Astmul indus de medicamente este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii de la nivelul plămânilor cauzată de inhalarea de substanțe chimice nocive în urma activității profesionale. Aceste căi respiratorii sau tuburi bronșice permit aerului să circule în plămâni. Substanțele nocive (gaze, praf etc.) conduc la un răspuns alergic sau imunologic al organismului.
În cazul astmului, căile respiratorii sunt inflamate permanent și devin și mai edemațiate, iar mușchii din jurul lor se contractă atunci când există un factor care declanșează simptomele. Astfel aerul intră și iese cu dificultate din plămâni, apărând episoade de tuse, respirație șuierătoare, sufocare și senzație de apăsare pe piept.
Persoanele care au un istoric de alergii prezintă un risc mai mare de a dezvolta astmul ocupațional. Evitarea factorilor declanșatori reprezintă o parte importantă a managementului acestei afecțiuni. Tratamentul astmului ocupațional este similar celui pentru alte tipuri de astm și include în general administrarea de medicamente. Dacă suferiți deja de astm, tratamentul poate preveni agravarea acestuia la locul de muncă.