- are o singură culoare, de obicei cafenie, dar poate fi și crem, neagră, roșie, roz, albăstruie sau de culoarea pielii.
- are formă rotundă
- nu este ieșită în relief sau e foarte puțin reliefată
- nu se modifică de la lună la lună
Aluniță atipică / aluniță displazică (nev atipic / nev displazic)
- arată diferit de alunița tipică
- de obicei are mai mult de 5 mm în diametru
- prezintă mai multe nuanțe de culoare de la roz la cafeniu închis
- de obicei nu este ieșită în relief și are o suprafață ușor neregulată
Melanom
- este asimetric
- are o margine neregulată
- culoarea diferă de la o zonă la alta, poate avea nuanțe crem, cafenii sau negre, uneori albe, roșii sau chiar albăstrui
- are de obicei mai mult de 6 mm în diametru (cam cât diametrul unui creion), dar poate fi și mai mic
- arată diferit de restul alunițelor de pe piele sau își modifică în timp forma, dimensiunea sau culoarea
Contactează de urgență un medic dermatolog dacă observi vreun nev de pe piele care prezintă caracteristicile de mai sus.
Care este riscul ca o aluniță benignă să se transforme într-un melanom?
Alunițele nu sunt toate identice. Pot diferi ca și dimensiune, formă sau culoare. Uneori, din alunițe pot apărea fire de păr. Unele alunițe își pot modifica forma și dimensiunea lent în timp și pot chiar să dispară. Alunițele pot apărea oriunde pe piele, inclusiv pe scalp, între degetele de la mâini sau de la picioare, pe tălpi și în palmă și chiar sub unghii. Alunițele tipice sunt formațiuni benigne.
Nevii displazici pot apărea oriunde pe corp, dar se regăsesc de obicei în zonele corpului mai expuse la soare, cum este spatele. E posibil ca o persoană să aibă doar câțiva nevi displazici sau un număr destul de mare, caz în care este vorba de sindromul nevilor displazici.
Majoritatea alunițelor displazice nu se transformă în melanom și rămân stabile în timp. Cercetătorii estimează că riscul de melanom este de aproximativ 10 ori mai mare în cazul unei persoane care are mai mult de cinci nevi displazici decât al uneia care nu are niciunul și, cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât și riscul de melanom este mai ridicat.
Alunițe. Cauze
- cauză necunoscută
- se transmit ereditar
Tratament pentru alunițe
Primul gest
Tratament clasic pentru alunițe
- îndepărtarea chirurgicală, la sfatul medicului dermatolog
Tratament naturist pentru alunițe
- thuya: sub formă de granule; administrarea depinde de fiecare pacient în parte
- limba-câinelui
- tinctură din 100 g de frunze la 100 ml de alcool de 40 grade; se lasă la macerat 14 zile, se strecoară, se lasă la rece, în recipient de sticlă închis ermetic, se fac aplicații zilnice pe alunițe
Rostopască
- suc proaspat de rostopască; se fac aplicații zilnic, prin tamponare locală, de 8-10 ori pe zi
Urechelniță
- suc de urechelniță; tamponări locale, de 7-10 ori pe zi
Gălbenele
- suc proaspăt de gălbenele; tamponări locale de 7-10 ori pe zi
Remediu complex
- macerat în oțet de mere cu „Pecetea lui Solomon”: 40 g petale de crin alb, 40 g potbal, flori bine mărunțite, 40 g hrean rădăcină rasă
- mod de preparare: se pun la macerat într-un vas de sticlă cu 1 L de oțet de mere, timp de 6-7 zile, agitând zilnic de 3-4 ori; se strecoară, se depozitează în recipient de sticlă la rece, se fac zilnic tamponări, de 3 ori.
Deși alunițele nu trebuie să ne îngrijoreze, deoarece prezența lor este normală pe piele, este indicat să le urmărim pentru a ne asigura că nu-și modifică în timp forma sau dimensiunea pentru a evita orice risc de cancer de piele.
Foto: Pixabay