele cu acţiune locală, sunt eficiente o perioadă de timp, în jur de 3-4 luni.

Pielea devine rezistentă la substanţele active, reacţia locală la tratament scade, iar scuamele se produc din nou.

În aceste situaţii, trebuie să vă adresaţi medicului dermatolog pentru a vă recomanda un produs cu o altă compoziţie.

 

Foto: Shutterstock