Anemia feriprivă

Anemia feriprivă este o afecțiune hematologică și se manifestă prin scăderea globulelor roșii ca urmare a unei cantități insuficiente de fier în organism. Imagine cu seringă folosită la extragerea de sânge

Anemia feriprivă este o afecțiune hematologică și se manifestă prin scăderea globulelor roșii ca urmare a unei cantități insuficiente de fier în organism. În lipsa fierului, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină în celulele roșii ale sângelui pentru a putea transporta oxigen. În consecință, simptomele pot fi dificultățile respiratorii și oboseala. 

Hemoglobina este un constituent principal al hematiilor și transportă oxigenul în organism. Dacă există un număr prea mic de hematii sau acestea sunt anormale (nu sunt sănătoase) sau dacă hemoglobina este anormală sau prea scăzută, celulele din corp nu primesc suficient oxigen. Simptomele anemiei – cum ar fi oboseala – se produc deoarece organele nu primesc oxigenul necesar pentru a funcționa corespunzător.

Femeile, copiii și persoanele care suferă de boli cronice prezintă un risc crescut de anemie. E important de reținut că valorile uşor scăzute ale hemoglobinei, situate peste 10, indică o anemie uşoară, cele între 8 şi 10, medie, iar valorile sub 8 grame anemie severă.

Anemia feriprivă. Simptome

  • stare de slăbiciune apărută ca urmare a scăderii numarului de globule roșii (hematii) din sânge
  • paloare
  • oboseală
  • dificultăți respiratorii
  • unghii casante
  • lipsa apetitului
  • amețeală
  • dureri de cap

Anemia feriprivă. Cauze

  • pierderi de sânge
  • consumul de alimente care nu conțin suficient fier (alimente bogate în fier sunt ouăle, carnea, legumele cu frunze verzi)
  • inabilitate corpului de absorbi fierul: de exemplu, ca urmare a bolii celiace
  • sarcina

Anemia feriprivă. Factori de risc

  • genul: femeile prezintă un risc crescut, deoarece pierd sânge la menstruație
  • vârsta: bebelușii și copii mici născuți prematur sau cu o greutate scăzută la naștere
  • alimentația vegetariană (dacă nu include și alimente bogate în fier)
  • donarea frecventă de sânge

Tratament pentru anemia feriprivă

Primul gest

  • te adresezi medicului, pentru stabilirea cauzei
  • oprirea sângerarii (atunci când ea se produce)

La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?

Prezintă-te la medic în cazul în care manifești vreunul dintre simptomele enumerate mai sus.

Pregătirea pentru consultație

Ce ai de făcut în vederea consultației inițiale:

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu alimentare
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare
  • nu uita să menționezi orice incident recent survenit în viața ta

Pentru anemia feriprivă sunt câteva întrebări  de bază pe care trebuie să i le pui medicului:

  • Ce analize se pot face?
  • Ce variante de tratament există?
  • Ce efecte secundare poate avea tratamentul?
  • Ce riscuri prezintă?
  • Este o boală cronică sau ereditară?
  • Mai am și alte probleme de sănătate. Cum să le gestionez pe toate?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți va pune mai multe întrebări și ar trebui să fii pregătit să răspunzi într-un timp cât mai scurt. Iată ce ar putea să te întrebe:

  • Ce simptome aveți?
  • Simptomele sunt continue sau ocazionale?
  • Ce pare să agraveze simptomele?
  • Ce pare să calmeze simptomele?

Stabilirea diagnosticului pentru anemia feriprivă

  • analize de sânge
  • endoscopie: pentru a identifica un posibil ulcer stomacal sau o hernie hiatală
  • colonoscopie: pentru a verifica dacă nu există o hemoragie la nivel intestinal
  • ultrasunete: pentru a elimina dintre cauze fibroza uterină

Tratament clasic pentru anemia feriprivă

  • suplimente cu fier
  • tratarea cauzei apariției deficitului de fier (ulcer peptic etc.)

Tratament naturist pentru anemia feriprivă

Dietă

  • alimentație cu plante bogate în clorofilă: urzici, spanac, ștevie, pătrunjel, sparanghel; legume: sfeclă roșie, morcov, andive; fructe: caise, smochine, coacăze negre; făină de soia, pește, gălbenuș de ou

Suc de lucernă

  • lucernă proaspăt tunsă, de 15-20 cm înălțime, se spală și se introduce în storcătorul de fructe; se consumă suc proaspăt, câte 10 zile pe lună, din mai până în septembrie; se poate conserva adăugându-se, în sucul de lucernă, 15 g de hrean ras

Gulie

50-60 ml de suc proaspăt, extras din rădăcină (folosind storcătorul de fructe), administrat înaintea meselor

Angelică

  • tinctură: se administrează câte 10 picături de 3 ori pe zi, în ceai de cătină albă
  • infuzie din 5 g de fructe la 250 ml de apă clocotită

Crețișoară

  • infuzie din 5 g de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă o cană pe zi

Țintaură

  • infuzie din 10 g de plantă la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se beau 2 căni pe zi

Tratament homeopat

  • Acetic acid: se administreaza în formele cu paloare, sete, hemoragie.

Anemia, în funcție de gravitatea sa, necesită un tratament adecvat. Dacă în cazuri ușoare sau de gravitate medie, administrarea de suplimente alimentare, cum ar fi cele cu vitamina B12 sau acid folic, pot fi eficace, în cazul anemiei severe poate fi nevoie chiar de o transfuzie de sânge.

Foto: Pixabay

Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații