Acru în gură (aciditate gastrică). Gustul acru în gură este cauzat de refluxul sucurilor gastrice în esofag ca urmare a bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian mai are ca simptome și durere și o senzație de arsură în zona abdominală, de obicei după masă, când persoana stă culcată sau când se apleacă. De obicei simptomele de acru în gură apar la aproximativ două ore după masă.
Gustul acru poate fi și un simptom mai neobișnuit al sarcinii. Aceasta este o afecțiune numită disgeuzie care se poate manifesta și printr-un gust metalic sau amar, nu doar acru. Disgeuzia apare de obicei în primul trimestru de sarcină și de obicei dispare în lunile următoare. Disgeuzia poate apărea concomitent cu grețurile de dimineață. Adesea senzația de acru în gură apare dimineața. În unele cazuri, tratamentul grețurilor specifice sarcinii rezolvă și problema gustului de acru în gură. Cauza disgeuziei o reprezintă producția sporită a unui hormon numit estrogen în sarcină care joacă un rol important în percepția gustului alimentelor.
Senzația de acru în timpul sarcinii se reduce în general după primul trimestru când producția de hormoni se reglează și corpul s-a adaptat la noua stare. Unele femei se confruntă însă cu disgeuzia pe tot parcursul sarcinii.
Cuprins
Acru în gură (aciditate gastrică). Cauze
- hiperaciditate
- stenoză pilorică
- esofagită de reflux
- tutun, ceai, cafea, alcool în exces
- stres
- insuficientă activitate fizică
Acru în gură (aciditate gastrică). Simptome
- senzația de acru, după mese
- balonări dupa mese
- greață
- vărsături
- senzație de plenitudine gastrică rapidă
Tratament pentru acru în gură (aciditate gastrică)
Primul gest
- mese cu cantități mici de alimente; după ce ai servit masa, timp de 30-60 de minute nu te așezi în poziția culcat
- nu consumi lichide înainte, în timpul sau după servirea mesei
Tratament clasic pentru acru în gură (aciditate gastrică)
- antiacide
- pansamente gastrice
- sedative
Tratament naturist pentru acru în gură (aciditate gastrică)
Gălbenele
- infuzie din 5 g de flori la 250 ml de apă, se consumă 1-2 căni pe zi
Dietă
- se consumă alimente care scad aciditatea: morcov, sfeclă roșie
- suc de varză crudă: se beau 1-2 pahare (a câte 150 ml) pe zi, între mese
- suc de sfeclă roșie: se bea progresiv, de la 50 până la 300 ml pe zi, alternativ cu suc de morcovi
Suc de morcovi
- se consumă câte 150 ml zilnic, alternativ cu sucul de sfeclă
Amestec de plante
- decoct din 1 linguriță amestec de anason, chimen și fenicul semințe, în părți egale, la 250 de ml de apă; se fierbe 8-10 minute, se strecoară și se consumă câte o lingură, din oră în oră, pe parcursul a 12 ore.
Gustul acru în gură provocat de boala de reflux gastroesofagian dispare prin tratarea afecțiunii în cauză fie prin metode clasice, fie naturiste.