Alcoolism (abuzul de alcool)

Alcoolism (abuzul de alcool)

Alcoolism. Acest termen se referă la abuzul sau depedența de alcool și se manifestă prin consumul de alcool necontrolabil, nevoia de a bea mai mult, chiar și cu riscul de a pune propria sănătate în pericol, viața de familie sau situația socială. 

Abuzul de alcool poate include perioade de intoxicare alcoolică și sevraj alcoolic. Intoxicarea alcoolică se produce atunci când cantitatea de alcool din sânge este foarte ridicată. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât persoana afectată este mai puțin capabilă să funcționeze adecvat. Intoxicarea cu alcool conduce la tulburări comportamentale, afectarea vorbirii, a atenției sau a memoriei, a capacității de procesare a informațiilor, proastă coordonare locomotorie. Sevrajul alcoolic se poate produce când este întrerupt sau redus semnificativ consumul excesiv de alcool. Se poate produce după câteva ore sau 4-5 zile ulterior. Printre simptome se numără transpirație, bătăi accelerate ale inimii, tremurături ale mâinilor, tulburarea somnului, greață și vomă, halucinații, agitație, anxietate. Simptomele pot fi suficient de severe ca să împiedice persoana afectată să își îndeplinească sarcinile de serviciu sau îndatoririle sociale.

Alcoolism. Simptome

  • tulburări psihice
  • amețeli
  • violență verbală și fizică
  • tulburări de echilibru
  • mers dezordonat
  • greață
  • vărsături

Alcoolism. Cauze

  • tendința irezistibilă de a consuma alcool
  • mese copioase, însoțite de consum de alcool
  • asociere cu droguri
  • boli psihice
  • anturajul

Tratament pentru alcoolism

Primul gest

  • eliminarea alcoolului prin vărsături
  • sedative

Tratament clasic pentru alcoolism

  • spălături gastrice

Tratament naturist pentru alcoolism

Tratament homeopat

  • Capsicum
  • Nux vomica

Acupunctură

Ardei iute

  • se recomandă, în starea de beție acută, dar și în ședințe succesive, pentru a dezobisnui pacientul de consumul de alcool, ardei iute, în ceai de anghinare. Tinctură: până la 30 de picături, într-un ceai amar (de anghinare); tinctură: 200 g de ardei tocat se pun în 100 ml de alcool, se lasă la macerat 7-8 zile, se strecoară și se păstrează într-un recipient din sticlă, bine închis; ceaiul de anghinare: în 200 ml de apă se pune 1 linguriță de anghinare, se fierbe 10 minute și se strecoară, se lasă la răcit și se consumă după mesele principale, adăugându-se picăturile de ardei iute

Pedicuță

  • infuzie din 5 g de plantă la 150 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se consumă dimineața, la o oră după micul dejun

Măceșe

  • infuzie din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă ce clocotește, se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea în cursul unei zile.

Depedența de alcool poate avea grade diferite de gravitate, dar și chiar și o dependență mai puțin severă poate escalada și conduce la probleme majore. Prin urmare, este important ca abuzul de alcool să fie tratat încă de la început.

Foto: Pixabay

Loading...
Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Atunci când ai o problemă de sănătate trebuie să te prezinți la medic pentru consultație și eventual trimiteri la specialist și analize.
De altfel, indiferent dacă prezinți sau nu simptome ale unor boli, este important să faci anual un control medical general, care să includă analize și investigații