HomepageSeparatorSfaturi Practice

Cancerul de colon

Cancerul de colon reprezintă cancerul intestinului gros (colonul), localizat în partea inferioară a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul care apare în zona ultimilor centimetri din colon. Adesea, aceste tipuri de cancer se numesc cancere colorectale. 

Cea mai mare parte a cancerelor de colon încep prin apariția unor formațiuni tumorale benigne numite polipi adenomatoși. În timp, unii dintre acești polipi urmează o evoluție malignă, transformându-se în adenocarcinoame.

Polipii pot fi reduși ca dimensiune și aproape asimptomatici. De aceea, medicii recomandă controale periodice pentru a preveni cancerul de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte să devină cancerigeni.

Cancerul de colon. Simptome

  • diaree sau constipație care durează mai mult de o lună
  • sângerări rectale sau scaune sangvinolente
  • crampe abdominale
  • gaze
  • dureri abdominale
  • senzația că intestinul nu s-a golit complet
  • slăbiciune fizică
  • oboseală
  • pierdere inexplicabilă în greutate

Cancerul de colon. Stadii

  • stadiul I: celulele canceroase apar la nivelul mucoasei colonului sau rectului, dar nu s-au extins dincolo de aceasta
  • stadiul II: cancerul a depășit peretele colonului sau rectului, dar nu s-a răspândit la noduliii limfatici apropiați
  • stadiul III: cancerul a invadat nodulii limfatici apropiați, dar nu a afectat încă alte părți ale corpului
  • stadiul IV: cancerul a produs metastaze în regiuni îndepărtate de colon, cum ar fi alte organe: ficat sau plămâni

Cancerul de colon. Cauze

  • deteriorarea ADN-ului celulelor
  • sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar care crește riscul de apariție a cancerului de colon înainte de vârsta de 50 de ani
  • polipoză adenomatoasă familială care conduce la apariția de mii de polipi în mucoasa colonului și crește riscul de apariție a cancerului de colon înainte de vârsta de 40 de ani

Factori de risc pentru cancerul de colon:

  • vârstă: riscul crește peste 50 ani
  • cancer colorectal anterior sau polipi adenomatoși
  • afecțiuni inflamatorii cronice ale colonului, cum ar fi boala lui Crohn sau colita ulcerativă
  • sindroame genetice ereditare: sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar sau polipoză adenomatoasă familială
  • ereditate
  • alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre
  • obezitate
  • diabet
  • fumat
  • consumul de alcool
  • chimioterapie pentru alt tip de cancer

Tratamentul pentru cancerul de colon

Primul gest:

  • prezintă-te de urgență la medic pentru stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului

Pregătirea pentru consultație în cazul cancerului de colon:

  • în cazul în care medicul bănuiește existența unui cancer de colon, vei fi supus unei colonoscopii pentru stabilirea exactă a diagnosticului

Tratament clasic pentru cancerul de colon

Tratamentul depinde de stadiul cancerului:

  • intervenție chirurgicală
  • chimioterapie
  • radioterapie

Tratament pentru cancerul de colon aflat în stadiu incipient:

  • intervenție chirurgicală

Tratament pentru cancerul de colon aflat în stadiu avansat:

  • intervenție chirurgicală
  • chimioterapie
  • radioterapie

Tratament naturist pentru cancerul de colon

Atenție: nu urma un tratament naturist decât ca și complementar celui convențional, recomandat de medic. Consultă-te cu medicul înainte de administrarea oricărui supliment alimentar sau remediu naturist pentru cancerul de colon.

Meditație sau alte forme de relaxare

Exerciții fizice

Ceai verde: 

  • 200 mg pe zi sub formă de capsule sau consumul a 5 cești de ceai verde pe zi

Turmeric:

  • combinat cu piper pentru o mai bună absorbție; minim o jumătate de linguriță pe zi

Probiotice:

  • se găsesc sub formă de suplimente

Dietă:

  • consumul de cereale integrale, de fructe și legume și alte alimente bogate în fibre, reducerea sau eliminarea mezelurilor și a altor alimente procesate, consumul de carne albă în loc de carne roșie

Prevenție a cancerului de colon

  • alimentație bogată în fibre și săracă în grăsimi nesănătoase; reducerea cantității de alimente procesate și renunțarea la carnea roșie, consumul de fructe și legume proaspete, carne albă (de pui sau curcan), pește, cereale integrale, iaurt
  • renunțarea la fumat
  • renunțarea la alcool
  • slăbit
  • menținerea sub control a diabetului
  • control medical periodic (colonoscopie)

Foto: Pixabay