Arsură la stomac (pirozis). Această afecțiune se manifestă printr-o durere asemănătoare unei arsuri în piept, chiar în spatele sternului, după masă. Durerea este adesea mai puternică atunci când persoana se apleacă sau stă culcată. Arsurile la stomac ocazionale nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare. O senzație de arsură la stomac mai frecventă sau mai severă poate reprezenta însă simptomul unei afecțiuni mai grave care necesită intervenția medicală, de exemplu a bolii de reflux gastroesofagian.
Atunci când mâncăm, alimentele trec prin esofag și ajung în stomac unde sunt descompuse cu ajutorul acidului gastric. Stomacul este acoperit cu o mucoasă protectoare care rezistă la acțiunea acestui acid. Esofagul însă nu dispune de un asemenea strat de protecție. La baza esofagului se află un sfincter. Acesta acționează ca o ușă care se deschide pentru a permite mâncării să ajungă în stomac și se închide apoi astfel încât conținutul stomacului să nu ajungă înapoi în esofag. Când sfincterul nu funcționează adecvat, conținutul stomacului, inclusiv acidul gastric, ajung în esofag pe care îl irită, producând o senzație inconfortabilă de arsură la stomac.
Senzația de arsură la stomac în timpul sarcinii este des întâlnită, fiind cauzată de creșterea în volum a uterului și de relaxarea sfincterelor. Aceasta este un simptom comun alături de greață, vărsături și dificultăți digestive și poate fi tratată fie cu ajutorul remediilor clasice, fie naturiste.
Cuprins
Arsură la stomac. Simptome
- durere cu caracter de arsură, situată în capul pieptului și care poate iradia în spatele osului pieptului (stern)
- este cauzată de întoarcerea acidului din stomac în esofag (reflux gastro-esofagian)
- este agravată de poziția toracelui, respectiv de poziția culcat
- imediat dupa masă, de mesele iritante (reci sau fierbinți), de fumatul excesiv și de consumul de alcool