HomepageSeparatorSfaturi Practice

Colită de putrefacţie

de Libertatea pentru femei,

Colită de putrefacţie – este o boală digestivă care afectează ultima porţiune a intestinului gros (colonul descendent). Această afecţiune este cauzată în principal de consumul excesiv de alimentele grase, bogate în proteine (carne, ouă, fasole). De asemenea, alimentele prea reci sau prea calde pot provoca o astfel de afecțiune.

O altă cauză a colitei de putrefacție ar putea fi reprezentat de inflamațiile cauzate de infecții virale, bacteriene sau parazitare. În cazul persoanelor care suferă de colită de putrefacție, scaunul are un aspect păstos, brun închis, puternic mirositor, însoţit de dureri abdominale, slăbiciune, paloare şi uneori febră.

Colita de putrefacție se deosebește astfel de colita de fermentaţie care este de cauzată de alimentația prea bogată în carbohidraţi şi crudităţi.

Colită de putrefacţie. Simptome

  • scaun cu aspect păstos
  • brun închis
  • puternic mirositor
  • însoţit de dureri abdominale
  • slăbiciune
  • paloare
  • uneori febră
Cuprins

Colită de putrefacţie. Cauze

  • colită de putrefacţie

Tratament pentru colită de putrefacţie

Primul gest

  • repaus alimentar şi/sau dietă restrictivă (fără carne)
  • te adresezi medicului, în vederea stabilirii tratamentului adecvat

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

Dacă prezenți unul dintre simptomele de mai sus mergeți la medicul de familie sau la medicul generalist.

Ce poți face?

  • notează pe o foaie toate simptomele pe care le ai, chiar dacă ți se pare că nu au legătură cu afecțiunea pentru care ai mers
  • notează informații personale, cum ar fi dacă ai trecut printr-un stres major recent sau dacă ai trecut prin schimbări majore în viața ta
  • fă o listă cu toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le iei
  • când suni să-ți faci programarea, întreabă dacă trebuie să urmezi anumite restricții înainte de consultație, cum ar fi să nu consumi alimente solide în ziua respectivă.
  • notează-ți întrebările pe care vrei să-l întrebi pe doctor

Ce întrebări poți să pui medicului?

  • Care ar putea fi cauza simptomelor mele?
  • Ce alte posibile cauze ar putea să mai existe?
  • Afecțiunea este temporată sau cronică?
  • Ce analize trebuie să fac? Ele necesită vreo pregătire specială?
  • Ce tratamente sunt disponibile?
  • Mai am și alte probleme de sănătate. Cum să le gestionez pe toate?
  • Trebuie să urmez anumite restricții privind dieta? Ce schimbări m-ar putea ajuta în dietă?
  • Există vreun tratament alternativ?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți poate pune o serie de întrebări. Printre acestea se pot număra:

  • Când au apărut pentru prima dată simptomele ?
  • Simptomele sunt continue sau ocazionale?
  • Câte scaune ai pe zi?
  • Ai și alte simptome precum crampe abdominale și greață?
  • Ai observat sânge în scaun?
  • Ai pierdut cumva în greutate?
  • Ai călătorit recent?
  • Mai are cineva la tine în casa diaree?
  • Ai fost internat sau ai luat antibiotice în ultima vreme?
  • Ai observat să existe ceva anume care îți înrăutățească  simptomele, cum ar fi anumite tipuri de mâncare?
  • Ce medicamente iei în prezent și ce medicamente ai luat în săptămânile înainte să înceapă diareea?
  • Ce mănânci zilnic?
  • Consumi cofeină și alcool? În ce cantități?
  • Ai cumva diabet sau vreo afecțiune a tiroidei?

Tratament clasic pentru colită de putrefacţie

  • dietă
  • hidratare
  • antidiareice
  • antitermice

Tratament naturist pentru colită de putrefacţie

  • acupunctură
  • electroacupunctură
  • reflexoterapie
  • masaj terapeutic şi de relaxare

Tratament homeopat

  • Carbo vegetalis
  • Baptisia

Dovleac

  • suc: câte 50 ml înainte de masă, de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile pe lună, se repetă de câte ori este nevoie

Amestec de plante

  • infuzie din fenicul, coada-şoricelului, muşeţel – în părţi egale; 1 linguriţă de amestec se pune în 250 ml de apă clocotită; se infuzează 7 minute; se beau 3 căni pe zi, timp de 20 de zile pe lună, se repetă de câte ori este nevoie

Aloe

  • tinctură: câte 20 de picături de 3 ori pe zi, după mesele principale, timp de 20 de zile pe lună; se repetă de câte ori este nevoie

Lifestyle și prevenție

  • bea multe lichide, apă sau lichide cu sodiu și potasiu (electroliți) îți pot fi de ajutor și evită băuturile cu zahăr, cofeină și alcool și cele carbogazoase pentru că-ți pot agrava simptomele
  • consumă alimente ușor de digerat precum banane
  • evita alimente bogate în carbohidrați sau  fibre, cum ar fi fasole și nuci, legume și consumă alimentele numai bine gătite și nu crude. În cazul în care simți că simptomele  se îmbunătățesc, se adaugă lent alimentede mai multe ori pe zi
  • evită alimentele iritante – stai departe de condimente, grăsimi, prăjeli sau alte alimente ce-ți pot înrăutăți simptomele

 

Foto: Pixabay

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk