Absența salivației (absența secretării de salivă) se mai numește asialie. În cazul în care secreția este doar diminuată și nu în totalitate absentă, este vorba despre hiposialie. Rezultatul este gura uscată, cunoscută medical sub denumirea de xerostomie. Aceasta poate fi simptomul unor boli grave, dar și, frecvent, al utilizării unor medicamente.
Prezența salivei în cavitatea bucală este foarte importantă, deoarece menține mucoasele umede, facilitând vorbirea, masticația, deglutiția etc. Saliva joacă de asemenea un rol major în curățarea gurii și în reglarea acumulării de bacterii în gură. O cantitate adecvată de salivă poate preveni dezechilibrul microorganismelor în cavitatea bucală care pot conduce la carii, parodontoză, halenă etc.
Xerostomia apare doar la unul din cinci adulți, ceea ce reprezintă 20% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani și 40% dintre cele de peste 50 de ani. Afectează de două ori mai multe femei decât bărbați. Statisticile arată că xerostomia este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită.