Termenul medical de convulsii se referă la contracții anormale, involuntare ale mușchilor ca urmare a unor modificări în activitatea electrică a creierului și care apar în general în cazul anumitor afecțiuni epileptice.
Nu toate crizele epileptice sunt caracterizate prin acestea, chiar dacă termenii par sinonimi. O persoană care are convulsii pare să tremure rapid și incontrolabil. Alte cauze posibile ale convulsiilor pot fi: febră, meningită, abuzul de alcool sau de droguri, hipoglicemie, contuzie cerebrală etc.
Cuprins
Tipuri de convulsii
- convulsiile nonepileptice: pot apărea ca urmare a unei contuzii, de exemplu cerebrale;
- convulsiile parțiale: pot apărea ca urmare a epilepsiei; sunt limitate doar la nivelul unei regiuni a creierului și, ca atare, se manifestă doar la nivelul unei părți a corpului;
- convulsiile generalizate: se produc la nivelul întregului creier și se manifestă în tot corpul; pot fi convulsii grand mal (sau crize tonico-clonice) care pot apărea în caz de epilepsie și care sunt intense sau convulsii petit mal care se caracterizează prin privire fixă timp de câteva secunde și lipsă de răspuns.
Mai pot exista și: