Candidoza vaginală – este o infecție vaginală fungică (de obicei cu ciuperca Candida albicans ce se poate înmulți necontrolat), care provoacă iritații, scurgeri vaginale, și mâncărimi intense la nivelul vaginului si vulvei – țesuturile de la deschiderea vaginală.
Infecția vaginală provocată de candida afectează trei din patru femei, la un moment dat în viața lor. Multe dintre ele experimentează această boală de cel puțin două ori în viața, aceasta fiind cea mai frecventă boală genitală la femei.
Candidoza poate apărea după anumite activități sexuale, în special prin contact sexual oral-genital, putând astfel să se răspândească și la gură. Însă, chiar dacă este o afecțiune vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Și femeile care nu sunt active sexual pot dezvolta candidoza. Aceasta infecție se poate trata eficient cu medicamente.
Dacă de-a lungul anului suferiți de mai multe astfel infecții (mai mult de patru) veți avea nevoie de un tratament pe termen mai lung și un plan de întreținere. Simptomele candidozei vaginale pot fi de la ușoare la moderate. În cazul în care aveți însă simptome mai severe cum ar fi roșeață extinsă, umflare și mâncărime, care duce la rupturi , fisuri sau răni, ar fi bine să mergeți urgent la medic. Această infecție s-ar putea să fie altă candidoză decât cea provocată de Candida albicans și ar putea indica faptul că suferiți de diabet zaharat necontrolat sau că sistemul imunitar este slăbit din cauza anumitor medicamente sau afecțiuni cum ar fi infecția cu virusul HIV.