Cancer de prostată
Cancer testicular
Cancer ovarian
Cancer vaginal
Cancerul de col uterin (cancerul cervical)
Cancerul endometrial (cancerul uterin)
Cancerul vulvei
Cancerul vezicii urinare
Cancerul vezicii biliare
Cancer rectal
Cancer anal
Cancerul cavitatii bucale
Cancerul esofagian
Cancer la sân
Cancer la ficat
Cancer gastric
Cancer la plâmani
Leucemie
Cancer de piele
Cancer osos
Cancer penian
Cancer la rinichi
Cancer pancreatic
Cancer la gât
Cancerul Hodgkin
Cancerul non-Hodgkin
Tipuri de tumori
Tumori benigne (de genul masculin)
Ca să afli ce fel de tumoare e, biopsia este analiza care-ţi poate spune cu exactitate. Când testul anatomopatologic anunţă prezenţa unei tumori benigne, de gen masculin, cum se spune în popor, nu sunt motive de mare îngrijorare. Aceasta nu va creşte foarte mare, nu va invada ţesuturile vecine şi va putea fi înlăturată fără riscuri. Un tratament bine stabilit, respectat cu stricteţe, şi un regim de viaţă echilibrat reuşesc să pună boala pe fugă.
Tumori maligne (de genul feminin)
Tumorile maligne, de gen femeiesc, fac ravagii. Celulele din care sunt formate se înmulţesc cu o viteză ameţitoare şi reuşesc să pună stăpânire, în scurt timp, pe teritorii vaste, atacând totul în jur. Chiar şi aşa, nu sunt de neînvins. Important este să le dai planurile peste cap cât mai repede cu putinţă. Ori pentru asta medicii oncologi sunt principalii aliaţi. De aceea, încă de la primele semne de disconfort fizic, este indicat să luăm legătura cu specialiştii.
Clasificarea tumorilor
Etapele în care are loc procesul de raspândire a celulelor canceroase sunt ordonate, fapt ce dă naştere, în timp, şi la apariţia simptomelor. În cele mai multe dintre cazuri, intervenţia chirurgicală, fie cu, fie fără bisturiu, este neapărat necesară. Când situaţia e ceva mai gravă, se impune radioterapia sau chimioterapia, pentru a opri evoluţia bolii. În funcţie de celula aflată la origine, tumorile sunt de mai multe feluri:
- carcinoamele – mai des întâlnite, sunt caractristice în special pielii şi intestinelor
- sarcoamele – e formează pe oase, cartilagii, muşchi
Într-o clasificare de specialitate, de la 0 la 4, tumorile sunt:
T0 = tumoră în fază incipientă, ce nu a început să atace, numită de medici „in situ”
T1, 2, 3 = stadii intermediare între tumora „in situ” şi invadarea organelor învecinate
T4 = tumoră de dimensiuni mari, care atacă toate structurile vecine, în cele mai multe cazuri neoperabilă, ducând la metastază şi deces.
Tipuri de tumori:
Fibroadenomul – tumoră benignă, de natură hormonală.
Tumorile mixte – mai multe tipuri de celule, atât de natură benignă cât şi maligne.
Adenocarcinomul – tubular sau papilar, de obicei malign.
Carcinomul inflamator – puternic invaziv, malign, determină inflamaţia locală cu ulceraţii, puroi, disconfort general. Dificil de tratat, se răspândeşte rapid, încă de la început.
Simptome de cancer
Cancerul apare pe furiş, în linişte, se instalează comod, se întinde şi nu dă semn decât foarte târziu. Simptomele care pot apărea, totuși, și care trebuie să te trimită la medic pentru analize și consultație sunt:
Durerea constantă – Durerea care nu dispare niciodată, nici măcar după ce iei calmante, trebuie investigată cu atenție. Poate fi ceva minor, dar dacă observi că nu reușești să o potolești, înseamnă că ceva este în neregulă în organismul tău.
Un nodul sau o umflătură – Nodulii care apar pe corp pot fi lipoame, tumori benigne care conțin grăsime, însă doar medicul poate face diferența între o masă inofensivă și una periculoasă. Mergi la medic în momentul în care descoperi o astfel de excrescență, pentru că diagnosticul timpuriu îți poate salva viața.
Oboseala extremă – Dacă ai avut o noapte albă, sunt mari șanse să te simți obosită timp de câteva zile, dar când starea ta este inexplicabilă, mergi la medic. Cel mai comun semn de cancer este oboseala excesivă. Bolnavii sunt atât de obosiți, încât reușesc cu greu să stea treji.
Pierderea în greutate – Când ții dietă sau mănânci foarte puțin, este normal să slăbești, dar dacă observi că pierzi kilograme fără o explicație, trebuie să fii examinată de un medic. O astfel de situație poate fi cauzată de cancer.
Alunițele care își schimbă forma sau culoarea – Alunițele care își schimbă forma sau culoarea sunt extrem de periculoase, deoarece pot semnala existența unui melanom. Mergi la specialist cum apar cele mai mici schimbări în aspectul lor, pentru că acest tip de cancer poate fi tratat cu succes dacă este depistat la timp.
Alte simptome
- Febra
- Dificultăți la înghițire
- Sângerări sau vânătăi inexplicabile
- Colorarea pielii
Cancer. Cauze
Deși cauzele care acestei maladii sunt încă necunoscute, există factori care favorizează apariția tumorilor. Printre acestea se numără:
- factori ereditari
- mutaţii accidentale în ADN
- radiațiile
- radiațiile solare
- alimentația
- tutunul
- alcoolul
- virusurile
- obezitatea
- poluarea
Complicațiile cancerului
Cancerul și tratamentul lui pot provoca o mulțime de complicații, printre care:
- Durere – cauzată fie de cancer sau de tratament (deși nu toate formele bolii sunt dureroase)Oboseala – asociată cu chimioterapia sau radioterapia, dar temporară
- Dificultăți de respirație – cauzate de cancer sau de tratament
- Amețeală – cauzată de cancer sau de tratamentul pentru cancer
- Diaree sau constipație – cauzate de cancer sau de tratament
- Scăderea în greutate – cauzată de cancer sau de tratament
- Afecțiuni ale sistemului nervos – tumorile pot apăsa pe nervii din apropiere și pot provoca dureri sau pierederea funcționalității unor părți ale corpului.
- Răspuns neobișnuit al sistemului imunitar – în unele cazuri, sistemul imunitar poate ataca celulele sănătoase, în prezența cancerului
- Cancer care recidivează – unele tipuri de cancer prezintă un risc mai mare de recidivă
Tratament pentru cancer
Primul gest
Mergi la medicul de familie pentru un consult general și un set de analize uzuale. Mai departe, medicul tău va decide dacă este cazul să faci analize mai amănunțite sau să te trimită la un oncolog.
Pregătirea pentru consultație
Dacă ai primit de la medicul de familie o trimitere către oncolog, trebui să ai în vedere mai multe aspecte, înainte de a merge la consultație:
în momentul în care își faci programarea întreabă dacă ai anumite restricții înainte de consultație
notează pe o foaie toate simptomele pe care le ai, chiar dacă ți se pare că nu au legătură cu afecțiunea pentru care ai mers
notează informații personale, cum ar fi dacă ai trecut printr-un stres major recent sau dacă ai trecut prin schimbări majore în viața ta
întocmește o listă cu toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le iei
notează-ți întrebările pe care vrei să-l întrebi pe doctor
Cancer. Analize și diagnostic
Depistarea cancerului într-un stadiu incipient îi dă șanse mare de vindecare pacientului. Pentru unele tipuri de ale maldiei, scanarea poate salva vieți prin detectarea precoce a cancerului.
Diagnosticarea poate fi făcută în urma mai multor teste, după cum urmează:
- examen fizic
- teste de laborator (analize de urină și sânge)
- imagistica medicală (CT – comuter tomograf, RMN – rezonanța magnetică, PET – scanare, ultrasunete, radiografie)
- biopsie – colectarea unor celule tumorale pentru teste de laborator
După dignosticare, medicul oncolog va determina stadiul în care se află boala. Tratamentul va fi prescris în fruncție de stadiu.
Tratament clasic pentru cancer
- chirurgie
- chimioterapie (administrarea de medicamente cu efect distructor și imunologic)
- radioterapie (radiații X, cobaltoterapie)
- hormonoterapie (administrarea de hormoni)
- imuno-oncologia
- transplant de celule stem
- tratament medicamentos
Cancer. Medicină alternativă
Nici un tratament alternativ nu a dat rezultate relevante în vindecarea cancerului. Dar medicina alternativ oferă opțiuni care ajută la combaterea simptomelor și a efectlor tratamentului (dureri, amețeli, oboseală). Poți recurge la asemenea metode, dar numai după ce discuți cu medicul tău.
Opțiunile oferite de medicina alternativă:
- acupunctură
- hipnoză
- masaj
- meditație
- tehnici de relaxare
- yoga
Vaccinul anti-cancer
Cercetătorii germani sunt cu un pas mai aproape de descoperirea leacului pentru cancer. Aceștia au reușit să testeze recent o metodă nouă, care să păcălească sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Cum este posibil? Mediciii spun că în cazul în care tumorile sunt mascate cu un virus, sistemul imunitar va fi direcționat în acea zonă și va ataca virusul detectat și, implicit, cancerul. Din testele făcut deja, rezultatele au fost îmbucutăroare, cercetătorii înregistrând un răspuns bun al sistemului imunitar.
Cercetătorii germani au făcut astfel un pas important în crearea unui vaccin universal, menit să păcălească sistemul imunitar, făcându-l să atace cancerul ”camuflat” într-un virus. Medicii spun că vaccinul poate acționa eficient în orice tip de cancer și chiar în cazul altor boli pe care le-ar putea avea pacientul.
Vaccinul anti-cancer sună promițător, dar va fi dificil de implementat din mai multe motive. Unul dintre ele se referă la faptul că sistemul imunitar este menit să evite pagubele colatarale în organism. De cele mai mult ori, celulele canceroase au aspectul celor normale, prin urmare ele nu sunt atacate de sistemul imunitar. Un alt motiv ar fi că unele tipuri de cancer au dezvoltat moduri de a se apăra de sistemul imunitar.
Profesorul Alan Melcher, de la Institutul German de Cercetare a Cancerului a concluzionat: ”Deși studiul este foarte interesant, va mai trece ceva veme până când vom dovedi eficacitatea tratamentului”.
5,2% dintre români au cancer
Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și compania specializată în studii de piață IMAS au realizat prima cercetare sociologică reprezentativă la nivel național care și-a propus să evalueze relația dintre români și cancer. Datele au fost colectate în perioada 1-20 aprilie 2016, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Așa a ieșit la iveală faptul că un român din 4 are o experiență legată de cancer, 5,2% fiind diagnosticați cu o formă de cancer, adică 840.000 de persoane, în vreme ce 21,1% au sau au avut un membru al familiei diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui număr total de 3,34 milioane de români. 45% dintre cei care au răspuns consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces, principala temere legată de cancer fiind aceea că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).
Cancerul și stilul de viață. Alimente care țin cancerul departe
Alimentaţia poate fi responsabilă pentru sănătatea noastră. În cele din urmă celulele se hrănesc cu ceea ce mâncăm. Multe studii atribuie alimentaţiei capacitatea de prevenire a cancerului. Este, deci, posibil să limităm riscul acestei boli, consumând alimente antioxidante care ne protejează organismul. Iată care sunt cele mai cunoscute
Rodia. Proprietăţile sale antioxidante îi conferă virtuţi antiinflamatorii şi antiproliferare, care frânează evoluţia celulelor canceroase.
Ceaiul verde. L-teanina, ingredientul activ din ceaiul verde, stimulează sistemul imunitar. Aceste virtuţi antioxidante sunt superioare ceaiului negru.
Curcuma (turmeric). Numeroase studii asupra curcumei arată că aceasta inhibă proliferarea celulelor canceroase şi joacă un rol în prevenirea şi tratarea cancerului.
Cafeaua. Conţine acizi care acţionează precum antioxidanţii şi favorizează diminuarea anumitor cancere.
Broccoli. Este foarte bogată în vitamina C şi flavonoide cu proprietăţi anticancer. Condiţia este de a fi consumată în stare crudă sau uşor gătită la abur.
Usturoiul. Compuşii săi sulfuroşi stimulează sistemul imunitar. Anumite studii sugerează că aceştia diminuează creşterea tumorală, cu condiţia de a fi consumat crud, sau foarte puţin gătit.
Nuca de Brazilia. Este foarte bogată în seleniu (o singură nucă furnizează aportul cotidian recomandat). Protejează celulele împotriva oxidării produse de radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Brânzeturile. Risc mai mic de cancer la colon. Cercetătorii au observat o incidenţă mai mică a cancerului de colon la persoanele care au o alimentaţie bogată în calciu. Explicaţia: brânzeturile conţin minerale care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase din intestinul gros.
Capsaicina. Acest compus este extrem de studiat. Deşi, iniţial, se credea că ar fi un cancerigen, studiile au demonstrat că el are efecte chimioprotectoare. Mai exact, el este antioxidant, antiinflamator şi antimutagenic
Prevenirea cancerului
Doar 5-10% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de defecte genetice, restul de 90-95% sunt datorate mediului şi stilului de viaţă pe care îl adoptăm, iar acestea sunt cifre îngrijortăoare, care trag un semnal de alarmă în privința stilului de viață.
Studiile realizate în SUA au indicat că tutunul, dieta, infecţiile, obezitatea şi alţi factori contribuie cu aproximativ 25–30%, 30–35%, 15–20%, 10–20% şi respectiv 10–15% la incidenţa deceselor provocate de această boală, este destul de clar ce trebuie să facem pentru a preveni apariţia cancerului.
Nu există o cale sigură care previne cancerul, însă medicii au identificat câteva metode prin care poți reduce riscurile, printre care:
- oprirea fumatului
- evitarea expunerii prelungite la radiații solare
- reducerea cantității de alcool consumate
- adoptarea unei diete bogate în fructe și legume
- evitarea sedentarismului
Un stil sănătos de viață poate diminua riscul de cancer
În trecut, doctorii plecau de la premisa că îmbolnăvirea de cancer ține mai degrabă de genetică. În ultimii ani însă, experții au ajuns la concluzia că riscul de cancer poate fi diminuat sesizabil printr-un stil de viață sănătos. Estimările specialiștilor ne arată că aproape 40 % dintre cazuri pot fi evitate, în comparație, spre exemplu, cu 85-90 % dintre cazurile de afecțiuni cardiace. ”Factori ce țin de stilul de viață, precum o dietă sănătoasă, menținerea greutății optime, mișcarea și efectuarea de exerciții fizice, la care se adaugă renunțarea la fumat, pot avea un efect semnificativ în reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer”, continuă dr. Colditz.