Uite câteva idei de investiții care vor spori nivelul de confort al locuinței tale și îți vor îmbunătăți viața pe termen lung:

  1. Instalează un filtru de apă

Un studiu publicat în 2017 de Asociația Consumatorilor atrăgea atenția că 3 din 8 români consumă apă din surse nepotabile și una dintre temerile românilor este că apa de la robinet poate fi dăunătoare.

Mulți scapă de aceste griji cumpărând apa îmbuteliată pentru consum. Această soluție este, însă, costisitoare pe termen lung.

Poți obține toate avantajele apei îmbuteliate și costurile reduse ale apei de la robinet cu ajutorul unui filtru de apă. În funcție de câți bani vrei să investești, poți opta pentru un dispozitiv de dimensiuni reduse, care se poate monta direct pe robinet, sau pentru unul de calitate superioară, care se instalează sub chiuvetă.

  1. Montează o centrală termică pe gaz

Poate cea mai importantă investiție pe care o putem face în locuința noastră, centrala termică este soluția ideală pentru încălzirea casei și pentru acces constant la apă caldă. Nu ocupă spațiu, cheltuielile sunt reduse, iar confortul termic este asigurat într-un mod uniform în toată casa.

Chiar dacă deja ai una mai veche instalată în locuință, fă un calcul scurt ca să vezi dacă mai este rentabilă.

Poți să o înlocuiești pe cea veche cu o centrală termică pe gaz modernă. Modelele noi au un consum redus și multe sunt adevărate gadgeturi programabile wireless, dotate cu termostate care îți vor permite să controlezi de la distanță temperatura din locuința ta, cu mult înainte de a ajunge acasă.

  1. Scapă de corvoada spălării vaselor

Mașina de spălat vase este considerată de mulți o cheltuială inutilă în bucătărie, cel puțin comparativ cu frigiderul și cuptorul. „Câte vase murdare se vor aduna în fiecare zi? este întrebarea cel mai des auzită.

E suficientă, însă, o reuniune de familie sau o petrecere de revelion încheiată cu un vraf de farfurii murdare ca să-ți dai seama cât timp ai câștiga cu ajutorul unei mașini de spălat vase.

Timpul câștigat este fără îndoială prețios, dar nu e singurul avantaj al acesteia. Mașinile de spălat vase folosesc un sistem eficient care consumă doar atâta apă câtă este nevoie, fără risipă, ceea ce va duce la o factură redusă la finalul lunii.

  1. Schimbă fața locuinței cu un set de obloane la ferestre

În România, obloanele amplasate la ferestre sunt mai des întâlnite la case și în localitățile din zonele de munte, însă acestea ar putea fi utile și în orașele mari, la bloc.

Pe lângă rolul decorativ care dă o notă de eleganță locuinței tale, obloanele au rol de protecție în fața capriciilor vremii și, pentru cei care locuiesc la parter, au un rol important împotriva vizitatorilor nepoftiți.

În funcție de amplasarea lor, obloanele sunt de două feluri:

  • Obloanele interioare protejează încăperea de căldură în timpul verii și funcționează ca o barieră suplimentară în zilele geroase de iarnă.
  • Obloanele exterioare protejează ferestrele în timpul furtunilor care, în România ultimilor ani, sunt tot mai violente.

  1. Nu uita de lucrările periodice de întreținere a casei

Oricâte electrocasnice de top și decorațiuni practice ai aduce în casa ta, trebuie mereu să iei în calcul și lucrările de reparații.

Vara este cea mai bună perioadă pentru a rezolva toate acele mici probleme pe care le-ai descoperit de-a lungul anului anterior în locuința ta. Aici intră multe, de la o pată de igrasie apărută într-un colț al tavanului, la izolația dusă din spatele căzii și până la pereții care numai albi nu mai sunt.

De ce vara? Pentru că temperaturile sunt ideale pentru a revopsi pereții, de exemplu, și poți profita chiar de concediu ca să angajezi câțiva meseriași să facă toate lucrările în lipsa ta.

Poți să-ți încerci chiar tu mâna la redecorat: tot ce ai nevoie este un strop de inspirație, o cutie cu lavabilă în orice nuanță dorești și un trafalet. Nu amâna lucrările: iarna, când abia ai venit din gerul de afară, cu greu te mai poți mobiliza să dai cu lavabilă pe pereți… plus că vopseaua se va usca extrem de greu.

Orice îmbunătățire ai alege să aduci locuinței tale, planificarea este cheia care îți va aduce cu siguranță cele mai multe satisfacții. Dacă știi din timp ce îți lipsește și ce ai nevoie pentru a-ți upgrada stilul de viață, este mult mai ușor apoi să stabilești un buget și să pui de-o parte banii necesari.

Sursa foto: Shutterstock