Acnee. Acneea vulgară este o afecțiune comună a pielii care survine ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee (glande care secretă sebum) și se manifestă prin puncte negre, puncte albe sau coșuri care apar pe piele. Se pot forma și chisturi, leziuni mai profunde care pot lăsa cicatrici dacă nu sunt tratate adecvat.
Acneea este cauzată nu doar de blocarea porilor epidermei cu sebum, ci și de inflamațiile declanșate de bacteria Propionibacterium acnes, o bacterie care există în mod normal pe tegument și care nu pune probleme, dar care se dezvoltă în exces ca urmare a supraproducției de sebum.
Acneea afectează peste 80% dintre adolescenți, dar poate surveni și la vârsta adultă. Aproape fiecare dintre noi s-a confruntat cu această problemă. Deși nu este o afecțiune gravă, acneea este deranjantă și uneori greu de tratat, fiind nevoie uneori chiar de mai mulți ani pentru a scăpa de ea.
Cuprins
Tipuri de acnee
- acnee comedoniană – constă în apariţia de dopuri de sebum; este ușor de tratat și se manifestă la pubertate.
- acnee papulo-pustuloasă – se manifestă prin apariția de papule (leziuni roșii, proeminente pe suprafața pielii) și pustule (leziuni inflamatorii cu conținut gălbui, purulent; dificil de tratat, deoarece are o evoluție cronică pe parcursul a câțiva ani.
- acnee chistică (nodulo-chistică sau conglobată) – este cea mai severă formă a acestei afecțiuni care se manifestă prin apariția unor chisturi sau chiar a unor noduli dureroși sub piele care necesită o perioadă lungă de vindecare.
- acnee rozacee (cuperoză) – este caracterizată prin roșeață, coșuri și prezența unor vinișoare roșii la nivelul pomeților, bărbiei și a frunții.