În unele cazuri, pot apărea și alte simptome precum:
- Oboseală accentuată
- Dureri
- Secreții nazale
- Senzația de gât uscat
Severitatea simptomelor COVID-19 poate crește treptat. Unii oameni sunt complet asimptomatici. Persoanele mai în vârstă sau care au boli cronice preexistente, precum bolile cardiovasculare sau pulmonare ori diabet, se află în categoriile de risc ridicat de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Același lucru se întâmplă și în cazul altor afecțiuni respiratorii, precum gripa.
COVID-19 – Cauze
Încă nu sunt cunoscute cu exactitate motivele pentru care acest tip de virus este atât de contagios. Se pare că se transmite foarte rapid de la om la om. Se transmite prin stropi de salivă, eliberați în aer de o persoană infectată care tușește sau strănută. Se mai transmite dacă o persoană atinge o suprafață infectată, apoi duce mâna la gură, la ochi sau la nas.
COVID-19 – Factori de risc
Printre factorii de risc pentru COVID-19 se numără:
- Călătoriile recente sau rezidența într-o comunitate afectată de răspândirea coronavirusului cauzator de COVID-19 determinată de către OMS
- Contactul direct cu cineva care are deja COVID-19 — cum ar fi un membru al familiei sau un prestator de servicii medicale care a îngrijit o persoană infectată
La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?
Contactează medicul de familie sau serviciile de urgență imediat dacă ai vreunul dintre simptomele COVID-19, dacă te-ai expus riscului de a contracta boala intrând în contact cu o persoană infectată sau dacă ai călătorit în zonele de risc. Apelează medicul de familie înainte de a lua orice decizie! Descrie detaliat ceea ce simți și explică-i motivele tale de îngrijorare. NU merge la spital sau la unitățile de primiri urgențe și nu chema ambulanța nejustificat! Dacă apelezi ambulanța, spune de la început că există riscul să fii infectat!
Oricine are simptome respiratorii și nu a fost în zone de risc și nici nu a intrat în contact cu persoane infectate trebuie să menționeze acest lucru medicului. Va primi recomandări și instrucțiuni. Spune-i medicului dacă suferi și de alte boli sau dacă ești sub tratament. Pe măsură ce pandemia ia amploare, este important să știi că oricine are acces la îngrijiri medicale și pentru alte boli.
COVID-19 – Complicații
Complicațiile care pot apărea sunt:
- Pneumonia la ambii plămâni
- Cedarea organelor interne
- Decesul
COVID-19 – Prevenție
Deși încă nu există un vaccin disponibil pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, poți opri răspândirea acestuia și riscul de a contracta boala. OMS recomandă următoarele pentru prevenirea COVID-19:
- Evitați spațiile aglomerate, evenimentele și întâlnirile în grup.
- Evitați contactul apropiat (la distanță mai mică de 2 metri) cu oricine prezintă simptome.
- Păstrați distanța față de ceilalți din comunitate, mai ales dacă te încadrezi în categoriile de risc.
- Spală-te pe mâini cât se poate de des, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau utilizează alcool sau dezinfectanți pe bază de alcool, dacă nu ai acces la apă și săpun.
- Acoperă nasul și gura atunci când tușești sau strănuți cu un șervețel, pe care îl arunci imediat la gunoi.
- Evită atingerea feței, a ochilor, nasului sau gurii, dacă nu ai mâinile spălate corespunzător.
- Evită să folosești în comun farfurii, vase, pahare, ochelari, lenjerie de pat și alte obiecte de uz casnic, dacă ești deja bolnav.
- Curăță și dezinfectează suprafețele zilnic.
- Stai acasă și evită, pe cât posibil, mersul la birou, la școală sau în spațiile publice, mai ales dacă ești bolnav. Poți merge doar pentru a obține îngrijirile medicale de care ai nevoie. Evită transportul în comun.
- Poartă mască numai dacă medicul de familie îți recomandă asta.
OMS mai recomandă:
- Evită consumul de carne crudă sau puțin preparată termic.
- Evită contactul cu animale sălbatice și cu suprafețele pe care acestea le-ar fi putut atinge, mai ales dacă mergi la piață, în zone în care există cazuri confirmate de coronavirus.
Dacă ai o boală cronică și te încadrezi în categoria de risc înalt, discută cu medicul curant despre variantele pe care le ai pentru a te proteja.