HomepageSeparatorSfaturi Practice

Absenţa secreţiei mamare (lipsa laptelui matern)

de Libertatea pentru femei,

Absența secreției mamare (lipsa laptelui matern), numită și agalactie (lipsa lactației) sau hipogalactie (lactație scăzută), este o afecțiune medicală în cazul căreia lactația este insuficientă sau inexistentă. Absența secreției mamare se datorează cel mai adesea fie producției insuficiente a unui hormon din organismul femeii numit prolactină, fie insuficientei dezvoltării a țesutului glandular.

Încă din primele luni de sarcină, glandele care produc lapte încep să se pregătească pentru sosirea bebelușului și, chiar din luna a șasea de sarcină, sânii sunt gata să producă lapte. Imediat după nașterea copilului, placenta este eliminată. Aceasta determină un hormon din organismul femeii (prolactina) să activeze glandele care produc lapte. Între a treia și a cincea zi, sânii femeii se umplu cu lapte.

Apoi, prin suptul bebelușului este stimulată producția continuă de lapte matern. Suptul bebelușului stimulează terminațiile nervoase din mameloane care transmit semnale glandei pituitare să producă oxitocină, un hormon care determină glandele mamare să livreze lapte bebelușului. Alăptarea frecventă duce la stimularea producției de lapte matern. Există cazuri în care reflexul de ejecție a laptelui ca urmare a suptului poate să nu funcționeze corespunzător, ceea ce conduce la absența secreției mamare (lipsa laptelui matern).

Cuprins

 Absența secreției mamare (lipsa laptelui matern). Cauze

Absenţa secreţiei mamare (lipsa laptelui matern). Simptome

 • secreţie lactată scăzută sau inexistentă

Tratament pentru absența secreției mamare (lipsa laptelui matern)

Primul gest

 • consult medical, în vederea stabilirii cauzei

Tratament clasic pentru absența secreției mamare (lipsa laptelui matern)

 • tratament endocrin
 • înlăturarea stresului
 • consum de lichide

Tratament naturist pentru absența secreției mamare (lipsa laptelui matern)

 • acupunctură
 • reflexoterapie
 • masaj relaxant

Amestec de plante

 • câte 50 de g flori de tei, muşeţel, mentă, rozmarin, fenicul, lavandă, flori de fân; peste acest amestec se toarnă apă clocotită, se lasă la infuzat timp de o oră, se strecoară şi se adaugă la apa din cadă, se fac băi de 10-15 minute, timp de 10-12 zile.

Fenicul

 • infuzie: 3 g pulbere de fructe la 300 ml de apă, se infuzează 10 minute, se consumă o cană zilnic; remediul este contraindicat în boală ulceroasă!

Anason

 • se utilizează seminţele, sub formă de pulbere, câte 1 g, de 3 ori pe zi
 • infuzie din 5 g seminţe la 250 ml de apă; se infuzează 15 minute, se consumă zilnic o cană

Amestec de plante

 • infuzie cu 1 lingură de amestec de plante în părţi egale (frunze de roiniţă, fructe de anason şi fructe de fenicul) la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 12 minute, se beau 2 căni pe zi.

Absența secreției mamare (lipsa laptelui matern) este o afecțiune medicală care poate fi tratată de obicei relativ ușor și care permite mamei să alăpteze bebelușul. Laptele uman conține cantitatea ideală de nutrienți pentru bebeluș și îi asigură protecție împotriva a numeroase boli prin intermediul anticorpilor materni, de aceea este foarte important ca bebelușul să beneficieze de laptele matern în primele luni de viață. Medicul poate stabili împreună cu tine cea mai indicată formă de tratament pentru absența secreției mamare.

Foto: Pixabay

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk