Abces mamar. Acesta reprezintă o colecție de puroi la nivelul sânului care produce durere. Abcesul mamar se formează de obicei chiar sub piele și este cauzat de o infecție bacteriană. În caz de abces mamar, pacienta va avea o umflătură dureroasă care poate de asemenea să prezinte roșeață, creșterea temperaturii locale și care poate conduce la o stare febrilă (febră ridicată).
De obicei, abcesul mamar se produce ca urmare a mastitei, o afecțiune care produce dureri la nivelul sânului și inflamația acestuia, de obicei în cazul femeilor care alăptează. În timpul alăptării, pot apărea infecții, dacă pătrund bacterii în țesutul mamar sau în cazul în care canalele galactofore (prin care este transportat laptele) sunt blocate. Astfel se poate declanșa mastita care, dacă nu este tratată, riscă să conducă la abces mamar. Mastita poate apărea și la femeile care nu alăptează în cazul în care bacterii au pătruns prin canalele galactofore ca urmare a unui traumatism sau fisuri. Globulele albe ale sângelui sunt trimise să atace infecția, iar acestea acționează asupra țesutului local distrugând celulele din zona respectivă. Se creează astfel un mic spațiu gol care se umple cu puroi (un abces mamar).
Cuprins
Abces mamar. Cauze
- fisuri ale mamelonului
- traumatisme (lovituri)
Abces mamar. Simptome
- colecție de puroi ce poate fi eliberată la exterior (supurație), prin glanda mamară, sub presiune sau spontan
- poate fi legat de un obstacol la nivelul ductelor („canalele” din care este formată glanda, care poate supura)
- poate fi localizat subcutanat, subareolar, interlobular (între canalele din care este formată glanda), retromamar (la nivelul planurilor profunde), central (lobar, simplu sau multiplu: glanda mamară este formată din mai mulți lobuli; pot fi afectați unul sau mai mulți); cea mai frecventă localizare este cea subareolară
- se manifestă prin dureri, roșeață locală, umflarea locală a sânului, creșterea temperaturii la nivel local
- lichidul scurs din mamelon lasă o pată galbenă (semnul Budin)
- poate fi însoțit și de mărirea ganglionilor regionali